SKRYT: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap(DSB) har evaluert redningsinnsatsen etter brannen om bord på hurtigruteskipet Nordlys i Ålesund 15. september i fjor.  (Foto: Thomas Molnes)
SKRYT: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap(DSB) har evaluert redningsinnsatsen etter brannen om bord på hurtigruteskipet Nordlys i Ålesund 15. september i fjor. (Foto: Thomas Molnes)

Brann om bord i Hurtigruten

To personer er omkommet og tolv personer er skadd etter brann om bord i MS «Nordlys».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det brenner om bord i hurtigruteskipet «Nordlys» som nå ligger til kai i Ålesund. To av mannskapet er bekreftet alvorlig skadd og ytterligere fire er sendt til Ålesund sykehus. Tre av disse er mannskap og skadeomfanget er uklart. Ytterligere seks personer blir behandlet for lettere skader.

HurtigrutenLeserbilde_helik (Foto: Tipserbilde (02255))

Ikke kontroll på brannen

Hovedredningssentralen for Sør-Norge fikk melding om brannen klokken 09.18 torsdag morgen.

Skipet hadde totalt 282 personer om bord da det brøt ut brann i maskinrommet. Skipet lå da i nærheten av Ålesund og fikk etter kort tid assistanse fra en redningsskøyte.

Brannfaglig leder Bernt Olsvik i Ålesund brannvesen sier til TV 2s reporter på stedet at de ikke kan være helt sikre på at alle passasjerene har kommet seg ut.

– Vi går nå gjennom skipet for å gjennomsøke lugarene. Vi har ikke kontroll på brannen, sier Olsvik til TV 2 klokken 10.40.

Klokken 11.55 opplyser Hovedredningssentralen at 251 personer er brakt i land. Noen av mannskapet er igjen for å bistå i slukkingen. Det brenner fortsatt i båten, men det er mindre røyk.

Skipet tar ikke ukontrollert inn vann, men det brukes sjøvann i slukningsarbeidet.

Brann i maskinrommet

Redningsskøyta «Emmy Dyvi» gikk ut til hurtigruteskipet sammen med en båt fra Havnevesenet.

Samtidig ble brannmannskaper og ambulansepersonell sendt til kaia i Ålesund for å bistå når båten kom til land. Også en hurtigbåt ble satt inn i redningsarbeidet.

– Vi har ikke oversikt over hvor omfattende brannen er. Båten ligger like utenfor Ålesund og er på vei inn til land, sier redningsleder Stein Solberg til TV 2 i 09.30-tiden.

Sunnmøre politidistrikt opplyser i en pressemelding kort tid etter at brannen startet i maskinrommet.

Like før klokken 09.50 var skipet slept inn til land. Samtidig var også to Sea King-helikoptre på vei til stedet.

Helse Møre og Romsdal HF er satt i katastrofeberedskap og ekstramannskaper er kalt inn.

– Så langt er det meldt inn tolv pasienter. Vi forbereder oss på brannskader og røykskader, sier kommunikasjonssjef Arnt Sommerlund i Helse Møre og Romsdal.

Sender spesialmannskaper

Klokken 09.52 var Nordlys kommet inn til kai i Ålesund og passasjerene som ennå ikke var evakuert ble fraktet i land. Disse blir sammen med mannskapet fraktet til Rica Parken hotell som er rekvirert.

Det blir også flydd inn en spesialtrente brannmannskaper fra Bergen for å gi bistand til slukningsarbeidet.

Klokken 12.40 skal også en fregatt med 25 røykdykkere om bord legge til kai i Ålesund for å bistå redningsarbeidet.

Politiet opplyser at pårørende kan ringe telefon: 70118883, 70118924 eller 70118925 for opplysninger.

Pårørende kan også kontakte Hurtigruten på: 47 83 47 00

Saken fortsetter under videovinduet.

Se TV 2 Nyhetskanalen direkte:

Tykk svart røyk veltet ut

MS «Nordlys» hadde 227 passasjerer om bord. Politiet jobber med å få oversikt over alle passasjerene ved å gå gjennom navnelistene.

Det var et dramatisk syn for folk på land da MS «Nordlys» kom seilende inn – dekket av røyk.

– Alle passasjerene står ute på dekk på skipet, fortalte Stian Velle til TV 2 mens skipet fortsatt ikke hadde kommet inn til kai i Ålesund.

– Det ryker veldig fra pipen bak, tykk svart røyk kommer ut, fortalte han.

Klokken 09.30 forteller Velle at røyken kort tid før dekket hele området bak båten, men at det roet seg da båten gikk til kai.