MØRKE SKYER OVER SOLENERGISELSKAP: Renewable Energy Corp vil stenge ned deler av produksjonen, opplyser selskapet. (Foto: Andersen, Aleksander/Scanpix)
MØRKE SKYER OVER SOLENERGISELSKAP: Renewable Energy Corp vil stenge ned deler av produksjonen, opplyser selskapet. (Foto: Andersen, Aleksander/Scanpix)

700 rammes av nye kutt i solenergiselskap

Solenergiselskapet REC vil stenge deler av produksjonskapasiteten i Norge. Nedleggelsen vil ramme 700 ansatte.

Stengingen vil påvirke de eldste multikrystallinske waferanleggene på Herøya og i Glomfjord, og solcelleanlegget i Narvik.

– Vår vurdering er at det er riktig å stenge deler av produksjonen på disse anleggene, sier konserndirektør John Andersen i REC til tv2.no.

REC har et ønske om å kutte produksjonen. Avgjørelsen er likevel ikke endelig.

– Før vi kan si at det er 100 prosent sikkert at fabrikkene blir nedstengt, må vi ha drøftninger med de ansatte. Det er viktig for oss å opptre ansvarlig og gjøre dette på en riktig måte, sier Andersen.

Dårlig omsetning

Beslutningen ble publisert i en pressemelding fra Renewable Energy Corporation ASA (REC) onsdag morgen.

Det er på bakgrunn av fortsatt svake markedsforhold og utsikter til betydelig negativ kontantstrøm at REC anser at permanent stenging vil være løsningen.

– Det er de eldste og minste enhetene vi nå vurderer å stenge ned permanent. Konkurransen på dette området her i Norge og rundt i verden er veldig hard. Vi har sett en halvering av prisene på våre produkter i løpet av året, sier Andersen.

Allerede permittert 600

REC har tidligere i år permittert rundt 600 ansatte. De berørte fabrikkene på Herøya, i Glomfjord og i Narvik er allerede stengt og skal etter planen holdes stengt ut året.

– Dette er ikke en situasjon vi har ønsket oss, men det har blitt etter hvert en nødvendighet. Vi er klar over hvilken potensiell virkning dette vil ha på de berørte ansatte og lokalsamfunn i Norge. Dette er derfor ikke en beslutning vi tar lett på. Vi jobber nå veldig har for å komme ordentlig inn i markedet igjen og styrke vår posisjon, sier Andersen.

Utelukker ikke flere nedskjæringer

Det har vært et tøft år for REC og de har måttet slite med dårlige resultater.

I løpet av året har det vært en løpende vurdering på resultatene. Den forventede oppgangen har aldri kommet.

Hvis den negative driften fortsetter, utelukker ikke Andersen ytterligere nedskjæringer.

– Det vil være uklokt av meg i dag å utelukke noe. Muligheten er der hvis de negative tallene fortsetter, avslutter Andersen.