Hans Brimi sammen med samboer Ola Tangvik og hans datter Marit.
Hans Brimi sammen med samboer Ola Tangvik og hans datter Marit.

Hans og Ola fant lykken i Gudbrandsdalen

Kokken Hans Brimi og mureren Ola Tangvik fulgte drømmen og driver i dag Brimi Sæter med eget ysteri.

– Jeg ville ikke tatt over gården om det kun var tradisjonell gårdsdrift vi skulle drive med, sier Hans Brimi (36).

Brimi fant lykken med ettbarnsfaren Ola Tangvik (42) og sammen driver de gård og opplevelsessenter i Gudbrandsdalen. Paret satser på foredling av gårdens melkeproduksjon og har bygd opp et moderne ysteri og modningskjeller på Brimisetra.

Falt for ettbarnsfar

I utgangspunktet var odelsgutten Hans Brimi uinteressert i gårdsdrift. Han jobbet som kokk og hadde ingen planer om å ta over familiegården. Men det var før han møtte Ola.

Ola Tangvik (42) drev sitt eget murerfirma i Trondheim da de møttes, og hadde ikke den fjerneste anelse om at han fire år senere skulle være fulltidsbonde.

Ola var da samboer og hadde en datter, Marit, på elleve år.

Men livet ville det annerledes.

Ola flyttet fra samboeren. Kort tid senere fikk samboeren hjernesvulst og døde. Det er nå seks og et halvt år siden.

I 2007 giftet Ola og Hans seg, og nå lever Ola, Hans og Marit (16) i idyll på Brimi Sæter.

Les også: Disse bor i Norges vakreste hjem

Brimi Sæter er en idyll i Gudbrandsdalen.
Brimi Sæter er en idyll i Gudbrandsdalen.

Samlivsterapi

Selv om bygdelivet virker romantisk, har det ikke alltid vært så lett for paret.

– Å holde på gnisten i parforholdet kan være en utfordring når man tilbringer 24 timer i døgnet sammen, sier Hans.

Han og Ola har gjennomgått samlivsterapi og tatt flere grep. Ifølge Hans har det viktigste vært en bestemt rollefordeling.

– Nå har vi hver våre ansvarsfelt og faste arbeidsoppgaver. Vi bruker tid på det vi liker og er flinke til på gården, sier han, lettet over at ingen av dem lengre trenger å melke kyrne.

Et overskudd i fjor har gjort det mulig å delegere bort mer arbeid. De har nå to heltidsansatte og flere deltidsansatte som jobber i sommermånedene.

Les også: – Interiørstrikk er det hotteste akkurat nå

Lokal trend

Men det er ikke bare parforholdet som utfordres. De økonomiske kårene bøndene lever under er også en utfordring.

– Det er vanskelig å tenke langsiktig og gjøre større investeringer med de varierende støtteordningene og tilskuddene, sier Hans.

– Vi ville ikke tatt over gården hvis vi kun hadde planer om å drive tradisjonelt gårdsbruk.

Hans og Ola driver ysteri på setra. Her lager de hvit gårdsost og pultost etter gammel, norsk tradisjon. Med et fokus på lokal produksjon og lokale rådvarer har bøndene truffet en trend i tiden.

I tillegg til ysteriet har de også gårdsbutikk, låvekafé og overnattingsmuligheter på gården.

Les også: Lag pizza på ekte, italiensk vis

Livsstil

Å drive Brimi Sæter er utfordrende, men veldig vakkert.
Å drive Brimi Sæter er utfordrende, men veldig vakkert.

Selv om gårdsbruk er langt fra en åtte til fire-jobb er Hans fornøyd med valget.

– Dette er en livsstil, og vi viser at det går an å leve av og med garden. Dessuten er det perioder av året som er roligere, og da tar vi oss gjerne en utenlandstur, avslutter Hans.

Les også: Dag Kullerud var minutter fra døden

Les også: Elizabeth var 30 år første gang hun kollapset