Den nye utgaven kom 15. september. (Foto: Times Comprehensive Atlas of the World)
The Times Comprehensive Atlas of the World er selve gullstandarden når det gjelder atlas.

Boken er 30x45 cm stor, og veier over fem kilo. Atlaset ble utgitt første gang i 1895, og har kommet i ny og oppdatert utgave hvert fjerde år de siste årene.

Denne uken ble den siste utgaven presentert.

Det er gjort over 7000 endringer. Sør-Sudan er blitt en egen stat, administrasjonsgrensene i Kina er oppdatert, byer har vokst, og kystlinjer, elver og innsjøer er justert i tråd med nye store byggeprosjekter - og endringene i klimaet.

Grønland er blitt brunere

Geografene trodde Uunartoq Qeqertaq var en isdekt halvøy, men etter hvert som isen trakk seg tilbake åpnet det seg et sund, markert med sirkelen. (Foto: Wikipedia Commons)
Denne gangen var det endringene på grunn av klimaendringene som fikk mest oppmerksomhet.

Den globale oppvarmingen gjør at i innlandsisen på Grønland smelter, og sammenligner du 1999 utgaven med den som kom torsdag er omfanget slående. Rundt 15 prosent av isen er borte, og Grønland er blitt tydelig mye brunere i kantene.

Les: Petermann-breen på Grønland har brukket

Verdens nyeste øy

Utenfor østkysten av Grønland er en ny øy smeltet frem fra isen. Den har fått navnet Uunartoq Qeqertaq, som betyr «varmeøyen» på inuittisk.

Også i Antarktis er det store endringer, etter at flere store is-shelfer har brutt sammen.

Les: Gigantisk isbro bryter sammen

Ikke enige

Danmarks meteorologiske institutt mener Times Atlas overdriver issmeltingen.

– Når jeg kikker på satellittbilder over Grønland, ser det riktig nok mørkt ut langs kysten, men det betyr ikke at isen er forsvunnet, sier klimaforsker Ruth Mottram. Den mørke fargen skyldes skitt, støv og vulkansk aske, som gjør isen mørk særlig på Sørøstgrønland.

Fra 2003 til 2008 mener Mottram at det er forsvunnet mellom 168 og 268 milliarder tonn is. Det tilsvarer så mye vann at det ville dekket Danmark med mellom fire og seks meter vann, men er altså mindre enn de 15 prosentene Times Atlas opererer med.

Også andre fagmiljø kritiserer atlaset, men forlaget forsvarer det nye kartet.

Les: Får kritikk for å ha farget Grønland brunt

Kortere elver

Tørke og større behov for vann i jordbruket gjør at noen av verdens mest kjente elver er blitt tegnet om i den siste utgaven av atlaset.

Deler av Rio Grande og Tigris tørker ut hver sommer, og Colorado når ikke lenger frem til havet i California-gulfen store deler av året.

– Vi blir stadig mer bekymret for at viktige geografiske landemerker kan forsvinne for alltid om ikke lenge, sier redaktøren for atlaset, Jethro Lennox til The Guardian.