FIKK KJØPE NATTKIKERTER: Nattkikerter for en million kroner, solgte Norge til Gaddafi i 2010. (Foto: TV 2)
FIKK KJØPE NATTKIKERTER: Nattkikerter for en million kroner, solgte Norge til Gaddafi i 2010. (Foto: TV 2)

Norge solgte krigsutstyr til Gaddafi

Bare måneder før norske jagerfly måtte bombe Libya solgte Norge krigsmateriell til Gaddafi.

Flere opposisjonsparti krever fullt offentlig innsyn når Stortinget samles i oktober.

24. mars i år gikk norske fly på vingene for å bombe oberst Muammar al-Gaddafis styrker i Libya. Oppgaven var å redusere diktatorens krigsevne og hindre at han kunne skyte sine egne.

– Ingen menneskerettsforkjemper

Men det bare en håndfull vet da de første flyene tar av er at Norge i denne krigen møter seg selv i døra. Få måneder tidligere hadde regjeringen godkjent at Muammar al-Gaddafi fikk kjøpe krigsmateriell fra Norge.

(Saken fortsetter under bildet)

SKEPTISK: ¿ Vi stiller spørsmål ved hva er det som egentlig har skjedd, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.  (Foto: TV 2)
SKEPTISK: ¿ Vi stiller spørsmål ved hva er det som egentlig har skjedd, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. (Foto: TV 2)

Like før Stortinget åpnes er dette i ferd med å bli en varm potet. Opposisjonen krever opprydding.

– Vi stiller spørsmål ved hva det er som egentlig har skjedd, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til TV 2 Nyhetene.

– For det er helt klart at Gaddafi ikke har vært noen forkjemper for menneskeretter, heller ikke før bombingen mot ham startet. Da er det vel et spørsmål om han skal ha tilgang til norsk våpenteknologi, sier hun.

LES BAKGRUNN: Åtte kriterier for når våpeneksport ikke skal tillates

Solgte nattkikkerter til despoten

Bildet under viser Gaddafi styrker skyte mot angripende vestlige bombefly.

LES OGSÅ: Hjem etter 134 dager med angrep

Samtidig vet vi at Norge i fjor solgte lysforsterkingsutstyr til Libya – altså utstyr for å se bedre i mørket. Det fremgår av stortingsmelding nummer 25.

(Saken fortsetter under bildet)

NATTKIKKERTER: Bildet viser Gaddafi styrker skyte mot angripende vestlige bombefly. 
Samtidig vet vi at i fjor solgte Norge lysforsterkingsutstyr til Libya ¿ altså noe for å se bedre i mørket. Det fremgår av stortingsmelding nummer 25.  (Foto: TV 2)
NATTKIKKERTER: Bildet viser Gaddafi styrker skyte mot angripende vestlige bombefly. Samtidig vet vi at i fjor solgte Norge lysforsterkingsutstyr til Libya ¿ altså noe for å se bedre i mørket. Det fremgår av stortingsmelding nummer 25. (Foto: TV 2)

– Er vi sikre på at ikke F16-flygerne fikk økt risiko som følge av salget av krigsutstyr til Libya?

– Nei, det tror jeg ikke man kan være sikre på. og det kan absolutt være verd å stille de spørsmålene, sier Morten Høglund fra Fremskrittspartiet, og medlem i utenrikskomiteen.

LES OGSÅ: Norge rike på våpeneksport

I tabellen over eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2010, finner vi Libya. Samlet dreier det seg om krigsmateriell til en verdi av vel en million kroner.

Militært sett småpenger – men det ser ut som om diktatoren i fjor ble tatt inn i varmen.

(Saken fortsetter under bildet)

SELGER IKKE TIL GADAFFI LENGER: ¿ Det ble gitt selvsagt før den situasjonen vi er i nå, og nå er det stans i all eksport til Libya, sier Gry Larsen, statssekretær i Utenriksdepartementet.  (Foto: TV 2)
SELGER IKKE TIL GADAFFI LENGER: ¿ Det ble gitt selvsagt før den situasjonen vi er i nå, og nå er det stans i all eksport til Libya, sier Gry Larsen, statssekretær i Utenriksdepartementet. (Foto: TV 2)

– Det ble gitt selvsagt før den situasjonen vi er i nå, og nå er det stans i all eksport til Libya, sier Gry Larsen, statssekretær i Utenriksdepartementet.

– Uklokt av Norge

– I ettertid er det helt åpenbart at det linjeskifte som den rødgrønne regjeringen foretok i fjor, ved å eksportere militært materiell til Libya, var en uklok beslutning, mener Dagfinn Høybråten, fra Kristelig Folkeparti.

TV 2 har engasjert fredsforsker Aleksander Harang i Norges fredslag til å sjekke hva vi har solgt til Libya tidligere år. Harang sjekker alle år tilbake til 1997. Han finner ingen våpen eller krigsmaterielleksport til Libya utenom i fjor. I 2003 og 2008 forsøkte norsk industri seg, men fikk avslag på sine søknader.

– Libya har ikke vært på listen over de land som får motta norsk krigsmateriell før 2010. Så er det et land som ikke har fått norsk krigsmateriell. Men det er også et land som aktivt har blitt nektet i de årene jeg nevnte, sier han.

LES OGSÅ:
Norske F-16 har dratt på tokt til Libya
Krever bedre kontroll over norsk våpeneksport

– Nattkikkerter, noe mer utstyr, men det har en verdi på bare en million. Så det var veldig lite utstyr som ble solgt til Libya, sier Gry Larsen.

Flere opposisjonsparti krever fullt innsyn i vurderingene bak salget til Libya.

– Vi har en god del spørsmål å stille, og vi vil gjerne stille dem i en offentlig høring, slutter Høybråten.

VAR INNE I VARMEN: I tabellen over eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2010, finner vi Libya. Samlet dreier det seg om krigsmateriell til en verdi av vel en million kroner. 
Militært sett småpenger ¿ men det ser ut som om diktatoren i fjor ble tatt inn i varmen.  (Foto: TV 2)
VAR INNE I VARMEN: I tabellen over eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2010, finner vi Libya. Samlet dreier det seg om krigsmateriell til en verdi av vel en million kroner. Militært sett småpenger ¿ men det ser ut som om diktatoren i fjor ble tatt inn i varmen. (Foto: TV 2)