Dette et verstingutvalg av kosmetikk som befinner seg i veldig mange baderomsskap. Flere av de inneholder parabener som kan være helseskadelig. Mange inneholder også alergiframkallende og miljøbelastende stoffer.
Dette et verstingutvalg av kosmetikk som befinner seg i veldig mange baderomsskap. Flere av de inneholder parabener som kan være helseskadelig. Mange inneholder også alergiframkallende og miljøbelastende stoffer.
Flere av kremene vi bruker daglig inneholder parabener som kan være helseskadelig. Mange inneholder også alergiframkallende og miljøbelastende stoffer. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Flere av kremene vi bruker daglig inneholder parabener som kan være helseskadelig. Mange inneholder også alergiframkallende og miljøbelastende stoffer. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Vi smører oss inn med gift

Daglig bruker vi produkter som inneholder miljøgifter som kan føre til helseskade.

– Jeg får gåsehud, sier Camilla Schjeldrup, og ser ned på utvalget kosmetikk på bordet foran henne.

Det er et utvalg av helt vanlige deodoranter, såper, fuktighetskremer og våtservietter til barn som du får kjøpt i de fleste dagligvarebutikkene i landet som gir Scheldrup gåsehud. Schjeldrup eier og driver et økologisk parfymeri i Oslo, hun er forsiktig med å gi folk dårlig samvittighet, men lever selv etter føre-var prinsippet.

– Jeg smører meg ikke inn med produkter som inneholder for eksempel parabener, sier Schjeldrup.

Så mye kan du spare på å kjøpe helsekost på nett

Hormonforstyrrende parabener

Parabenene hun sikter til er en gruppe kjemikalier som blant annet brukes som konserveringsmidler i kosmetikk og vanlige pleieprodukter både til voksne og barn. Stoffgruppen har fått mye oppmerksomhet de siste årene etter at enkelte studier har vist hormonforstyrrende effekter hos forsøksdyr som har spist slike stoffer.

Parabener er en gruppe kjemikalier som tilsettes kosmetikk og kroppspleieprodukter for å øke holdbarheten. Det finnes flere typer, og vanligvis er det en miks av dem som tilsettes for best mulig konservering av produktet.

Usikker på langtidseffekt

Ikke mange er klar over hvilke farlige stoffer de får i seg gjennom hudkremer og kosmetikk og i mylderet av ansiktskremer og deodoranter er det ikke lett å orientere seg. Enda vanskeligere er det å forstå seg på innholdslistene til de forskjellige produktene.

Vi vanlige forbrukere tror gjerne at kosmetikken er trygg så lenge norske myndigheter har godkjent produktene, men ifølge Schjeldrup er det ikke god nok grunn til å være sikker.

– Mange av disse produktene er ikke bra for verken kroppen eller miljøet. Det handler ikke om én ingrediens, men summen av det hele. Den cocktaileffekten som er her vet vi ikke nok om, sier hun og legger til:

– Vi vet at den er skadelig og at den påvirker oss, men langtidseffekten har vi ikke sett ennå.

Les også: Norske barn dopes i søvn med allergimedisin

Forbudt i Danmark

Danske myndigheter har forbudt bruk av produkter med parabener rettet mot barn under tre år. Er du gravid anbefaler helsemyndighetene i Danmark at du holder deg unna flere parabentyper.

I Norge sier man det ikke finnes nok forskning til å gjøre det samme. Parabener anses som trygge.

Dette et verstingutvalg av kosmetikk som befinner seg i veldig
  mange baderomsskap. De inneholder parabener som kan være helseskadelig.
  (Foto: God morgen Norge)
Dette et verstingutvalg av kosmetikk som befinner seg i veldig mange baderomsskap. De inneholder parabener som kan være helseskadelig. (Foto: God morgen Norge)

Trenger ikke betale mer

Ifølge Schjeldrup trenger du ikke å betale mer for å unngå de helseskadelige stoffene. Det kommer stadig flere produkter uten parabenene i dagligvarebutikkene.

– Som forbrukere har vi mye makt, og den makten må vi bruke. Vær kjempekritisk, anbefaler Camilla, og ber oss se etter godkjente sertifiseringer.

Tar «føre var»-hensyn

Alvhild Hedstein er direktør i Stiftelsen Miljømerking. Hun forteller at Svanemerket tar «føre var»-hensyn. Dette betyr at stoffer som myndighetene mistenker for å være hormonforstyrrende, ikke er tillatt i det hele tatt i svanemerkede produkter. Ingen type parabener skal finnes i svanemerket kosmetikk.

– Problemet med parabener er at de på lang sikt, gjerne i kombinasjon med andre hormonforstyrrende stoffer, kanskje kan bidra til blant annet redusert fruktbarhet, tidlig pubertet og visse former for kreft. Sammenhengen er ikke bevist, men ut fra det man vet i dag, kan ikke slike skadelige effekter utelukkes, sier Hedstein.

Ifølge Hedstein finnes det rundt 100.000 kjemiske stoffer på det europeiske markedet, mens vi bare kjenner effekten av én tidel av disse stoffene.

– Ikke bekymret

For myndighetene er det derimot vanskelig å forby stoffer før eventuelle negative effekter er dokumentert.

– Dersom Norge skulle ønske på benytte seg av «føre-var»-prinsippet og innføre et midlertidig forbud, må vi legge fram en egen nasjonal risikovurdering om parabener. Mattilsynet har ikke ytterligere materiale å legge fram i denne saken, sier Merethe Steen, seksjonsleder i Mattilsynet.

EUs vitenskapskomité på kosmetikk (SCCS) har utført grundige risikovurderinger, og fastslo våren 2011 at parabenene metyl-, etyl-, propyl- og butylparaben er trygge å bruke i kosmetikk når produsentene holder seg under fastsatte grenser.

– Vi ikke har noen bekymring knyttet til bruk av disse stoffene i tillatt mengde, sier Steen.

Grønn hverdag har testet kosmetikk. Her er vinnerne og verstingene:

Deodorant

Våtservietter

Balsam til barn

Sjampo til barn

Les mer om farlige stoffer i forbrukerprodukter på erdetfarlig.no