newPic_5297.JPG
newPic_5297.JPG

Ekspertenes beste utstyrstips

Slik imponerer du dine turvenner.

Se TV 2 Sporty på TV 2 eller på TV 2 Sumo søndag klokken 19.00

Ønsker du å imponere dine turvenner? Ellers rett og slett være rustet for alle værforhold og hendelser? Da bør du lese videre!

GRUNNUTRUSTNING: Christina Eriksen i Bergen Turlag viser hva
  det er viktig å ha med seg som grunnutrustning i tursekken, fortrinnsvis
  for en tur med minst en overnatting på høsten. (Foto: Eivind A. Pettersen/)
GRUNNUTRUSTNING: Christina Eriksen i Bergen Turlag viser hva det er viktig å ha med seg som grunnutrustning i tursekken, fortrinnsvis for en tur med minst en overnatting på høsten. (Foto: Eivind A. Pettersen/)

Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok

TV 2 Sporty har fått tre turekspert i Bergen Turlag til å røpe sine beste utstyrs- og turtips: Daglig leder Helene Ødven, turinformasjonsleder Helen Uglenes og informasjonsmedarbeider Christina Eriksen. For hva lukter minst, en ulltrøye eller supertrøye? Hvordan unngår du gnagsår? Hvor mange brødskiver tar du med deg?

TUREKSPERT: Helene Ødven, daglig leder
  i Bergen Turlag. (Foto: Eivind A. Pettersen/)
TUREKSPERT: Helene Ødven, daglig leder i Bergen Turlag. (Foto: Eivind A. Pettersen/)

Ull er gull: Ull har den smarte kvaliteten at den både transporterer vekk svette og isolerer selv om ulla blir fuktig. Derfor blir du ikke så lett kald. Ullfiberet kan ta opp mer enn en tredel av sin egen vekt med væske uten å kjennes fuktig. Transportevnen er ikke like god som hos nyvasket superundertøy, men ull beholder egenskapene også når det ikke er nyvasket. Du blir ikke så kald selv når du raster eller må overnatte ute. Skitten ull lukter lite selv etter flere dagers bruk.

Ulltrøye: En langermet basic tynn ulltrøye til 300 kroner er flott å ha innerst mot kroppen på dagstur. Holder deg varm selv om du er våt. Supertrøyer blir fort fulle av svette og varmer dårlig på den kalde årstiden.

Jente Sokker, Pierre Robert
  Young collection. Kr 59,90 Unisex Tube, Pierre Robert Young collection.
  Kr 79,90
Jente Sokker, Pierre Robert Young collection. Kr 59,90 Unisex Tube, Pierre Robert Young collection. Kr 79,90

Sokker: Hva slags sokker du skal velge kommer an på fjellstøvlene dine. Noen foretrekker å bruke tykke ullsokker både sommer og vinter. Dersom du har lette fjellsko kan dette revurderes. Smartwool er et godt tips. Det finnes sokker i alle prisklasser, også dyre spesialsokker som er forsterket. Ha alltid med et ekstra par slik at du kan skifte om du blir våt.

Gamasjer: Sparer skoene dine og holder deg varm og tørr til tross for bløte myrer og snø.

LES OGSÅ: Nå er hele Norge på opptur

ALLVÆRSJAKKE: Bergans Nordkapp Lady Jacket. (Foto: Bergans/)
ALLVÆRSJAKKE: Bergans Nordkapp Lady Jacket. (Foto: Bergans/)

Vindjakke: En microlight-jakke er smart å ha liggende i sekken. Den tar lite plass i sekken og er lett å bevege seg i. Må ikke tåle så mye regn, hovedfunksjon er å ta av for vinden. Vindjakken bør ha hette. Det viktigste er å ha en jakke som er lang og har hette og gjerne klaff over glidlåsen i front.

Regntøy: Ha alltid et lett regntøysett i sekken. Du får det fra 600-700 kroner. Regntøy er et must, særlig i nedbørsrike deler av landet. Regnbuksen kan trekkes utenpå turbuksen og være et supplement til allværsjakken. Det er greit å ha en med åpning nede slik at man kan trekke den rett utenpå støvlene.

Fjellstøvler: Gode sko hører til den viktigste delen av friluftsutstyret. Det kan lønne seg å legge ned litt ekstra penger her. Gummistøvler slites raskere enn lærsko. Det blir dessuten altfor klamt i gummistøvler. Hvor stabile skoene skal være er avhengig av den som skal bruke dem og bruksområdet. Hvor høye skoene skal være er en smakssak. Det er ikke nødvendig med de mest stabile skoene (som gjerne har fór) under vanlige turer over fjell, myrer og bekker. Lærsko er oftest ikke helt tette og må impregneres etter en stund for å holde tett.

