Brun geitost fra Prestholt Geitestøl i Hol i Hallingdal. Kanskje får de levere brunost til stjerne-restauranten NOMA i København.
Brun geitost fra Prestholt Geitestøl i Hol i Hallingdal. Kanskje får de levere brunost til stjerne-restauranten NOMA i København.

Deilig å være norsk brunost i Danmark

Norsk brunost på stjernerastaurant. – Den er fantastisk!

Brunosten er fantastisk

At den norske brunosten skulle ende på en av verdens beste restauranter, var nok ikke i tankene til Anne Haav, da hun på midten av 1800-tallet lagde brunost for første gang.

Anne Haav fra gården Rusthågå i Nord-Fron, sies nemlig å være hjernen bak vår tradisjonelle og populære brune ost.

I 1908 startet Tretten meieri produksjon etter Haavs oppskrift. Denne ble videreutviklet til gudbrandsdalsost.

Restauranten NOMA i København har tre stjerner i Gudie Michelin og har blitt kåret til verdens beste restaurant to år på rad.

Norsk brunost på NOMA

Restauranten NOMA i København i Danmark ble i år kåret til verdens beste restaurant for andre året på rad. Den har to stjerner i Guide Michelin og da er det ekstra stas at lille Norge og brunosten har gjort seg bemerket på NOMAS kjøkken.

– Når vi nå arbeider innenfor bestemte rammer, som det nordiske kjøkken dikterer, så er det fantastisk at finne produkter som brunosten, sier Torsten Vildgaard i NOMA til God morgen Norge.

Torsten sammenligner smaken på osten med sjokolade og kaffe.

– Den har karamelliserte og dype smakstoner som man normalt kun finner i sjokolade eller kaffe. Den er fantastisk!, sier han.

Fra Hol til NOMA

Prestholt Geitestøl håper nå å få levere sin brunost til restauranten NOMA
Reidar Stenberg fra Prestholt Geitestøl i Hol i Hallingdal produserer brunost.

Nå har han fått levert en prøve av sin ost til NOMA, noe som er veldig stort for en liten lokal produsent som Prestholt.

– Hvis NOMA vil bruke vår ost, vil det bety veldig mye, sier Stenberg til God morgen Norge.

– Det vil være en stjerne i matveien, sier han.

Prestholt Geitestøl produserer 2,5 tonn geitost i året, i tillegg til at de har spesialisert seg på geitostkarameller, spekepølse av geit og kjekjøtt.

Etter at de ble med i Bondens Marked, et torg der kunder kan kjøpe mat direkte fra produsenten, har etterspørselen skutt i været.

– Vi holder allerede på å utvide produksjonslokalene, og får vi NOMA som kunde, trenger vi absolutt større plass, sier Stenberg.

NOMA vurderer nå osten, og Stenberg må bare smøre seg med tålmodighet og vente på svar.

– Det er veldig stort å i det hele tatt bli vurdert, sier Stenberg.

Brunost som dessert

Brunost på Rødbet granite fra NOMA

NOMA har brukt brunosten i dessert, sammen med rødbeter.

– Vi har laget en dessert med rødbeter og mousse på brun osten, forklarer Vildgaard i NOMA

Er det populært?

– Ja, desserten var meget populær. Retten var meget avrundet men med kant siden vi serverte den med rødbet granite, avslutter han.

Les også:

Derfor er vi overlegne