Theodor, en fransk bulldog på 8 måneder, får operert bort vorter fra ansiktet.
Theodor, en fransk bulldog på 8 måneder, får operert bort vorter fra ansiktet.

Dette gjør du når kjæledyret må opereres

Les hva du som eier må huske på før og etter kjæledyrets operasjon.

Det er ikke bare mennesker som plutselig må legges på operasjonsbenken. Også kjæledyr kan bli syke og må opereres av ulike grunner.

– Det er som regel endel følelser involvert når et kjæledyr må opereres. Noen gråter en skvett, mens andre tar det lettere. Det er derfor veldig viktig at dyreeier og klinikkpersonalet kommunisererer godt med hverandre, forteller veterinær, Torill Moseng, til God morgen Norge.

Les også: Ta hensyn til hundens kondisjon

Fransk bulldog med vorter

Som veterinær har Moseng vært gjennom mange operasjoner av kjæledyr. Nylig opererte hun en fransk bulldog, Theodor, som måtte fjerne flere vorter.

– Hunder får vorter som skylles virus. Mange hundeeiere vet ikke om dette og blir svært engstelige nå de ser utvekster som vokser raskt på hunden sin. Vortene hos hund ser relativt like ut som hos mennesker, men de er helt godartede, altså ikke farlige, forteller veterinæren.

Theodor, 8 måneder, har nylig operert bort vortene han hadde i ansiktet. Operasjonen gikk fint og han skal snart fjerne stingene fra operasjonen.
– Men de kan vokse raskt og for noen kan de bli et problem fordi hunden slikker eller skraper på de slik at de blør, og derfor må fjernes kirurgisk, sier hun.

Moseng legger til at det er svært vanlig med virus vorter i ansiktet til hunder, men at de ikke smitter over til mennesker.

Les også: Katten Lilla falt ned fem etasjer

Tips til eieren

Moseng har flere gode råd til eiere av kjæledyr som må gjennom lignende operasjoner.

– Hvis et dyr skal få narkose må det faste på forhånd. Akkurat hvor lenge kommer an på narkosen og hvor lenge den skal vare. Men ihvertfall fra kvelden før må magen være tom. De kan få lov til å drikke vann og det er veldig viktig at man lufter hunden godt før operasjonen slik at de får gjort fra seg, anbefaler veterinæren.

Les også: Lær valpen å være hjemme alene

Slapp av

Moseng anbefaler at både eier og dyr er rolig og avslappet på operasjonsdagen.

– Jo roligere og mer avslappet kjæledyret er, jo bedre går narkosen. Ofte lar vi hunden sitte sammen med eieren til den har fått sprøyten. Det er det beste hvis hunden føler seg stresset. Det er også viktig at eiere har god tid når de skal hente kjæledyret etter operasjonen, og kanskje også dagen etter, mener veterinæren.

Ikke seg selv

Her er Theodor avbildet sammen med dyrlege Torill Moseng.
– Hvilke andre ting er viktig å huske på etter en operasjon?

– Det er viktig å passe på at hunden eller katten ikke klør opp stingene. Eiere må passe på at de får ordentlig informasjon om tilstanden til dyret. Etter en narkose kan hunder bli litt sutrete den første natta, og de er ikke seg selv. Ofte piper de og er litt urolige. Dette er vitkig å være klar over. Katter kan virke litt «bakfulle» dagen etter en operasjon og hvis det er flere katter i huset er det viktig å skille disse fordi den ene katten ikke oppfører seg som seg selv. Det blir rett og slett en kommunikasjonssvikt mellom de to kattene fordi den ene oppfører seg annerledes enn vanlig, forteller Moseng.

Veterinæren opplyser til slutt at det kan ta mellom ett og tre døgn før kjæledyrene er helt seg selv igjen etter en operasjon.

Les også:

Menneskemat er ikke hundemat

Hundeeiere for første gang

Rotter er ypperlige kjæledyr til barn