Tom Nordlie ( © LOCH)
Tom Nordlie ( © LOCH)

Nordlie om Torps hjertestans: – Håper av hele mitt hjerte at det går bra

Gamletrener Tom Nordlie mottok beskjeden om Carl-Erik Torps hjertestans med sjokk, og priser seg lykkelig over at det var kompetente folk med hjertestarter til stede.

Sluttminuttene i oppgjøret mellom Sogndal og Brann ble mer dramatisk enn noen kunne spådd på forhånd. Like før slutt kollapset Brann-innbytter Carl-Erik Torp om på banen, og ble liggende med tydelige smerter.

Fikk hjertestans
– Carl-Erik Torp har hatt et illebefinnende med hjertestans. Vi kan ikke si noe mer foreløpig enn at han er stabil og det går bra. Vi har fått ham i gang igjen. Og han er i gode hender, sier Brann-lege Asle Kjellsen til TV 2 Sporten, og bekrefter at det ble brukt både hjertestarter og hjerte- og lungeredning for å få i gang hjertet til 27-åringen.

Tom Nordlie var på vei hjem fra 2-2-kampen mot Hønefoss da han fikk beskjeden. Kongsvinger-treneren kjenner Torp svært godt etter å ha hatt han som spiller i stallen sist gang Nordlie var trener for KIL.

LES: Brann-spiller fikk hjertestans: – Han er stabil og våken

Sjokkert Nordlie
– Jeg er sjokkert. Jeg har opplevd dette seks ganger i virkeligheten og mistet fire av dem, inkludert min egen far, så jeg er vant med at slike ting kan skje. Likevel er det en spiller jeg har trent i to år, og jeg er spent på å høre hvordan det går. Men etter det lille jeg har hørt tror jeg det går bra. Takk Gud for hjertestarteren og kompetansen på Fosshaugane Campus, sier Nordlie til TV 2 Sporten.

KIL-treneren forteller at han har prøvd å ringe til Brann-trener Rune Skarsfjord, men at han ikke har fått svar.

– Jeg vet ingenting mer. Det er ikke så lett å vite om man har en hjertefeil ut fra vanlige legeundersøkelser og EKG, men han ble jo byttet inn. Om han har vært syk i forkant eller hatt et virus i kroppen aner jeg ikke, men jeg håper av hele mitt hjerte at det går bra med ham, sier Nordlie.

Carl-Erik Torp kollapset på banen i kampen mellom Sogndal og Brann. (Foto: TV 2/)
Carl-Erik Torp kollapset på banen i kampen mellom Sogndal og Brann. (Foto: TV 2/)

Roser Sogndal
Ved siden av jobben med å redde Kongsvinger fra nedrykk, jobber Nordlie 50 prosent i firmaet «Blostrupmoen» som selger hjertestartere og kurser brukerne i betjening av apparatene. Og Nordlie vet hvor avgjørende det er med kunnskap og trygghet når en hjertestans inntreffer.

– Det hadde antakeligvis ikke gått bra med Carl-Erik om det ikke hadde vært hjertestarter og folk med kunnskap og kompetanse til stede. Det er helt avgjørende for at man skal kunne overleve, sier Nordlie.

I Tippeligaen, Adeccoligaen og Toppserien er det påbudt med hjertestarter på stadion, og Nordlie roser Sogndal for å ha tatt grep.

– Hjertestarteren er et must, men det hjelper ikke mye uten kunnskap. Voksne er redde for å gjøre feil. Det handler om å tørre å ta grep, og hvis folk ikke har trygghet og kompetanse tør de ikke å bruke den. Men det virker som om de har gjort ting helt riktig i Sogndal. Når slike ting inntreffer det snakk om veldig små tidsmarginer.

Det som skjer ved en hjertestans er at hjertet står og vibrerer og fyller seg med blod. Da klarer ikke hjertet å pumpe blod ut til kroppen, de vitale organene og hjernen.

Livsviktig apparat
Nordlie forteller videre at å handle raskt er akkurat det som kan avgjøre utfallet av hjertestansen når den først inntreffer.

– Det som skjer ved en hjertestans er at hjertet står og vibrerer og fyller seg med blod. Da klarer ikke hjertet å pumpe blod ut til kroppen, de vitale organene og hjernen. For hvert minutt som går minsker sjansen for å overleve med ti prosent, og i Norge kommer en ambulanse i gjennomsnittet etter et kvarter. Det er viktig å gi hjertekompresjoner før innblåsninger de første minuttene, da det finnes mye oksygen i blodet fra før. Da opprettholdes 25 prosent av hjertets kapasitet, men man får ikke hjertet til å starte igjen, sier Nordlie, før han utdyper:

– Hjertestarteren kortslutter elektrisiteten og gir sinusknuten, som er hjertets naturlig pacemaker, en mulighet til å starte igjen i normal rytme.

LES: Tom Nordlie: – Det er tøft å finne sin egen far død

Nordlie forteller at hver dag rammes 15 personer i Norge av hjertestans utenfor sykehus. Kun én av dem overlever. Dermed er hjertestans Norges største dødsårsak, og Nordlie er glad for at hjertestarteren ble tatt raskt i bruk på Fosshaugane.

– Når det tar så lang tid før en ambulanse kommer, er hjertestarteren livsviktig. Den tar EKG hvert 2.5 minutt for å se om du lever. Hvis man da ikke har puls rekker man å sette fem sjokk i personen hvis det er kompetanse på stedet, som det var i dette tilfellet, og det redder livene til folk.

– Å få hjertestans kan ramme hvem som helst. Det kan skje en topptrent kar, det kan skje folk som er i dårlig form, og det kan skje en normal tolvåring på en fotballbane. Hjertestartere skal ikke erstatte en ambulanse, men det er viktig at de finnes og at vi får spredd kunnskapen om dette. Vi skal ikke måtte bare stole på ambulansene og sykehuset, med hjertestartere har folk muligheten til å utgjøre en forskjell, sier Nordlie.