Kurt Westergaard (Foto: AFP)
Kurt Westergaard (Foto: AFP)

Westergaard skulle drepes: – Det er uhyggelig

Den danske tegneren Kurt Westergaard er forferdet over at en pågrepet nordmann angivelig skulle sprenge ham i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard skulle tirsdag ha deltatt på lanseringen av en bok han har laget illustrasjoner til på Litteraturhuset i Oslo, men måtte ifølge den offisielle grunnen avlyse dette fordi han hadde fått hjerteflimmer.

Den egentlige årsaken var at PST og den danske etterretningstjenesten PET hadde konkrete opplysninger om at det var planlagt et attentat mot Westergaard under norgesbesøket.

Les mer: PST fryktet attentat - syk Westergaard reiste hjem

Pågrep attentatmann i Oslo

PST skal ha fått informasjon som tydet på at automatvåpen og sprengstoff var skaffet til veie, og at personer i miljøet rundt den kjente, norske kriminelle skulle utføre et terrorattentat mot Westergaard mens han var på Litteraturhuset.

Den kriminelle, som er en mann i 30-årene, ble ifølge Dagbladet pågrepet av Oslo-politiet tirsdag morgen.

Av denne grunn måtte den 76 år gamle avistegneren Westergaard umiddelbart forlate Norge mandag ettermiddag, skriver avisa.

Les mer: – Muhammed-tegneren Westergaard skulle drepes

– Det er uhyggelig

I et intervju med TV 2 Danmark sier Westergaard at han er sjokkert over opplysningene om attentatplanene.

– Det er selvfølgelig uhyggelig. Man venner seg jo aldri helt til slike trusler. Men jeg har etter hvert lært meg å leve med dem, sier Westergaard til TV2 Danmark.

Ifølge Westergaard fikk han ingen konkrete opplysninger om hvilke trusler som lå bak avgjørelsen om å forlate Norge.

– Men dette forteller meg jo at det virkelig var fare på ferde og at det lå en sterk trussel bak, sier han.

Les også: Kraftig kritikk av PSTs utsendelse av Westergaard

Ble bedt om å lyve

Ifølge Dagbladet tok Westergaard selv avgjørelsen om å reise hjem til Jylland i Danmark etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde orientert den danske sikkerhetstjenesten PET om et planlagt attentat mot 76-åringen.

Ifølge Westergaard tok han ikke avgjørelsen selv, men i samråd med PET og PST. De ba ham i tillegg om å lyve om årsaken.

– De fortale meg at det plutselig hadde oppstått en sikkerhetsrisiko og at jeg måtte forlate landet så hurtig som mulig, sier han til TV2 Danmark.

– Så kommer den lille dekkhistorien mens jeg blir transportert ut til flyplassen av mine livvakter. Det gikk ganske hurtig for seg før jeg var tilbake i Danmark igjen, sier han.

– Var det du selv som fant på den lille dekkhistorien om at du skulle ha hjerteproblemer?

– Nei, det er den danske og den norske etterretningstjenesten som kom opp med det og jeg skulle bare bekrefte den i noen timer, forteller Westergaard på telefonen.

Se video av intervjuet med Kurt Westergaard øverst.

Les også: PST: – Ikke vi som sendte Westergaard hjem

– Tilbakeslag for ytringsfriheten

Westergaard roser den danske etterretningstjenesten PET for å skape trygghet for ham selv, men beklager at ytringsfriheten blir innskrenket.

– Jeg synes jo det er beklagelig at jeg ikke kan stille på lanseringen av en bok jeg selv har vært med på. Det er et tilbakeslag for ytringsfriheten, sier han i intervjuet.

– Men takket være PETs tilstedeværelse så lever jeg et utmerket liv og har nådd en alder hvor jeg ikke blir redd på grunn av slike trusler, avslutter Westergaard.

Hør hele intervjuet med Kurt Westergaard her.