Sigurd og Heidi Køhn var sammen på stranden den skjebnesvangre morgenen i desember 2004, da tsunamibølgene slo innover Asia og krevde tusenvis av menneskeliv.

88 av dem var nordmenn - blant dem var to av de viktigste menneskene i Heidi Køhns liv.

– Hele livet mitt falt sammen i det øyeblikket, forteller Køhn til God morgen Norge.

Den store kjærligheten

Den kjente jazzmusikeren Sigurd Køhn var ikke bare Heidis store kjærlighet. Han var også hennes beste venn, samarbeidspartner og far til hennes sønn Simen (16).

Køhn beskriver tragedien hun opplevde i boken «Jeg er Ikaros - veien tilbake til livet». Hun reddet selv livet ved å klamre seg til en palme, men bølgene tok fra henne mannen og sønnen. Først uker senere ble de funnet og identifisert.

– Det var helt tilfeldig hvem som overlevde. Det handlet ikke om styrke. Jeg kom bak en bygning og der dannet det seg sirkler eller noe som gjorde at jeg ble mer beskyttet, forteller Heidi.

Les også: Ble skutt av eksmannen: – Jeg ønsker marerittene og smerten velkommen

Fikk hjelp til å lete

I dagene etter tragedien fikk Heidi flere ganger beskjed om at mannen og sønnen var funnet i live.

– Det sirkulerte nye meldinger hele tiden. Men jeg fikk et indre bilde som gjorde at jeg på et vis visste at de var døde, samtidig som jeg ikke ville tro at det hadde skjedd, forteller Heidi til God morgen Norge.

Faren og datteren til Heidi kom til Thailand for å hjelpe med å lete etter Simen og Sigurd.

– Det var en veldig tøff prosess for min far. Det han så der, det så jeg i øynene hans. Han ville ikke snakke om det etterpå fordi han syntes det var for sterkt og vanskelig, sier Heidi.

Les også: Dag Kullerud var minutter fra døden

Sa først nei

I mange år har hun ikke villet skrive ned historien sin for andre. Det var først da hun ble spurt om å skrive om livet etterpå, om hvordan hun kunne gå videre etter denne katastrofen, at hun følte for å fortelle sin historie.

– Jeg brukte lang tid på å finne ut av hvor jeg skulle starte historien og hvordan jeg kunne skrive den ned uten å beskrive selve ulykken, forteller Køhn.

Hun kom likevel ikke utenom. Hun måtte starte med turen til Thailand og med det som skjedde i timene, dagene og ukene rundt 26. desember 2004.

Les også: Søster til Utøya-offer møtte Jens Stoltenberg: – Jeg trodde ikke at han skulle huske meg

Ærlig om problemer

Turen til Thailand skulle være en velfortjent ferie etter en intens periode med mye jobb. I boken forteller Køhn ærlig om hvordan hun og mannen Sigurd hadde fjernet seg fra hverandre, at de sov i separate senger, men at det samtidig lå et lite håp i at ferieturen skulle hjelpe dem å nærme seg hverandre igjen.

– Jeg måtte begynne historien der, selv om det smerter meg å tenke på det. Sigurd og jeg var sånn, vi var åpne om det, og det var ingen hemmelighet. Vi var ikke sikre på om vi ville være sammen, forteller Køhn ærlig.

Viktige dager

Da tsunamien rammet hadde ikke familien rukket å være så lenge på ferie, men de få dagene har gitt Heidi gode minner.

– Selv om vi ikke visste hva som ville skje med forholdet, så føler jeg ikke at vi hadde noe uoppgjort. Vi hadde det veldig fint sammen de dagene i Thailand og det er veldig viktig for meg nå, forteller hun.

Les også: Elizabeth var 30 år første gang hun kollapset

Måtte finne grunn til å leve

«Hvordan skal jeg finne grunnen til å fortsette et liv», skriver Heidi Køhn om følelsen hun hadde etter at tsunamien rammet henne på verst tenkelige måte.

– Jeg måtte rett og slett finne en grunn og finne tilbake til drømmene mine.

– Stiller du deg fortsatt det spørsmålet innimellom?

– Nei, jeg hadde jo mange grunner til å leve videre. Jeg hadde jo to andre barn. Nå har jeg to barnebarn. Det er mange ting jeg har lyst til å oppleve, steder jeg skal reise, planer jeg skal gjennomføre, forteller Køhn.

For tiden jobber forfatteren med å bearbeide «Jeg er Ikaros» for teater.

– Denne boka er personlig, direkte og sår, men den er ikke sentimental. Den handler om min vei tilbake til livet, sier Køhn.

Les også:

Øv deg på følelser, det gir trygge barn

Flink storesøster døde av overdose som 15-åring

Ståle «måtte ha» six-pack