Helstekt ytrefilet av hjort, servert med stappe av mandelpotet, kremet viltsaus med smak av bringebær, eple og rødløk kompott (Foto: Erik Manshaus)
Helstekt ytrefilet av hjort, servert med stappe av mandelpotet, kremet viltsaus med smak av bringebær, eple og rødløk kompott (Foto: Erik Manshaus)

Helstekt ytrefilet av hjort

Servert med stappe av mandelpotet, kremet viltsaus med smak av bringebær, eple og rødløk kompott

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ca 700 g ytrefilet av hjort

smør

1 kvist frisk timian

salt, grovmalt pepper

Ta kjøttet ut fra kjøleskapet ca. 1 ½ time før det skal stekes. Renskjær fileten for hinner.

Smelt smør i en stekepanne, la det bruse og slutte å bruse før fileten legges i sammen med frisk timian.

Dryss på salt og grovmalt pepper.

Stek fileten rundt på alle kanter.

Legg fileten i et ildfast fat og etterstek i varm stekeovn ved 150 oC i 7–8 min .

Ta ut fatet, dekk fatet med aluminiumsfolie og sett lunt, mens tilbehøret gjøres klart.

Ukens vintips: Lammekjøtt gjør vinen bedre

Kremet viltsaus

2 ss finhakket sjalottløk

1 ss smør

1 ss brunt sukker

½ dl bringebæreddik

Ca 4 dl innkokt viltkraft

2–3 dl rømme

Surr finhakket sjalottløk i smør og sukker til løken blir karamellisert. Hell i bringebæreddik og kok uten lokk til det gjenstår 1ss i kasserollen.

Tilsett kraften, kok opp og la koke uten lokk i 5–6 min. Sil vekk løken, pisk inn rømme og smak til med salt, pepper og ev litt mer sukker.

Tilsett ev sjy fra hjortefileten.

Mat for sultne fotballfans

«Stappe» av mandelpoet

Skrell og kok 8–10 mandelpoteter og 2 skiver sellerirot i usaltet vann.

Hell av kokevannet, mos potetene og tilsett 3–4 ss rømme.

Smak til med salt og pepper.

Soppekspert: – Alle sopper vi ikke kjenner er skumle sopper

Eple og rødløk kompott

Kan lages god tid før servering

1 rødløk

1–2 faste litt syrlige epler

1 ss smør

1 ss brunt sukker

3–4 ss eplemost / juice

salt, pepper, timian eller rosmarin

Grovhakk løken og surr den blank i litt smør. Tilsett epler i terninger og la surre med løken ca. 1 min.

Tilsett sukker og eplemost og la sukker smelte.

Smakt til med salt, pepper og ev litt timian.