Illustrasjonsbilde, Honda HR V
Illustrasjonsbilde, Honda HR V

Må man ha piggdekk på en SUV?

Hvorfor - eller der det bare en myte...

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei.

Trenger nye vinterdekk til min Honda HR-V. Kjørt pigg, for de fulgte med, men lurer nå på å kjøre piggfritt. Lest at det anbefales pigg på SUV, men min er jo en liten SUV. Hva tenker du om det ?

Kan du samtidig gi meg dimensjonen min på vinterdekk, så jeg kan begynne å undersøke pris ?

Hilsen Mona

Benny svarer:

Hei Mona!

Tydelig at vinteren nærmer seg. Det dukker mange spørsmål om vinterdekk nå. Jeg håper nå allikevel på en mnd til med fine høstdager før disse skal monteres.

Men for all del – det er smart å være ute i litt god tid og ikke vente med å ordne dette den morgenen snøen ligger der. Da er køen av stressede bilister ofte ganske lang...

Jeg har selv kjørt både store og tunge SUV-er( bla. Chevrolet Tahoe og Mitsubishi Pajero) med piggfrie vinterhjul og ser ingen grunn til å IKKE anbefale det med mindre du har spesielle kjøreforhold med bratte og isete bakker. Da bør du kanskje velge dekk med pigger.

Men til vanlig vinterkjøring og under normale forhold så skal det ikke være noe problem å bruke piggfrie dekk på din lille og forholdsvis lette (1295 kg) SUV.

Grunnen til at mange anbefaler piggdekk til store og tunge biler er bremselengden. Dekk med pigger har ofte noe kortere bremselengde- spesiellest på snø og is, og jo tyngre bil – jo bedre ”seiler” den. På asfalt derimot stopper biler med piggfrie dekk raskere.

Selv om din Honda HR-V har et ganske enkelt (men solid) firehjulstrekk system så vil ikke framkommeligheten være noe problem i det hele tatt, med mindre du skal kjøre off-road.

Men da hjelper dekk med piggdekk heller, for det duger ikke bilen til.

Så som sagt: Vurder kjøreforholdene dine og velg dekk ut i fra det!

Dimensjonen på dekkene til din bil skal i følge mine opplysninger være 205/60x16. Men se på de gamle for sikkerhets skyld så er du helt sikker på at du får pris på riktige dekk.

Ha en fin høst!

Del med Facebook-vennene dine


LES OGSÅ: Hvilken SUV bør vi velge - Honda CR-V eller VW Tiguan?

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: