filip_kamera (Foto: TV 2)
filip_kamera (Foto: TV 2)

Filip (8) seiret over NAV etter fire års kamp

Etter snart fire års kamp mot et tungrodd NAV-byråkrati kan endelig åtte år gamle Filip og foreldrene i Leknes i Lofoten juble.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Har du fått bil, hvisker mamma Marita Amundsen til sønnen Filip.

– Lettelse å bli trodd

Han skjønner ikke Så veldig mye av det som skjer, men smiler tilbake. Familien har fått brev fra trygderetten, og de er klare i sin tale. Filip, som både er sterk fysisk og psykisk funksjonshemmet, har krav på rullestolbil med rampe eller heis. Stikk i strid med hva NAV mener.

Les også: Nav ber familien sette Filips (8) rullestol på en tilhenger

Dermed er fire års kamp mot et stivbent byråkrati over.

– Det er en helt ubeskrivelig følelse. Det å komme på postkontoret og åpne brevet å se at de har omgjort saken, sier Marita Amundsen.

– Det føles som en voldsom lettelse, ikke minst med tanke på at vi nå er blitt hørt og ikke minst trodd, sier Morten Amundsen.

Avdekket forskjellsbehandling

NAV mener at så lenge Filip har en viss form for gangfunksjon, oppfyller han ikke kravene til å få en rullestolbil med rampe eller heis. Men i en serie reportasjer har TV 2 avdekket at regelverket for barn med angelmann syndrom praktiseres ulikt i forhold til hvor man bor i landet.

filip (Foto: TV 2)
filip (Foto: TV 2)

NAV har tidligere avvist at dette er forskjellsbehandling.

– Poenget her er at systemet har som en grunnleggende forutsetning at folk skal behandles likt og når de da kommer til den konklusjonen, så legger jeg til grunn at de har vurdert like tilfeller likt, sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til TV 2 18. oktober 2010.

Les mer: Nav: – Vanskelig å si at det er forskjellsbehandling

– Hadde det ikke vært for TV 2 så hadde vi ikke fått denne bilen. Sånn er det. Det må vi bare innse, sier Morten Amundsen.

– Hva synes du om det?

– Det er jo synd, det er jo ikke slik det skal være, sier pappaen til Filip.

Mange tunge løft

For mamma Marita er det blitt mange tunge løft. Nettopp at Filip er så stor og tung at grensen er nådd for hva som kan kreves av hjelp fra foreldrenes side, er det Trygderetten påpeker.

– Vi tar trygderettens kjennelse til etterretning og kommer ikke til å anke denne dommen sier Tron Helgaker, seksjonssjef i arbeids- og velferdsdirektoratet.

– Det åpner seg en helt ny verden for Filip nå med tildelingen av denne rullestolbilen i forhold til å kunne dra på tur og delta i ulike aktiviteter sammen med oss som familie, sier Marita Amundsen.

Håper ikke andre må ta samme kamp

Reportasjene om Filip har ført stor støtte fra folk landet rundt, men familien innrømmer at de vært vanskelig å motivere seg hver gang avslagene fra NAV har havna i postkassen.

– Nå har vi fått denne bilen, og det er vel og bra, men det er mange andre som er i samme situasjon. Vi håper jo at de ikke må ta den samme veiene som det vi gjorde for å få bil. Den løypa har vært tung og lang, sier en alvorstynget Morten Amundsen.

Les også: Måtte vise frem handikappet sønn på «NAV-fesjå»