VALGDAG: Torsdag går det danske folk til valgurnene. (Foto: SCANPIX)
VALGDAG: Torsdag går det danske folk til valgurnene. (Foto: SCANPIX)

Dansk politikk kan være forvirrende – dette må du vite før kveldens valg

Hadde du besøkt et dansk valglokale ville du nesten garantert bli forvirret. Her følger et lynkurs i dansk politikk foran kveldens valg til Folketinget.

På samme måte som det danske språket og det danske tallsystemet kan være vanskelig å forstå, kan dansk politikk by på utfordringer.

Mens forkortelsene til de norske partiene virker ganske logisk, er det en litt mer krevende øvelse å følge med på dansk politikk. Når man kommer inn i et dansk valglokale, kan man velge mellom A, B, C, F, I, K, O, V og Ø.

Årsaken er at de gamle danske partiene i sin tid fikk tildelt en bokstav, mens partiene i nyere tid har kunnet velge seg en ledig bokstav.

Les også: Kvinne overrasket statsministeren med baby

De første store – A, B og C

Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti fikk tildelt bokstavbetegnelsene A, B og C ved et borgerrepresentasjonsvalg i 1909. Bokstavene ble fordelt etter gruppenes størrelser.

KNEPEN LEDELSE: Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokratene
  kan bli historiens første kvinnelige statsminister i Danmark om de siste
  meningsmålingene holder helt inn. (Foto: SCANPIX)
KNEPEN LEDELSE: Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokratene kan bli historiens første kvinnelige statsminister i Danmark om de siste meningsmålingene holder helt inn. (Foto: SCANPIX)

Det største partiet, Socialdemokratiet fikk A, mens det mindre Højre fikk C.

Højre har skiftet navn til Det Konservative Folkeparti.

Venstre valgte i 1971 å endre bokstavbetegnelsen fra D til V, som forkortelse for partinavnet.

Les også: Helle leder knepent og kan bli historisk

Det samme gjorde Kristendemokraterne som i 2004 skiftet fra Q til K.

Socialistisk Folkeparti har bokstaven F, som henviser til Folkeparti, mens Dansk Folkeparti valgte bokstaven O, som stifteren Pia Kjærsgaard forbinder med optimisme, orden og organisasjon.

De nyeste tilskuddene på partistammen er Enhedslisten som bruker bokstaven Ø og Liberal Allianse bruker bokstaven I.

********

A – Socialdemokratene i Danmark er søsterpartiet til Arbeiderpartiet i Norge. Siden 2007 har Helle Thorning-Schmidt vært leder av Socialdemokraterne. Hennes første forsøk på å bli Danmarks første kvinnelige statsminister i 2007 mislyktes. Hun ledet den gang Socialdemokraterne til historiens dårligste valg i Danmark.

B – Radikale Venstre er søsterpartiet til Venstre i Norge. Lederen heter Margrethe Vestager. Foran valget har de radikale pekt på Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt som statsministerkandidat, men også gjort det klart at de ønsker en slutt på blokkpolitikken i Danmark og gjerne kan tenke seg å samarbeide med de konservative.

C – Det konservative Folkeparti er søsterpartiet til Høyre i Norge. Lederen heter Lars Barfoed. De konservative i Danmark sitter i dagens borgerlig-liberale regjering sammen med Venstre, men har slitt med lav oppslutning på meningsmålingene.

F – Sosialistisk Folkeparti er søsterpartiet til SV i Norge. Partisekretær Turid Leirvoll har bakgrunn fra SV i Norge. Partiet ledes av Villy Søvndal, som tidligere var kjent for å være en piperøykende politiker. Foran årets valg har han dresset seg opp og gjort seg klar for regjeringsmakt. Men på samme måte som SV mistet velgere i Norge da de gjorde seg klare til å gå i regjering i 2005, har også SF gått markant tilbake på meningsmålingene.

I – Liberal Allianse ble stiftet som et utbryterparti av såkalte løsgjengere fra to andre partier foran valget til Folketinget i 2007. Partiet ledes av Anders Samuelsen beskriver partiet som et liberalt parti.

K – Kristendemokratene er et marginalt parti i Danmark, som ikke er representert i Folketinget.

O – Dansk Folkeparti har ingen søsterpartier i Norge. Selv om enkelte norske medier har sammenlignet partiet med Fremskrittspartiet, er det ingen formell kontakt mellom partiene. Partiet ledes av Pia Kjærsgaard, og er støtteparti til den borgerlig-liberale regjeringen som består av partiet Venstre og de konservative.

V – Venstre har hatt statsministeren i Danmark de siste 10 årene. Etter at Anders Fogh Rasmussen ble generalsekretær i Nato i 2009, har partiet vært ledet av Lars Løkke Ramsussen. Partiet beskriver seg selv som et konservativt-liberalistisk parti, men har også røtter i bondebevegelsen.

Ø – Enhedslisten beskriver seg selv om en sosialistisk grasrotbevegelse, men er i realiteten et kommunistisk parti.

Politisk panel svarer: Følger du med på valget i Danmark?