TURBUKSE: Bergans Norefjell Nikkers. (Foto: Bergans/)
TURBUKSE: Bergans Norefjell Nikkers. (Foto: Bergans/)

Turbukse: Basisplagget er en bukse som tåler vind, men ikke nødvendigvis vann. Se an været hvor kraftig bukse du behøver. Bukser som er bra impregnert, og har tykkere stoff, puster dårligere. Til gjengjeld tåler de litt mer vann.

Skjorte: På høsten kan det bli kaldt, så skjorten fungerer greit som et ekstra lag mellom undertrøyen og jakken. Fleece eller ull er å foretrekke.

LES OGSÅ: Slik blir du en fjellgeit

STRIKKELUE: Bergans Cecilie Hat. (Foto: Bergans/)
STRIKKELUE: Bergans Cecilie Hat. (Foto: Bergans/)

Lue: Hører med i fjellet, uansett årstid. Mye av kroppsvarmen slippes ut gjennom hodet. Lua hjelper deg derfor med å holde på varmen. Her er det viktig å ikke bruke materialer som binder fukt. Lua bør være av tettstrikket ull eller ullblanding og helst være vindtett hvis du ikke har hette på jakka. Du bruker den når du raster, ved værskifte eller når du skal overnatte. En buff (hals) kan være et funksjonelt hodeplagg. Den kan også brukes som pannebånd og hals.

Votter: Selv sommerstid lønner det seg å ha med votter når du skal på tur i fjellet, slik at du kan beskytte hendene mot fukt og kulde. Tenk flerlagsprinsippet og bruk ett lag som varmer og ett lag som beskytter mot fukt og vind. Spesielt vinterstid er det viktig å bruke vindvotter ytterst. De må være så romslige at du får plass til et par tykke ullvotter inni, og så lange at de går et stykke oppover underarmen utenpå jakken. Husk at votter varmer bedre enn hansker, ettersom luften og fingrene varmer hverandre.

LES OGSÅ: Nådde toppen med nytt hjerte

kompass, hjelpekorpset
kompass, hjelpekorpset

Kart og kompass: Du kan ikke stole 100 prosent på mobilen når du er i høyfjellet eller langt inne i de dype skoger. Der er det de gode gamle hjelpemidlene kart og kompass som gjelder. GPS er også nyttig, men som et supplement. Kart på 1:50.000 er de beste å gå etter og koster rundt 130 kr. Det er detaljert nok til at du kan tegne inn ruter, merke av hvor du har vært, og får detaljinfo om steder du passerer. Kart på 1:100.000 gir deg mer oversikt over det store bildet. En kartmappe er lurt å ha, da unngår du at kartet blir bløtt og møkkete. Kompass får du fra 299 kroner, det fungerer mer enn bra nok. Vær oppmerksom på at reflektorbrikken, som er sydd inn i mange jakker, kan forstyrre kompasset.

Nødproviant: På en lang fjelltur blir kroppen fort tappet for energi og du trenger påfyll for ikke å gå på en smell. Nøtter, rosiner, sjokolade, samt sukkerholdig drikke er nyttig for å få i seg raske kalorier. Du kan også kjøpe ferdigturmat – både, fisk, kjøtt og vegetar – der du kun trenger å tilsette varmt vann, så er den servert. Ulempen er prisen: 70-80 kroner.

Vindsekk: Til helårs bruk. Beskytter mot vann og vind, har plass til to personer og er koselig å sitte i. Veier bare 700 gram, er enkel å få brette sammen, og er en god livsforsikring om uværet skulle overraske deg og du må ta nødstopp. Laget i signalfarger som gjør deg enklere å oppdage for letemannskaper.

Fixit-6+1-hodelykt (Foto: TV
  2 hjelper deg / Tor Byggland)
Fixit-6+1-hodelykt (Foto: TV 2 hjelper deg / Tor Byggland)

Hodelykt: Uvurderlig hjelpemiddel dersom du blir forsinket på turen og må gå det siste stykket i mørket. Også grei å ha for å lese på sengen etter mørkets frembrudd eller når du skal på utedoen. Her finnes det lykter i alle prisklasser, fra 200 kroner til flere tusenlapper. Husk å ta med ekstra batteri, særlig når det er kaldt. Også batteri til GPS-en!

Kremer: For godværsdager og lett skydekke, både sommer som vinter, er solkrem et must. På høyfjellet tar solen godt og du blir brent på kort tid om du ikke smører deg, spesielt i ansikt og nakke. Kuldekrem er en grei beskyttelse for huden på kalde vinterdager.

