Tallknuseren Terje Sørensen er mannen bak de mest treffsikre prosent-prognosene på valgdagen. Han har jobbet med utarbeidingen av valgprognoser siden 1993 og begynner å bli en av ringrevene i bransjen. 

Prognosene utarbeidet av Sørensen hadde et avvik på kun 5,2 prosent fra valgresultatet.

– Vi har hatt noen meget gode prognoser tidligere også. Dette bekrefter at vi har prognoser folk kan stole på, sier Sørensen.

Tre valg på rad

Terje Sørensen og hans makker Kjetil Løset (t.v) på valgnatten. (Foto: TV 2 )
TV 2s prognoser var et prosentpong bedre enn NRKs og hele fem prosentpoeng bedre enn valgdagsmålingen fra Infact som VG presentrete da valglokaene stengte.

Mens TV 2s første prognose hadde et avvik på over ett prosentpoeng bare for et av partiene, var avviket over ett prosentpoeng for to av partiene på prognosen NRK presenterte. Valgdagsmålingen til VG, som er en såkalt robopoll laget med automatiske talemaskiner, bommet med over tre prosentpoeng på Høyres oppslutning.

TV 2 har hatt de mest nøyaktige prosent-prognosene i 2007, 2009 og i 2011. Prosjektleder for valget på TV 2 Stål Talsnes har en enkel forklaring på dette.

– Vi har de beste prognosene fordi vi er flinkest til å regne. Vi har etter hvert opparbeidet oss en solid kompetanse og tung erfaring på dette med å lage prognoser. På dette er Terje Sørensen et unikum.

LES OGSÅ: Tror både SV og Sp forsvinner fra regjeringen

Viktig indikator

Prognosene under valgene har blitt en svært god indikator på hvordan det endelige valgresultatet blir. Konkurransen om de mest nøyaktige tallene er viktig.

– Det er helt avgjørende for vår troverdighet å ha gode tall. Vi setter vår lit til tallene og at de skal være så nøyaktige som mulig, forteller Talsnes.

Selv om prosentprognosene var gode for TV 2 i år, har tallekspert Sørensen større mål til Stortingsvalget om to år.

– Til neste valg skal avviket ned til under 4 prosent, avslutter Sørensen.