Generalsekretær Anette Gilje i ME forbundet oppfordrer de som mener at de ble syke etter meningokokkvaksinen til å ikke gi opp. Torsdag fortalte TV 2 om May Britt som har fått rettens medhold i at det er sammenheng mellom vaksinen hun fikk og ME diagnosen. (Foto: Montasje)
Generalsekretær Anette Gilje i ME forbundet oppfordrer de som mener at de ble syke etter meningokokkvaksinen til å ikke gi opp. Torsdag fortalte TV 2 om May Britt som har fått rettens medhold i at det er sammenheng mellom vaksinen hun fikk og ME diagnosen. (Foto: Montasje)

Over 300 nordmenn mener de er vaksineskadde

– Ikke gi opp, sier talsperson for ME-pasienter til de som mener at vaksinen mot hjernehinnebetennelse ga dem bivirkninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pasientskadeforsikringen vil fortsette kampen mot ME-syke som hevder å ha blitt syke etter et vaksineeksperiment på begynnelsen av 90-tallet.

Nå slår ME-pasientenes interesseorganisasjon alarm om et helsevesen som overser plagene deres.

– Veldig tøft å leve med

Generalsekretær Anette Gilje i ME-forbundet sier til TV 2 Nyhetskanalen at det å ikke få hjelp, er noe av det vondeste og det mest såreste man kan oppleve når man er skikkelig dårlig og ber om hjelp.

Gilje og forbundet kjemper en langvarig kamp, ikke bare mot sykdom og smerter, men også mot helsevesenet og Norsk pasientskadeerstatning, som hun mener lukker øynene for ME-pasientenes plager.

– Det er veldig tøft å leve med, og pasientene er veldig syke. De trenger hjelp, og de som kan hjelpe lukker ørene for hvordan det står til og kaster dem ut av kontorene, sier Gilje.

Etter statens vaksineeksperiment har forbundet jevnlig mottatt klager fra personer som hevder at vaksinen de fikk den gangen gjorde dem syke.

Onsdag fortalte TV 2 om ME-pasienten May Britt, som ble den første som fikk domstolen til å tro på at det er en sammenheng mellom eksperimentet og sykdommen.

LES OGSÅ: Ble stemplet som hypokonder - fikk erstatning etter 20 år

Pasientskadenemnda mener fortsatt at det ikke er tilfelle.

– Det er jeg rett og slett ikke enig i. Det er mange, mange tvilsomme spørsmål i denne saken, sier direktør i nemnda, Rose-Marie Christiansen.

Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.
Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Forstår skepsis

Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk sier til TV 2 Nyhetskanalen torsdag at han forstår at folk kan bli skeptiske etter å ha hørt om May Britts og andres kamp for å bli trodd.

– Det forstår jeg veldig godt. Vi har i Norge et system med et uavhengig organ - Norsk pasientskadeerstatning - som skal se på disse sakene.

De er uavhengige både fra Folkehelseinstituttet og Statens legemiddelverk. Der får de som har bivirkninger en uavhengig behandling, sier Madsen.

Etter at TV 2 i 2008 viste en dokumentar om at flere hundre kan ha blitt syke av vaksinen, er i dag tallet på innmeldte saker til Norsk pasientskadeerstatning kommet opp i 331.

Av disse har bare én person fått medhold og utbetalt erstatning.

– Ikke gi opp

Gilje har en innstendig bønn til medlemmene som fortsatt ikke blir hørt:

– De skal ikke gi opp. De skal kjempe for saken sin og vite at det er mange som står sammen om å prøve å få kunnskapen ut i helse-Norge om hva sykdommen er, og gi støtte til de som vil kjøre saken sin, sier Gilje til TV 2 Nyhetskanalen.

Steinar Madsen forsikrer at risikoen for å vaksinere seg er lav i dag, og sier dagens vaksiner er sikrere.

– Generelt sett er risikoen veldig lav. Vaksiner er blant de sikreste legemidlene vi har, og risikoen for alvorlige bivirkninger er veldig lav. Vi gjør et veldig stort arbeid med å godkjenne nye vaksiner og gjøre dem så sikre som mulig. Dette er en vaksine som ligger 20 år tilbake i tid, og vaksinen i dag er blitt sikrere. Vi er blitt mye flinkere på dette området, vi har mer vitenskap og mer erfaring, sier Madsen til TV 2 Nyhetskanalen.