LES OGSÅ: Den store løpeskotesten

Luxembourg - Norge, gnagsår
Luxembourg - Norge, gnagsår

Gnagsårplaster: Aldri legg ut på langtur i de nye fjellstøvlene dine, gå dem inn på småturer i ditt nærområde for å minske sjansen for gnagsår. Selv om fjellstøvlene dine er inngåtte og velbrukte kan du pådra deg såre føtter. Ikke vær redd for å gi beskjed til dine turkamerater om at gnagsår er på gang, men ta fatt i problemet straks! Det samme gjelder når du fryser – si i fra! I verste fall kan gnagsår spolere hele turen, eller kraftig forringe opplevelsen. Mange får gnagsår, derfor er det lurt å herde føttene dine på forhånd. Et triks er å feite opp føttene med vaselin. Så tar du på deg tynne nylonstrømper som holder på kremen før du trekker ullsokkene utenpå. Friksjonen vil da ligge mellom nylonet og ullsokken, og ikke mellom sokken og skoen!

Sportstape: Nyttig når glidelåsen eller sekkereimen ryker, du må lage et provisorisk belte eller du tråkker over og må tape opp foten. Dette kan du også gjøre dersom du får gnagår.

Toalettsaker: 1 rull toalettpapir klemt sammen, slik at den tar mindre plass. Tannbørste og tannkrem, gjerne i reisestørrelse. Deodorant er valgfritt, eller avhengig av om du ønsker å imponere andre på hytten, men jenter velger ofte å ta dette med. Litt vaselin er lurt for å smøre lepper og føtter. Et lett turhåndkle tar lite plass og tørker raskt.

LES OGSÅ: Motbakkeløp gir færre skader

SOVEPOSE: Bergans Rondane 3-season. (Foto: Bergans/)
SOVEPOSE: Bergans Rondane 3-season. (Foto: Bergans/)

Lakenpose: Dersom du skal overnatte på en DNT-hytte er det som oftest dyner, slik at du ikke trenger å ta med sovepose, kun en lakenpose som tar mindre plass i sekken.

Førstehjelpssaker: Viktig å ha med hele året. Inneholder minimum plaster, sportstape, liten saks, kompresjonstape, paracet og gnagsårplaster.

Primus: Fra 300 kroner og oppover får du et kokeapparat slik at du kan varme opp mat og drikke ute i naturen, eller på vei til hytta. For 2000 kroner får du et hurtigbluss som varmer opp lunsjen din på et blunk. Husk å ta med en kasserolle og alt-i-ett-sett med kniv, gaffel og skje.

LES OGSÅ: – Besseggen er lillebror i forhold!

farmen_redskap_primus_84
farmen_redskap_primus_84

Proviant: Det er tull å gå til helt til toppen før du tar deg tid til en rastepause. En tommelfingerregel er å spise etter den første timen. Får du i deg mat tidlig kan du holde det gående lenge. Ta med deg like mange skiver som timer du skal gå. Husk å fyll på med nok væske underveis.

GRUNNUTRUSTNING: Christina Eriksen i Bergen Turlag viser hva
  det er viktig å ha med seg som grunnutrustning i tursekken. (Foto: Eivind
  A. Pettersen/)
GRUNNUTRUSTNING: Christina Eriksen i Bergen Turlag viser hva det er viktig å ha med seg som grunnutrustning i tursekken. (Foto: Eivind A. Pettersen/)

Pakking av sekk: Sorter utstyr og klær i forskjellige poser slik at du slipper å grave planløst nedi sekken hver gang du skal finne noe. Du kan også fordele utstyret i sekkens ulike rom. Fordel vekten ut fra årstiden: På skitur har du det tyngste nederst fordi du skal bevege overkroppen opp og ned. På vanlige fotturer legger du det tyngste øverst i sekken, slik at du får hovedvekten på skuldre og beina, der du er sterkest.

Bæretips: Husk å feste magebeltet oppå hoftene for å avlaste rygg og skuldre. Ikke legg primus og skarpe gjenstander inn mot ryggen slik at det gnager. Samtidig bør det tyngste utstyret inn mot ryggen for å skape best vektbalanse. I dag finnes mange avanserte sekker på markedet med gode bæresystemer. Ta mål av ryggen din og still inn sekken i forhold til din kropp.

Vekt på sekken: Skal du på overnattingstur om høsten bør ikke sekken overstige 10-15 kilo. Skal du på dagstur greier du deg med mindre utstyr og kan få vekten langt lavere. Er du ikke vant til å gå med tung sekk kommer du til å slite om turen tar seks timer. Øv deg på forhånd. Er dere flere som går på tur sammen, trenger ikke alle ha med seg hver sin spade, vindsekk, primus og førstehjelpsskrin. Fordel utstyret mellom dere.

Ønsker du enda flere tips: Gå inn på Den Norske Turistforenings hjemmesider.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!