Lavkarbodietten gjør deg kanskje tynn, men ikke nødvendigvis sunn. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Lavkarbodietten gjør deg kanskje tynn, men ikke nødvendigvis sunn. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Bekymret lege: – Lavkarbodiett kan gi helseplager

Overlege Kjetil Retterstøl mener lavkarbodietter gir høyere kolesterolverdier og økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Ikke alle er over seg av begeistring for den såkalte «lavkarbodietten».

– Hvis vi går over til å bruke mettet fett, som blant annet er i smør, vil kolesterolverdiene våre stige hos de aller fleste, sier Kjetil Retterstøl, overlege ved Lipidklinikken på Rikshospitalet.

Studier ved Lipidklinikken viser at vanlige menneskers kolesterol øker med 11–12 prosent i løpet av 4 uker dersom de blir satt til å spise smør.

– Vi vet at det er forbundet med circa 20 prosent økning i hjerte- og karrisiko, sier overlegen.

LES OGSÅ: – Lettere slank med feit mat

Velg umettet fett

– Selv om fett i smør er naturlig, så er margarin også naturlig. Det kommer fra raps og fra planteriket, sier overlegen.

Det fettet som er umettet og fra planteriket består i stor del av de essensielle fettsyrene som ikke kroppen kan lage selv.

– Og disse fettsyrene er man nødt til å innta, i form av fisk eller planteoljer, sier Retterstøl.

Fisk og planteoljer vil holde deg frisk, mener overlege Kjetil Retterstøl. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Fisk og planteoljer vil holde deg frisk, mener overlege Kjetil Retterstøl. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Disse fettsyrene er ikke ugunstige for kolesterolverdien vår.

LES OGSÅ: Kan vi tenke «lavkarbo» for barn?

Lavkarbo kan gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer

Fra 1970 og fram til i dag har hjerte- og karrisiko falt med 80 prosent for de mellom 40 og 65.

– Og denne trenden må for all del ikke snus, sier Retterstøl.

I Beijing har kurven gått motsatt vei.

– Der har de gått fra lave kolesterolverdier til høye, og de har fått en økning i hjerte- og karsykdommer, sier overlegen.

LES OGSÅ: Jan Øyvind slanket seg med lavkarbo

Uenighet blant forskere

«The Nurse's Health Study» viser at risikoen for hjerte- og karsykdommer ikke øker ved et større inntak av mettet fett.

Men overlegen ved Lipidklinikken mener at studien ikke er god nok.

– I denne studien brukte de bare spørreskjemaer. For å få sikre svar må helsepersonell undersøke hvordan det går med testpersonenes helse ved hjelp av medisinske metoder, sier Retterstøl.

LES OGSÅ: Spis deg slank med lavkarbo

Stol på myndighetene

Ifølge overlegen er dette en eldgammel debatt som har holdt på siden midten av 60-tallet.

– Da ble det gjort forsøk i Oslo med å sette testpersoner enten på planteoljer eller la dem gå på vanlig diett, sier Retterstøl.

Det ble funnet en reduksjon i kolesterolet på 17 prosent og en reduksjon i antall hjerteinfarkter. På 80-tallet ble det også forsket på det samme, med tilsvarende resultater.

– Det er en grunn til at myndighetene holder på disse rådene. Så det er all grunn til å stole på myndighetene, avslutter Retterstøl.

LES OGSÅ: Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt magefettet?