Fårikål har blitt kåret til «Norges nasjonalrett» av Nitimens lyttere og er en rett som går rundt 1000 år tilbake i tid.  (Foto: Synøve Dreyer)
Fårikål har blitt kåret til «Norges nasjonalrett» av Nitimens lyttere og er en rett som går rundt 1000 år tilbake i tid. (Foto: Synøve Dreyer)

De unge er mer interessert i fårikål enn sine foreldre

Les hvordan du lager den beste fårikålen og få Wenche Andersens egen oppskrift.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Fårikål stammer egentlig fra Danmark og den danske retten «gåsikål». Retten er mange hundre år gammel og har tidligere vært kåret til «Norges nasjonalrett», forteller Åse Kringlebotn, informasjonssjef i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

– Fårikål har blitt en høsttradisjon og mange vennegjenger arrangerer fårikållag i disse dager, legger Kringlebotn til.

Les også: Ukens vintips: Lammekjøtt gjør vinen bedre

Fårikålens festdag

Åse Kringlebotn er informasjonssjef i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt. (Foto: Mari Svenningsen)
Åse Kringlebotn er informasjonssjef i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt. (Foto: Mari Svenningsen)
Torsdag 28. september feires «Fårikålens dag» over hele landet. Spesielt unge mennesker har fått interessen opp for den tradisjonelle retten.

– Vi ser nå at de unge har blitt mer interessert i fårikål enn foreldregenerasjonen. Det er de mellom 15 og 24 år og de over 60 som spiser mest lammekjøtt, forteller Kringlebotn.

Både blant de mellom 15-24 år og de over 60 svarer hver tredje at de spiser lammekjøtt to ganger i måneden eller oftere.

– Grunnen til dette er nok at de over 60 år er opptatt av norsk tradisjonsmat, mens ungdom nå begynner å få nok av ferdigmaten. De har fått en større interesse for å lage mat fra bunnen av. Dette syntes vi er en hyggelig trend, sier informasjonssjefen.

Vi spiser mellom fem og seks kilo lammekjøtt hver i året, og forbruket har holdt seg stabilt de siste 30 årene.

Les også: Grove skolebrød med blåbær og kokos

Høna eller egget?

Lammekjøtt, kål, salt, pepper og vann er alt du trenger for å lage den tradisjonsrike retten fårikål.   (Foto: Ragge Strand/Per Alfsen)
Lammekjøtt, kål, salt, pepper og vann er alt du trenger for å lage den tradisjonsrike retten fårikål. (Foto: Ragge Strand/Per Alfsen)
Wenche Andersen, God morgen Norges egen TV-kokk, er også veldig glad i fårikål.

– Fårikål består av fire hovedingredienser: lammekjøtt, kål, salt og pepper. Jeg får ofte spørsmål om hva som skal legges først, lammet eller kålen. Det er litt som spørsmålet om høna og egget, sier Wenche.

– Det fete lammekjøttet skal altså legges i kjelen først, avslører Wenche.

Les også: Slik spiser du vekk hodepinen

Lam eller søye

Wenche kan også røpe at smaken påvirkes av hvordan kjøtt du bruker. Bruker du lammekjøtt får du en mildt fårikål. Bruker du derimot fårekjøtt, som er fra morsauen og dermed fra et eldre dyr, så blir kjøttet fetere og har en mer konsentrert smak.

– Mange syntes også at fårikålen er best dag nummer to. Da har kjøttet gjerne fått en rundere smak.

Det er mange som forsøker å fornye den tradisjonelle retten ved å tilsette chilli, ingefær, hvitløk, koriander eller lignende. Wenche er ikke enig i at retten trenger å bli fornyet.

– Når det gjelder fårikål er det enkle ofte det beste, avslutter hun.

Les også: Disse løkene kan spises som epler

Les også: Kakeoppskrifter for deg som mangler noe i skapet

Få Wenches fårikål-oppskrift under bildet.

Mange eksperimenterer med chilli eller ingefær når de lager fårikal, men Wenche Andersen syntes ikke det er nødvendig å tilsette andre ingredienser i den tradisjonsrike retten.  (Foto: Synøve Dreyer)
Mange eksperimenterer med chilli eller ingefær når de lager fårikal, men Wenche Andersen syntes ikke det er nødvendig å tilsette andre ingredienser i den tradisjonsrike retten. (Foto: Synøve Dreyer)

Her er Wenches oppskrift på fårikål:

Ca 1 kg lammekjøtt /fårekjøtt med ben i serveringsbiter (nakke, bog, bryst, nyrestykke)

ca 1 kg hodekål

2 ts salt

ca 4 ts hel pepper

3 dl kokende vann

Slik gjør du:

Del kålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en kasserolle. Start med kjøtt og avslutt med kål. Strø salt og pepper mellom lagene.

Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder eller i et kaffefilter som knytes igjen.

Hell på kokende vann. Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt 1 1/2 - 2 timer. Kjøtt fra sau trenger lengre trekketid enn kjøtt fra lam.

Server fårikålen rykende varm på varme tallerkener. Nykokte mandel eller Ringeriks poteter hører med.

Tips :Fårikålen kan evt. jevnes ved å strø 1-2 ss hvetemel mellom hvert lag av kjøtt og kål.

Mange synes fårikålen er best ved oppvarming neste dag.

Avkjøk godt uten lokk før fårikål settes kaldt til oppbevaring.

Alle bilder er hentet fra Matprat.no.

Les også:

Deilig å være norsk brunost i Danmark

Helstekt ytrefilet av hjort

Lag pizza på ekte, italiensk vis

Mer innhold fra TV 2