TILBAKE PÅ JOBB: Anne Tveiterås var sykemeldt med ME i fire år. Så kom hun med i ME-studien på kreftavdelingen på Haukeland sykehus. Det var samme avdelingen som hun nhadde jobbet på i 20 år. (Foto: TV 2)
TILBAKE PÅ JOBB: Anne Tveiterås var sykemeldt med ME i fire år. Så kom hun med i ME-studien på kreftavdelingen på Haukeland sykehus. Det var samme avdelingen som hun nhadde jobbet på i 20 år. (Foto: TV 2)

Anne var sykemeldt med ME i fire år – så gjorde sjefen henne frisk

– Jeg vet at dette virker på meg. Håpet er virkelig til stede, sier Anne Tveiterås som nå er tilbake på jobb – på samme avdeling hvor hun har kjempet mot sykdommen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld kom TV 2 med nyheten om at to kreftleger på Haukeland sykehus hadde hatt et mulig gjennombrudd som kan løse ME-gåten.

Anne Tveiterås er en av pasientene som har vært med i studien som nå gir håp til millioner av mennesker verden over. Hun har vært sykemeldt i over fire år med ME. Så fikk hun høre om ME-studien på Haukeland sykehus.

Tilfeldighetene skulle ha det til at studien ble utført på samme avdeling som hun hadde jobbet de siste 20 årene.

Torsdag klokken 21.00 stiller de to kreftlegene fra Bergen til nettmøte på tv2. no: Send inn dine spørsmål allerede nå

Skrev inn feile navn

Historien begynner med at Anne gradvis mistet energien og ble mer og mer sliten.

PASIENT PÅ EGEN AVDELING: Anne har gjennom studien vært pasient på avdelingen hvor hun nå er tilbake i jobb. Her får hun en infusjon med Rituximab av sin kollega Helle. (Foto: TV 2)

– Jeg gikk på jobb, men var veldig, veldig sliten.

Situasjonen begynte å gå ut over arbeidsevnen. Anne jobbet blant annet med å logge pasientdata.

– Den dagen jeg gikk fra jobb skrev jeg inn gale navn på PC-en. Jeg klarte nesten ikke å konsentrere meg i det hele tatt, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Se reportasje øverst i artikkelen (reporter: Anja Lohne Holm)

Anne oppsøkte da legen som sykemeldte henne ut uken. Sykemeldingen skulle vare i over fire år.

Trodde hun var deprimert

Det tok lang tid fra Anne første gangen oppsøkte lege til hun fikk ME-diagnosen.

– I starten trodde fastlegen min at jeg var deprimert og ga meg lykkepiller. Det gjorde egentlig bare situasjonen verre. Det var absolutt ikke riktig behandling. Jeg vet at det ikke er en psykisk sykdom, sier Anne.

Problemet for mange pasienter med ME er at det tar lang tid å stille diagnosen.

Les også: Amerikansk professor bejubler norske forskerresultater

– Det var fastlegen min som trodde det kunne være ME. Hun hadde hørt om studien på Haukeland.

Tilbake på jobb – som pasient

Etter å ha vært i kontakt med legene, Fluge og Mella, fikk Anne diagnosen ME på nevrologisk avdeling på Haukeland. Da endte hun til slutt opp med å delta i en studie på sin egen avdeling.

Les også: Elene (26) ble frisk av ME

– Det å kjempe i min egen avdeling for å komme tilbake i jobb, det har vært helt fantastisk.

Anne kan ikke få fullrost de to legene og deres innsats.

– De er jo veldig menneskelige, disse legene. Veldig dyktige. De har stor faglig kunnskap. Det er et privilegium at jeg kan være med og drive litt forskning på meg selv, eller at de kan gjøre det.

– Jeg synes det er fantastisk å kanskje kunne hjelpe mange andre mennesker. Jeg er privilegert og veldig glad for å være med, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Legene selv synes det er ekstra gledelig å kunne hjelpe en de kjenner.

– Det har vært en glede, en opptur å se at det man har arbeidet med og får en praktisk anvendelse, sier professor Olav Mella til TV 2.

– Jeg kan ikke huske å ha vært så frisk på mange år

Anne var en av 30 som inngikk i ME-studien som nå gir håp til millioner av mennesker. Gruppen ble delt i to hvor den ene halvparten fikk medisinen Rituximab og den andre halvparten fikk saltvann. Anne fikk medisinen.

Les også: Fakta om ME-studien som gir håp til millioner av mennesker

– Det gikk noen måneder, men det gikk litt dårligere i starten. Etter mange opp- og nedturer fikk jeg en skikkelig opptur april 2009. Tåken lettet i hodet.

Oppturen fortsatte og Anne fungerte igjen.

HAR FÅTT LIVET TILBAKE: Anne får fortsatt vedlikeholdbehandling på avdelingen. Til forskjell fra da hun ble sykemeldt greier hun nå å henge med på det som skjer. (Foto: TV 2)

– Jeg klarte å lese, gå lange turer igjen. Jeg kunne løpt på Ulriken. Det var bare helt fantastisk. Det var som om livet kom tilbake igjen for fullt. I juli 2009 var jeg helt frisk. Jeg kan ikke huske at jeg har vært så frisk på mange år. Det var en helt utrolig opplevelse, sier Anne.

Nedturen

I likhet med Elene, som nå er helt frisk, fikk også Anne tilbakefall av sykdommen.

– Så kom jo symptomene tilbake. Nedturen begynte med ME-symptomer.

Les også: Norsk gjennombrudd kan løse ME-gåten

Til tross for nedturen mistet ikke Anne motet.

– På opp- og nedturene hadde jeg hele tiden håp om at dette skulle virke. Jeg visste at de var borti noe som kunne hjelpe.

– Har fått livet igjen

TV 2 Nyhetene treffer Anne på Haukeland hvor hun er i gang med en ny runde med behandling. Hun har allerede begynt å merke effekten.

– Jeg startet på et bedre nivå denne gangen. Jeg tror dette brenner ut. Jeg skal aldri bli så dårlig igjen. Jeg vet jo det at denne medisinen virker.

Anne har blitt så frisk at hun er tilbake i jobb på samme avdelingen som hun får behandling.

– Det at jeg har klart å begynne i jobb igjen, er som å få livet mitt tilbake.