Røyking Røyk (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
Røyking Røyk (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

– Kampen mot tobakk må fortsette

Helsedirektør Bjørn Inge Larsen mener to saker blir avgjørende for nordmenns helse de neste årene.

Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok

– Det enkleste tilgjengelige tiltaket for folkehelsen er knyttet til tobakk. Det at én av fem voksne i Norge røyker, er veldig alvorlig for deres fremtidige helse, sier helsedirektør Bjørn Inge Larsen til TV 2 Sporty.

Se TV 2 Sporty søndag kl. 19.00.

HELSEDIREKTØR: Bjørn-Inge Larsen. (Foto: Nina Kausland/TV 2/)
HELSEDIREKTØR: Bjørn-Inge Larsen. (Foto: Nina Kausland/TV 2/)

Larsen legger til at Norge allerede er i ferd med å bekjempe røykeproblemet.
– Vi har jo fått røykingen ned fra 30 prosent til 20 prosent i løpet av bare de siste 7–8 årene. Det er viktig at det fortsetter og at stadig færre ungdommer begynner å røyke, sier han.

Ønsker røykfritt Norge
Årlig dør nær 7000 nordmenn som følge av tobakksrelaterte sykdommer, som KOLS og lungekreft. Maja-Lisa Løchen, leder for Nasjonalt råd for tobakksforebygging, har en visjon om et røykfritt Norge innen 2030.

– Å forebygge at ungdom begynner å røyke, samtidig som vi hjelper røykere som ønsker å slutte, gir resultater. Det samme gjør røykfrie restauranter, sier Løchen til TV 2 Sporty.

Regjeringen foreslår nå en rekke innstramminger på røykeloven, blant annet forbud mot røyking på uteserveringer og forbud mot røykerom.

– Mye av dette er forslag vi allerede har lansert, og som vi stiller oss bak. Men jeg synes helseministeren og regjeringen burde sette et årstall for når landet skal bli røykfritt. Finland har gjort dette, sier Løchen.

Dagfinn Høybråten mener neste skritt i røykeloven må bli forbud utendørs på offentlig sted. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Dagfinn Høybråten mener neste skritt i røykeloven må bli forbud utendørs på offentlig sted. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Fedmeepidemi
Helsedirektør Bjørn Inge Larsen trekker frem det han mener er nasjonens andre, store utfordring.

– Vi er for lite aktive og går opp i vekt. Det er en negativ trend i samfunnet vårt og alle nabolandene våre i øyeblikket, og noe vi ikke helt har kontroll på. Foreløpig har vi ikke lært oss hvilke tiltak som skal til for å snu den utviklingen, sier Larsen.

Helsedirektøren minner om at store nasjoner, eksempelvis USA, har ligget langt foran oss i denne uheldige utviklingen uten å finne mottiltak.
– Det å snu trenden med stadig mindre aktivitet, og at vi går opp i vekt, er en stor utfordring.

Løk- og brokkolisalat (Foto: Nucleus AS)
Løk- og brokkolisalat (Foto: Nucleus AS)

Velge sunn mat
– Hvordan kan vi gjøre det enklere for folk å velge sunn mat?

– For det første handler det om å fortelle folk hva som er sunt å spise. Nøkkelhullmerkingen som vi begynte med for et års tid siden er jo en måte å fortelle folk at her ligger det en sunn matvare. Så er det også slik at vi vet at prisen påvirker hva det er vi kjøper i butikken. Det å gjøre den sunne maten litt rimeligere og den usunne maten litt dyrere, det vet vi kommer til å påvirke folks handlevaner fremover. Det er en utvikling som vi fra Helsedirektoratet har anbefalt norske politikere å bevege seg i retning av.

Og så handler det om sånne ting som produktplassering.

– Hva er det som er lett tilgjengelig når du kommer inn på bensinstasjonen, eller hva er det som er rundt kassa når du forlater dagligvarebutikken din? Er det godteriene, eller er det frukt som ligger der når du kjenner du er sulten på vei ut av butikken? spør helsedirektøren.

Produktplassering er også et viktig område.

– Foreløpig jobber det politiske systemet med å vurdere de tiltakene som vi har anbefalt. Det er nok noe som vil komme i løpet av det neste året, men nøyaktig hvilke tiltak regjeringen vil iverksette er uavklart.

Foretrekker langrenn
Helsedirektøren er selv en aktiv mann.

– Min aller beste sesong er når jeg kan gå på ski om vinteren. Jeg liker å gå lange turer på ski.

Når man begynner å bli halvgammel, så får man litt vondter her og der, og langrenn er en veldig myk og fin bevegelse. På sommeren har jeg begynt å sykle litt, det er en annen fin bevegelse for halvgamle kropper.

– Jeg prøver å trene tre-fire ganger i uka. Som regel får jeg det til, men ikke alltid.

Han råder folk som ønsker å starte med trening til å begynne forsiktig.

– Ikke start med så veldig anstrengende treningsturer, men heller tenke at du nå skal venne deg til å gå en halvtime fem ganger i uka som en start. Det ville vært veldig flott for helsa til mange om de kom seg opp av stolen og ut, sier Larsen.

Trener i arbeidstiden
Tidligere i høst fortalte TV 2 Sporty om Aktiv Eiendom i Bergen. Firmaet har motbakkeløp-deltakelse i kontrakten for sine ansatte:

– Det er en ganske original ting, det er første gang jeg hører om. Det å pålegge de ansatte et motbakkeløp er kanskje litt i meste laget. Det tror jeg ikke er et tiltak som egner seg helt ut på nasjonalt nivå. I Helsedirektoratet har vi en litt annen vri. Vi tilbyr de ansatte å få trene et par timer i arbeidstiden i løpet av uken, sier Larsen.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!