TV 2 Nyhetene ble med da politiet, Skatt Øst og Arbeidstilsynet gjennomførte en omfattende razzia flere steder på Oslos østkant. Flere steder kom man over mennesker som vasket biler på det som nærmest kan kalles slavekontrakter.

Politiet fikk napp umiddelbart: Et av stedene bodde arbeiderne under svært kummerlige forhold inne i det garasjeanlegget som de jobbet i.

Med en pris på 120 kroner for at noen vasker bilen din for hånd, mener Fredriksen at kundene bør reagere. (Foto: TV 2)

– Det er helt åpenbart at de bor her. Dette er helt uverdig. Dette er måten de klarer å overleve på, og da er de et lett bytte for en grådig arbeidsgiver, sier Alf-Magne Fredriksen, politioverbetjent i Oslo politidistrikt til TV 2.

Se hele innslaget fra 21Nyhetene på TV 2 øverst i artikkelvinduet!

Han mener flere av mennene er ulovlig i Norge. En av dem bekrefter også at han har vært i Norge i tre år, men at han ikke har oppholdstillatelse. Fordi han er kurder fra Irak, kan han og to andre likevel ikke pågripes og sendes tilbake.

Et annet sted treffer TV 2 en som innrømmer å ha vasket biler for luselønn.

– En bil for tjue kroner. Eller 15 eller 25 kroner, forteller han.

– Med en pris på 120 kroner for bilvask for hånd burde det demre for folk at det er noe muffens, sier Fredriksen.

– To arbeidsgivere anmeldes for svart arbeid. Det som er åpenbart er at i Oslo og Akershus så er det gjennomgående at vaskehaller drives på denne måten. Nå har vi kontrollert bortimot 20 steder, og det er det samme nesten på alle stedene, sier han etter razziaen.