Det Norske Måltid - Heine og Arne ( © TV 2)
Det Norske Måltid - Heine og Arne ( © TV 2)

Matens Amanda-pris

Høsten 2011 sender TV 2 seks programmer der Det Norske Måltid kåres i en matens Amanda-kåring. Fem matlag som har vunnet lokale konkurranser i fem landsdeler, konkurrerer om tittelen. Programledere er Arne Hjeltnes og artist Heine Totland.

Det Norske Måltid kåres for fjerde år på rad, men for første gang i egen programserie på TV. Hjeltnes og Totland reiser land og strand rundt for å finne de beste råvarene og de ivrigste og mest kompetente matentusiastene i mat-Norge, gjerne med gitaren på lur. Et av målene er å løfte selvtilliten hos det norske folk når det gjelder norske matvaner.

I programserien møter vi også landets ivrigste og mest kompetente matentusiaster.

Hvert av de seks programmene er viet en region i Norge. Et matlag på tre personer bestående av en kokk, en matfaglig person og en matprodusent, er valgt ut. Når Hjeltnes og Totland har sjekket lagene Østpå, Vestpå, Sørpå, Nordpå og Midt i grundig, en region i hvert program, møtes samtlige lag til finale i Stavanger, hvor priser deles ut og landets beste, norske måltid skal kåres.

Premiere: Søndag 6. november 2011 klokken 20.00 på TV 2.

Matlag i "Det Norske Måltid" 2011:

Nordpå: Finnmark, Troms og Nordland: Kokk: Johnny Trasti fra Sorrisniva i Alta. Matfag: Anita Gylseth fra ”Anitas Sjømat” på Reine i Lofoten. Produsent: Halgeir Jacobsen fra Silsand. Potetprodusent.

Midti: Sør- Trøndelag, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal: Kokk: Kristin Skogen fra restauranten ”To rom og kjøkken” i Trondheim. Matfag: Hilde Rekstad fra Sæter Gård i Levanger. Produsent: Tine Bang fra Tresfjord. Osteprodusent.

Vestpå: Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane: Kokk: Morten Sjøvik fra Preikestolhytta i Stavanger. Matfag: Bodil Fjellestad fra Gloppen hotell og Fjordameny. Produsent: Simon Nesse Økland fra Bømle. Lakseprodusent.

Sørpå: Vest-Agder, Øst-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud: Kokk: Daniel Torres fra restauranten ”Smak” i Sandefjord. Matfag: Eli Pettersen fra Lyngdal. Ferskvaresjef og pølsemaker. Produsent: Amund Berger fra Bagstevold gård i Øvre Eiker. Epleprodusent.

Østpå: Hedmark, Oppland, Oslo, Akershus og Østfold: Kokk: Sebastian Engh fra Vertshuset Curtisen i Halden. Matfag: Kjetil Holen fra fiskebutikken Knutstad og Holen på Hamar. Produsent: Sverre Lang-Ree fra Bøverstad gård i Stange. Driver med korn og griser.

Vinnere av "Det Norske Måltid 2010:

Årets råvare sjø: Dypvannstorsk fra Fjordfisk AS på Hvaler i Østfold

Årets råvare land: Carré kotelett av svin fra Prima Jæren i Rogaland

Årets produkt: Akevittis fra Bakken Øvre Gardsmat, Løten i Hedmark

Hederlig omtale råvare sjø: Kongekrabbe fra Norway Kingcrab, Bugøynes i Finnmark og kråkebollerogn fra Roderick Sloan, Steigen i Nordland

Hederlig omtale råvare land: Syltet gresskar fra Austlid Frilandsgartneri, Rykene i Aust-Agder og Vellagret spekeskinke fra ”norsk gammeltypisk gris” fra Bekkereinan AS i Kvinesdal, også i Vest-Agder

Hederlig omtale produkt: Ferskrørte økologiske bringebær fra Hynne Bær, Inderøy i Nord-Trøndelag og Gylden, ekstra vellagret (halvfast hvitost), fra Iveland Gårdsysteri, Iveland i Aust-Agder

Årets godbit: Hommelost fra Inderøy Økologiske Gårdsysteri, Inderøy, Nord-Trøndelag