Er det flaut å kjøpe kondomer? Vi spurte ungdommer på gata.  (Foto: God morgen Norge)
Er det flaut å kjøpe kondomer? Vi spurte ungdommer på gata. (Foto: God morgen Norge)

For flaue til å kjøpe prevensjon

Én av fem norske ungdommer dropper å kjøpe kondomer fordi de syns det er pinlig.

Norsk ungdom synes det er pinlig å kjøpe prevensjon. Derfor dropper de det.

En undersøkelse utført blant mer enn 5000 ungdommer i 26 land stempler norske ungdommer som tapere når det kommer til kondombruk. Igjen.

– Kondombruk er komplisert. Det er et lett tilgjengelig prevensjonsmiddel, men så viser det seg at det å gå til anskaffelse av kondomer, og bruke de, likevel er en barriere, sier sexolog Kristin Spitznogle.

Synes du det er flaut å kjøpe kondomer? Vi spurte ungdom på gata. Se video over!

Les også: Unge gutter vil ikke være pingler

Flaut å kjøpe kondomer

Når man kjøper kondomer viser man at man er seksuelt aktiv, en del av livet som tilhører den private sfæren. Spitznogle forstår at det for mange kan være en terskel for å kjøpe kondomer.

– Jeg skjønner at det kan være flaut å kjøpe kondomer, sier hun.

Les også: – Umulig å kontrollere ungdommens seksualitet

Kondomer ødelegger romantikken

Kondomer er det anbefalte prevensjonsmidlet fordi det beskytter både mot kjønnssykdommer og uønsket graviditet. Likevel brukte seks av ti norske unge ikke kondom sist de hadde sex med en ny partner.

Spitznogel tror en grunn kan være at kondomen ødelegger romantikken. Når vi har sex ønsker vi at det skal skje innenfor en ramme av tillitt.

Ifølge Spitznogle assosieres kondomer med sykdomsrisiko, og bringer derfor inn et element av mistillitt.

– Når en part drar fram en kondom kan det sees på som et signal på at man ikke stoler på den andre, og være en grunn til at man dropper kondomen, sier Spitznogle.

Her er sjekkeekspertens tips til suksessfull sjekking

Beskytter seg mot graviditet

Bente Træen er opptatt av at vi ikke skal svartmale norsk ungdom. Hun er professor i helsepsykologi og understreker at det er mange faktorer som må tas i betraktning. For eksempel så har vi et stort gjennomslag for p-piller og annen prevensjon her i landet.

– Vi er oppvokst med en tanke om at det er fint å få barn, men ikke når du er for ung. Du har lov til å ha et sex med en du er glad i så lenge du beskytter deg. De fleste unge gjør nettopp det, sier Træen.

Men de unge beskytter seg først og fremst mot uønsket graviditet, og ikke mot kjønnssykdommer, som vi forbinder med noe urent og umoralsk.

– Og dét har jo ikke de vi er forelsket i, sier hun.

I en fagartikkel konkluderer professoren med at kjærlighet kan få unge voksne til å føle seg usårbare for hiv og klamydia.

Les også:

Ståle «måtte ha» six-pack

Ruben Klipper (25) lever med ADHD og Tourettes syndrom