Forfatter og journalist Dag Kullerud forteller sin egen historie, om å bli syk og om å få tilbake et godt liv.
Forfatter og journalist Dag Kullerud forteller sin egen historie, om å bli syk og om å få tilbake et godt liv.

Dag Kullerud var minutter fra døden

Da hjerte sviktet begynte han å reflektere over livet.

– Døden blir en realitet når du selv står på kanten. Jeg begynte å reflektere over livet og hva jeg prioriterer, sier Dag Kullerud til God morgen Norge.

Dag Kullerud har skrevet boken «Syk i hjertet» der han forteller sin egen historie, om å bli syk og om å få tilbake et godt liv. Med utgangspunkt i landets ekspertise forteller han hvilke medisiner og medisinsk hjelp som finnes, og hva som må til for å holde seg frisk.

Les også: Først etter fire legebesøk, fikk Heidi diagnosen hjerteinfarkt

Minutter fra døden

13. januar 2001: Kullerud står i mål. Plutselig kjenner han seg uvel, og signaliserer behov for bytte. På sidelinjen blir han svimmel, samtidig som han kjenner et kraftig tak i brystet. Kullerud faller om.

Han var minutter fra døden, og ble reddet av en rask ferd til Ullevål sykehus.

– Til tross for at dette er det tydeligste og mest vanlige symptomet, forsto jeg ikke hva det var. Jeg tror det har en sammenheng med alderen, 48 år, å gjøre. Tanken streifet meg ikke, sier Kullerud.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke antar at det er omkring 100.000 personer som har hjertesvikt i Norge. Hjertesvikt betegner en tilstand der hjertet ikke klarer å pumpe blodet rundt i kroppen kraftig nok. Det betyr at enkelte organ får for dårlig blodtilførsel.

Først etter fire legebesøk, fikk Heidi diagnosen hjerteinfarkt

I faresonen

I en alder av 48 år hadde Dag Kullerud allerede fått blinkende rødt lys: Han røykte, jobbet for mye, spiste fet mat, drakk ofte øl, og hadde mange bekymringer. Han hadde allerede kjent smerter i brystet, men tok det ikke alvorlig. Det falt han ikke inn at han var på dødens rand.

– Tanken på å dø var fjern. Minst et par tiår fram i tid, sier Kullerud, som plutselig lå på overvåkingen på Ullevål. Tilstanden var kritisk.

Den viktigste muskelen i Kulleruds kropp hadde sviktet. Da familien kom stormende inn på overvåkingsavdelingen kom angsten for at noe skulle gå skikkelig galt.

– Tanken på barna var verst. De var for unge til at pappa skulle dø, sier han.

Redselen for å dø

Dag Kulleruder journalist og forfatter. Han har skrevet flere romaner og sakprosabøker.  (Foto: Pax Forlag)
Dag Kulleruder journalist og forfatter. Han har skrevet flere romaner og sakprosabøker. (Foto: Pax Forlag)

Et månedslangt sykehusopphold fulgte, og Kulllerud sier han var redd for å dø uten å merke det.

Noen sier at kunsten er å gjøre seg til venn med døden. For de fleste er det en umulig øvelse. Derimot kan det la seg gjøre å forsone seg med den, så og si overgi seg frivillig.

Fra boken «Syk i hjertet»

Skorter på tilbud

Det tok et år før Kullerud var frisk nok til å få den livsnødvendige operasjonen. En lang periode trodde han at han skulle bli ufør resten av livet. Operasjonen var vellykket og Kullerud kunne starte med rehabilitering. Han mener det skorter enormt på tilbud i Norge.

– Hjerterehabilitering er ikke prioritert, sier Kullerud oppgitt.

Endret livsstil

I dag lever Dag Kullerud litt annerledes, men han lever godt.

– Ingenting betyr så mye som de nære og kjære. Jeg vet det høres ut som en klisjé, men når du går igjennom noe så dramatisk får det en annen betydning, sier Kullerud, som dessuten har endret kostholdet sitt, sluttet og røyke og begynt å mosjonere.

– Jeg plikter å vise mine barn at jeg gjør mitt beste for å leve.

Les også:

Snille mennesker har størst risiko for angst

Å være utbrent er en sunn reaksjon