¿ Fantasivenner er en normal del av et barns utvikling mener Anne Inger Helmen Borge, professor i utviklingspsykologi.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
¿ Fantasivenner er en normal del av et barns utvikling mener Anne Inger Helmen Borge, professor i utviklingspsykologi. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Barns fantasivenner brukes for å sortere følelser

– Fantasi er trygt for barna fordi det er så ulikt virkeligheten, sier psykolog.

Barns fantasiverden kan være vanskelig for foreldre å forstå, spesielt hvis barnet får en fantasivenn.

– Fantasivenner er normale deler av et barns utvikling. De får gjerne fantasivenner når de begynner å prate og går i barnehagen. De øver seg gjerne litt med en fantasivenn når ingen ser dem, sier Anne Inger Helmen Borge, professor i utviklingspsykologi.

Det er vanlig over en kort periode, men ikke så vanlig over tid.

– Når du spør eldre barn om de har hatt en fantasivenn, sier 2/3 at ja, jeg hadde det, men ikke av noe varighet. Det er kanskje under 20 prosent av barn som har det over tid, forklarer Helmen Borge

Les også: Barn mobbes i barnehagen

Ingen grunn til bekymring

Foreldre kan bli bekymret fordi de føler at fantasivennen tar overhånd, men det er ingen grunn til bekymring mener psykologen.

– Unger i dag får så mye virkelighet i tillegg, så det glir fort over når de nærmer seg skolealder. Jeg tror det er fint å la dem holde på, sier hun.

– Dessuten er unger så smarte at de vet at de forholder seg til en fantasi. Fra de er ganske små greier de å ta en annens perspektiv og se ting utenfra, sier hun.

Men hva er egentlig fantasi? Her kan du se hva barna i barnehagen «Ragnas hage» mener.

Les også: – Jeg er redd for at datteren min skal bli som meg

Ulikt virkeligheten

Det er mange historier som handler om fantasivenner. Lillebror har en fantasivenn i Knerten, Albert Åberg har sin Skybert, og Mio i «Mio, min Mio» drar til sin helt egen fantasiverden.

– Mio, min Mio er en hyllest til fantasien, sier regissør Anne-Karen Hytten, som i disse dager har premiere på dukketeaterstykket «Mio min Mio».

I Mio sin verden og flere andre eventyr, kan det til tider bli ganske skummelt, men det tåler små barn, mener Helmen Borge.

– Vi vet at så lenge det er fantasi og litt uvirkelig, som er typisk for en fantasivenn, så er det ikke så farlig. Barn synes det er farlig når det begynner å bli veldig virkelig. Det er litt trygt for barna at det er så ulikt virkeligheten.

Barn har rett og slett brukt for fantasien mener hun.

– De har brukt for det for å sortere egne følelser og lære om både hvordan de selv reagerer og ikke minst for å skjønne hva andre tenker, forklarer professor Helmen Borge.

Lillebror har fantasivennen sin Knerten i filmene om Knerten. (Foto: Cornelius Poppe)
Lillebror har fantasivennen sin Knerten i filmene om Knerten. (Foto: Cornelius Poppe)

Les også: Øv deg på følelser, det gir trygge barn

Fas inn ekte venner

Men tar fantasiverdenen helt over, bør man stoppe opp litt.

– Hvis fantasien begynner å ta litt overhånd og er til stede både ved frokost og middag, lørdag og søndag, er det på tide å stoppe litt. Hvis det blir veldig mye fantasi, kan man fase inn noen ekte venner, sier Helmen Borge.

– En fantasivenn er veldig snill og grei hele tiden, mens i virkelightene er det litt tøffere. Barna skal lære å omgås vanlige venner, avslutter hun.

Ingenting tyder på at det er skadelig med en fantasivenn presieserer Anne Inger.