Robert Hermansen forklarte seg om sitt forhold til nå avdøde Atle Jebsen i Nord-Troms tingrett fredag.  (Foto: TV 2/Scanpix)
Robert Hermansen forklarte seg om sitt forhold til nå avdøde Atle Jebsen i Nord-Troms tingrett fredag. (Foto: TV 2/Scanpix)

Robert Hermansen: – Det var et lån mellom venner

– Jeg trengte fire millioner kroner og vi snakket ikke mer om det. Han fikk mitt bankkontonummer, sier Hermansen om lånet fra nå avdøde skipsreder Atle Jebsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag møtte korrupsjonssiktede Robert Hermansen i Nord-Troms tingrett.

Hermansen har til dommer Morten Berg blant annet forklart seg om sitt forhold til nå avdøde skipsreder Atle Jebsen.

Les mer: Robert Hermansen erkjenner straffskyld

Nære venner

Rederiet Jebsen var underleverandør av Store Norske, og fikk lukrative kontrakter av Robert Hermansen. Selv fikk Hermansen et lån av Jebsen.

– Atle Jebsen ble jeg kjent med på Svalbard. Han var hvert år i Svea og besøkte mannskapene på båtene som var engasjert i frakten. Jeg likte Atle svært godt, vi hadde forskjellig bakgrunn. Men vi hadde sammenfallende verdigrunnlag, menneskelig sett, sa Hermansen i tingretten.

Han forteller også at de to hadde mange hyggelige diskusjoner, og at familiene dro på ferie til Antarktis og rundt Svalbard.

– Når man er i et arbeidsforhold blir man av og til venner med noen, sa Hermansen i Nord-Troms tingrett.

Avtalen mellom Jebsen og Hermansen ble inngått på slutten av 2005. Den første innbetalingen kom 25. januar 2006.

Hermansen forklarer at det var Jebsen som ga et tilbud til ham i løpet av en samtale.

– Atle sier da: Du kan jo få lån av meg. Så enkelt gikk det. Jeg trengte fire millioner kroner og vi snakket ikke mer om det. Han fikk mitt bankkontonummer, forklarte Hermansen.

Pengene kom etter hvert inn på konto. Avtalen var ifølge Hermansen at lånset skulle tilbakebetales når han fikk fres på det som skulle bli et nytt gruve- og mineraleventyr, i selskapet AS Mineralutvikling, som satset utenfor Kautokeino.

– Vi avtalte ikke faste renter. Det var et lån fra en venn til en venn. Han nevnte aldri noe krav om gjenytelse, og det var aldri i mine tanker, sa han videre.

Hermansen sa i retten at dette er av de dummere tingene han har gjort.

– Men jeg har aldri gjort noe som går ut over noen. Jeg har heller ønsket å ta belastningen selv. Det er ingen koblinger mellom hans hjelp og andre kontrakter. Jebsen var en hedersmann på alle måter, sa Hermansen.

Atle Jebsen mistet livet i en bilulykke i 2009.

Les mer: Skipsreder Atle Jebsen omkom i bilulykke

– Fire overføringer

Hermansen bekrefter at overføringene skjedde i fire omganger, som beskrevet i siktelsen.

Aktor mente at Hermansen i avhør har sagt at det var han som ba om pengene.

– Den nyansen du påpeker er riktig, men slik jeg har tenkt gjennom og gått gjennom de bøkene jeg har er det nok riktigere å si det slik jeg har forklart i retten i dag, sa Hermansen.

Hermansen har tilstått i henhold til siktelsen.

Det er straffeutmålingen som skal avklares i retten. Dommeren forventer å avsi dom i neste uke. Hermansen risikerer 10 år i fengsel.

Robert Hermansen på vei inn i Nord-Troms tingrett fredag formiddag. – Jeg er forberedt på alt, sier Hermansen: