Dissimilis grunnlegger Kai Zahl mener foreldre må få bruke genteknologi for å velge ikke å få barn med alvorlige sykdommer. (Foto: Cornelius Poppe)
Dissimilis grunnlegger Kai Zahl mener foreldre må få bruke genteknologi for å velge ikke å få barn med alvorlige sykdommer. (Foto: Cornelius Poppe)

Dissimilis-grunnlegger åpner for abort ved sykdom

Kritiseres for utspill om seleksjon av barn.

Kai Zahl – som i en årrekke ledet organisasjonen Dissimilis for utviklingshemmede – mener foreldre må få bruke genteknologi for å velge ikke å få barn med alvorlige sykdommer.

Zahl skriver dette i selvbiografien «Skal vi velge livet», som kommer ut på Juritzen forlag mandag, skriver Dagbladet.

Han forteller at han selv nylig fikk påvist en kromosomfeil og at denne førte til at sønnen Børge ble psykisk utviklingshemmet.

«Vet hva det vil si»

Zahl grunnla i 1982 Dissimilis, som ifølge visjonen «skal arbeide aktivt for å sikre mennesker med sammensatte lærevansker og andre med bistandsbehov tilrettelagte undervisningstilbud innen kreative aktiviteter».

«Jeg vet hva det vil si å ha et utviklingshemmet barn, de store gledene, det store samholdet som kan leves mellom likesinnede foreldre, men aller mest de store sorgene og bekymringene som sliter på, i hvert fall sånne som meg, hver eneste dag. En smerte som ikke kan måles i arbeidsoppgaver, men heller ikke i den sorgen over deres uvitenhet, sårbarhet og gode naivitet», skriver Zahl.

Han skriver også at han vred seg i stolen da han innså at han er for seleksjon.

Reagerer på utspill

Organisasjonen Menneskeverd reagerer på Dissimilis-grunnleggerens utspill.

– Hvordan vi forholder oss til mennesker i mors mage påvirker også mennesker som er født med de diagnosene vi snakker om. Derfor er det svært skuffende at ikke Kai Zahl er mer bevisst på dette, sier generalsekretær Liv Kjersti Skjeggestad til Dagbladet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2