strand_ordforer (Foto: TV 2)
strand_ordforer (Foto: TV 2)

Arne Strand om Øygard-saken: – Kan ikke huske at Ap har hatt en så alvorlig kriminalsak

Mener Rune Øygard er ferdig i Arbeiderpartiet, enten han er skyldig eller uskyldig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderparti-ordfører Rune Øygard i Vågå er siktet for overgrep mot en jente på 15 år. Vågå kommune offentliggjorde navnet hans tirsdag, etter at Øygard selv valgte å stå frem.

– Jeg kan ikke huske at Arbeiderpartiet har hatt en så alvorlig kriminalsak som de har fått nå, sier sjefredaktør i Dagsavisen, Arne Strand, til TV 2 Nyhetskanalen.

Strand sier konsekvensene av denne saken er at Øygard er ferdig som politiker i Arbeiderpartiet, uansett om han er skyldig eller uskyldig.

– Han er jo valgt inn i kommunestyret, så ingen kan ta fra ham det tillitsvervet. Men han har vært en ordfører gjennom tre perioder, og skulle gå i gang med sin fjerde periode. Så hans politiske karriere som ordfører der oppe, den er over, sier han.

Spiste middag med Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg er selv en venn av Øygard, og har tidligere skrytt av ham som en glimrende ordfører. For to uker siden deltok de begge under en middag i Vågå.

– Det vil være helt feil av meg både som partileder og statsminister å begynne å spekulere noe i sakens innhold og skyldspørsmål, sier Stoltenberg på spørsmål om han er overrasket over siktelsen.

Kun to dager etter denne middagen ble Øygard avhørt av politiet, mistenkt for overgrep mot en 15 år gammel jente. Ifølge VG fikk foreldrene til jenta mistanke om at noe var galt da hun ikke ville bli med ordføreren på middag med statsministeren. Dagen etter leverte de anmeldelsen til politiet.

Ifølge Arne Strand er Øygard en stor profil i lokalpolitikken, og en av de mest kjente ordførerne til Arbeiderpartiet.

– Dette er et sjokk for Arbeiderpartiet selvfølgelig, men også for andre av landets lokalpolitikere skulle jeg tro, sier Strand.

Les også: Offentliggjør navnet på overgrepssiktet ordfører

Hevder han er uskyldig

Ifølge rådmann Tor Arne Gangsø i Vågå kommune, valgte Øygard å stå frem som den overgrepssiktede ordføreren for å slippe spekulasjoner og fordi han ikke ønsket at andre skulle bli utsatt for mistanke.

Selv hevder Øygard at han er uskyldig.

– Han har hevdet han ikke har begått de handlingene han er siktet for. Det er en stor belastning for ham å være siktet for noe han ikke har gjort, sier Øygards advokat, Mette Yvonne Larsen, til TV 2.

Politiet, som nå får bistand fra Kripos i etterforskningen, mener det dreier seg om mer enn én hendelse, og at saken skal ha startet i 2009.