Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

- Kan jeg sette pigger i sommerhjulene?

Hun har ikke råd til vinterdekk - men har funnet en kreativ løsning.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei. Håper du kan svare meg på dette: Jeg har hatt en dårlig ”investering” (skilsmisse) i sommer, og har tapt mye penger. Derfor helt blakk for å si det rett ut. Vinteren står snart for døren og jeg har ikke sjanse til å kjøpe vinterdekk til bilen min, en Volvo 440. Men sommerdekkene er nesten nye med mye mønster igjen. Kan jeg sette pigger i disse og bruke dem i vinter? Det ble meg fortalt at det var mulig. Hvor får jeg gjort dette og hva koster det? Jeg er nemlig helt avhengig av bilen til jobb og barnehage-kjøring. Mvh Line.

Benny svarer:

Hei Line.

Leit å høre at økonomien er litt stram for tiden, men de fleste av oss må igjennom noen slike perioder i løpet av livet.

Men forslaget ditt om å pigge opp sommerdekkene dine for så å bruke de på vinteren – er faktisk noe av det verste jeg har hørt på aldri så lenge. Det MÅ du ikke gjøre, selv om det er aldri så mye mønster igjen.

Grunnen er at gummien på sommerdekk og vinterdekk har helt forskjellig struktur / egenskaper. Gummien i sommerdekk er mye hardere enn i vinterdekk og det reduserer veigrepet og friksjonen mot underlaget mye. I tillegg er heller ikke mønsteret i sommerdekk egnet på vinterføre, og de vil ikke klare å drenere unna snø og slaps. Sommerdekk mangler også lamellene eller sipingene som vinterdekk har. I sum reduserer dette veigrepet betydelig. Og igjen – dette MÅ du ikke gjøre.

Det er kanskje ikke noe godt råd til en som er i en økonomisk skvis – men om du ikke har noen annen måte å løse dette på så lån deg penger og kjøp vinterdekk. Det finnes en del billigmerker på markedet, og Volvo 440 har en kurant og billig dimensjon. Du kan jo også vurdere å kjøpe brukte hos en bilopphugger – det skal ikke behøve å koste deg mange hundrelappene i så fall. Alt er bedre enn å kjøre med sommerdekk på vinterføre.

Ønsker deg lykke til – og så satser vi på at snøen ikke kommer riktig enda.

Del med Facebook-vennene dine


LES OGSÅ: Ikke gå i den livsfarlige dekkfella

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: