hoksrud_prostituert (Foto: TV 2)
hoksrud_prostituert (Foto: TV 2)

– Mannssjåvinisme kan del-forklare sexskandaler i Frp

– Hoksrud har påført partiet sitt et stygt nederlag, sier sjefredaktør i Dagsavisen Arne Strand.

TV 2 avslørte onsdag at stortingspolitiker Bård Hoksrud (Frp) kjøpte seksuelle tjenester under en tur til Riga i forrige uke. Nestleder i partiet, Per Sandberg, uttalte at mediene er ute etter Frp, og at det er årsaken til at partiet har flere sexskandaler enn andre partier.

Sjefredaktør i Dagsavisen, Arne Strand, sier man kan forvente mer av stortingspolitikere enn vanlige folk, og mener derfor det var riktig av TV 2 å publisere bildene av Hoksrud i Riga.

– Stortingspolitikere som bryter norsk lov skal avsløres. Det er jo Stortinget som gir norske lover, derfor må stortingsrepresentanter mer enn andre gå foran med et godt eksempel, sier sjefredaktør i Dagsavisen, Arne Strand, til TV 2 Nyhetskanalen.

– Det siste Frp trenger

Det var en angrende synder som onsdag innrømmet overfor TV 2 at han hadde kjøpt seksuelle tjenester.

– Det skulle vel også bare mangle. Han har påført partiet sitt et stygt nederlag. Dette er det siste Fremskrittspartiet trengte etter et dårlig valgresultat. Og det kommer ikke lenge etter at partiet har hatt tilsvarende saker å stri med, sier Strand og henviser til den mye omtalte Birkedal-saken.

Siden 1. januar 2009 har det vært ulovlig å kjøpe sex, enten det finner sted i Norge eller i utlandet.

Stortinget har vedtatt at sexkjøp er forbudt, uansett om det finner sted i Norge eller utlandet.

– Jeg tenkte «hvordan er det mulig at en stortingsrepresentant som mer enn andre mennesker må vite at du skal følge norske lover, bryter norsk lov?». Da spiller det ingen rolle om partiet er imot denne sexloven. Stortingsrepresentanter må gå foran med et godt eksempel og følge norsk lov, sier Strand.

Les også: Hoksrud kan bli første nordmann som er dømt for sexkjøp i utlandet

Tror mannssjåvinisme kan forklare noe

Frp har flere ganger tidligere opplevd sexskandaler.

I 2001 trakk Terje Søviknes seg fra alle verv da det ble avslørt at han hadde hatt seksuell omgang med en 16 år gammel jente.

Tidligere i år ble Trond Birkedal siktet for seksuell omgang med en mindreårig, og for seksuell krenkende atferd mot flere personer.

Strand sier partiet er preget av menn, til tross for at de har en kvinnelig leder, og at dette kan forklare noe av hvorfor partiet gjentatte ganger opplever sexskandaler.

– Jeg tror det er en mannssjåvinisme i partiet som kan forklare noe av det, men ikke alt, sier Strand.

I tillegg kan det ifølge Strand ha en sammenheng med at folk i Fremskrittspartiet ikke ser så alvorlig på denne typen saker som andre partier.

– Vi må vel også kunne anta at medlemmer av andre partier enn Frp også har kjøpt sex på et eller annet tidspunkt?

– Så avgjort. Men det er ikke ofte du finner eksempler på at Stortingsrepresentanter blir avslørt på denne måten. Dette er en ganske enestående sak fra stortingsmiljøet, i alle fall de siste årene, sier han.

Les også: Hoksrud nekter for å ha hatt samleie med prostituert

Annerledes enn Søviknes-saken

Selv om Hoksrud selv innrømmet overfor TV 2 at han hadde kjøpt seksuelle tjenester, benekter han at han hadde samleie med den prostituerte. Det kommer frem på Fremskrittspartiets nettsider.

– Det dreier seg om kjøp av sex, og dette har han jo innrømmet, så jeg kan ikke begripe at det kan være særlig formildende. Det er en tragisk historie for han personlig og hans familie selvfølgelig. Det gir et inntrykk av at partiet ikke har den partikulturen som man bør kunne forvente av et parti som søker regjeringsmakt i dette landet, sier Strand.

Han tror Hoksrud kommer til å trekke seg fra alle verv, og at han politisk er ferdig i Fremskrittspartiet.

– Søviknes var en ung mann den gangen. Han trakk seg ut av politikken, tok et par sabbatsår, og bygde seg opp igjen. Med Hoksrud er det litt annerledes, han er en godt voksen mann som sitter i sentralstyret til Fremskrittspartiet, og har sittet to perioder på Stortinget. Han burde vite bedre. Det er selvfølgelig tilgivelse for alt mulig, men jeg tror ikke han klarer å komme tilbake i toppolitikken etter dette.

Se reportasjen fra Riga i videovinduet under

552395