POPULÆR PINNE: Ikke bare Lillebror som vet å sette pris på trepinnen og fantastivennen Knerten.
POPULÆR PINNE: Ikke bare Lillebror som vet å sette pris på trepinnen og fantastivennen Knerten.

Barn i 30 land skal le av norsk trepinne

I dag har den tredje filmen i serien om Knerten premiere, men det er ikke bare norske barn som strømmer til kinoen for å se Lillebror og hans fantasivenn.

Hjemme i Norge har knerten allerede blitt millionindustri, men også utenlands er historien om Lillebror og hans fantasivenn populære.

De to første filmene er så langt solgt til bortimot 30 land. I tillegg til de fleste land i det vestlige Europa blir den snart tilgjengelig for barn i i store deler av Midtøsten.

Universell trepinne fra Norge

Produsenten for filmen mener filmens tematikk er universell og derfor egner seg for markedet utenfor de norske grenser.

– Det er jo en trepinne fra Norge. Men det er jo egentlig en fantasivenn. Og alle har vel hatt en fantasivenn, sier Finn Gjerdum i Paradox film.

Han tror forfatteren Anne-Cath. Vestly ville gledet seg over at filmversjonen av Knerten nå drar ut i verden.

– Hun fikk jo oppleve at bøkene ble oversatt og utgitt på andre språk. Så jeg håper jo at hun sitter der oppe et eller annet sted og smiler og koser seg over det, sier Gjerdrum.

Les også:Smil til «Knerten»

50.000 tyske Knerten-fans

Spesielt i Tyskland har Anne-Cath Vestlys historier fenget barna. Så langt har 50 000 tyske barn sett den første Knerten-filmen.

– Jeg var jo i Berlin, og der var bare helt utrolig, forteller Adrian Grønnevik Smith som spiller Lillebror i Knerten-filmene.

– Knerten var nesten mer populær der enn i Norge, sier han.

Les også: Knerten kan bli barnas nye helt