Som alle andre kule ungdommer har også nye Mini Coupé skyggelua bak frem. Dette er den kvikke Works versjonen, med 211 hestekrefter. Salget starter nå i oktober, og bilen presenteres for publikum i Frankfurt i disse dager.
Som alle andre kule ungdommer har også nye Mini Coupé skyggelua bak frem. Dette er den kvikke Works versjonen, med 211 hestekrefter. Salget starter nå i oktober, og bilen presenteres for publikum i Frankfurt i disse dager.

Her avdukes bilnyhetene i raskt tempo

Alles øyne rettes mot Frankfurt. Vi gir deg høydepunktene.

I dag, torsdag, åpnes dørene for publikum i det enorme messesenteret i Frankfurt. Det vil være breddfullt av lekre biler og interessant teknologi, noe som straks er klar for veien og andre ting som ligger så langt inn i fremtiden at vi kanskje aldri vil få oppleve det.

I mellomtiden er utstillingen allerede åpen for pressen, og journalister fra hele verden er når dette leses i full gang med å skille klinten fra hveten.

Her er noen av høydepunktene:

Del med Facebook-vennene dine!

Alfa Romeo

Alfa Romeo 4C Concept.
Alfa Romeo 4C Concept.

Coupé-konseptet "4C" så vi også i Geneve, men den er med igjen - med litt mer opplysninger. Super-lettvekt - ned mot 850 kilo - skal gjøre bilen til noe helt spesielt, og AR lover også å holde igjen på prisen. Til rundt 45.000 euro kan den bli interessant for et stort publikum når den kommer på markedet.

Det regner man med at skal skje i løpet av neste år, og den nye kronjuvelen i AR-programmet skal hjelpe merket tilbake på det amerikanske markedet.

Les også: Tør jeg satse på Alfa Romeo 147 som pendlerbil?

Audi

Audi Urban Concept.
Audi Urban Concept.

Utviklerne i Ingolstadt har boltret seg ganske fritt foran årets Frankfurt-utstilling. Audi Urban Concept heter en både smal og minimal sak som presenteres som både roadster og coupé, selv om ingen av dem ser ut som de tradisjonelle definisjonene av begrepet. Likevel hevder Audi at dette er en test, og at bilen kan bli satt i produksjon hvis publikum vender tommelen opp.

Bilen(e) har to seter, coupeen har inngang gjennom en skyvbar takseksjon, drives av to elektriske motorer og har en rekkevidde på mellom 50 og 60 kilometer. Vekt? Under 500 kilo!

Les også: S6, S7 og S8: Her er Audis nye muskelbiler

Bentley

2012 Bentley Continental GTC
2012 Bentley Continental GTC

Siden introduksjonen av GTC i 2006 har over 10.000 slike biler blitt produsert og solgt - et imponerende tall for en bil i denne klassen. I Frankfurt er det teppefall for andre generasjon.

Den har fått litt barskere linjer, men gjenkjennes uten problemer som en GTC. Og på innsiden kan man glede seg over adskillige forbedringer, som bedre benplass bak, oppgradert infotainment-system og varmluft-dyser i nakkehøyde. W12-motorens effekt har økt fra 560 til 575 hester, og momentet fra 650 til 700 newtonmeter.

Ny og forbedret automatkasse fra ZF skal gjøre kjøreopplevelsen et hakk skarpere, og vektreduksjonen på 70 kilo vil også bidra.

Les også: Har også Bentley planer om en luksus-SUV?

BMW

2012 BMW 1-serie.
2012 BMW 1-serie.

Høyst etterlengtede nye 1-serie møter publikum for første gang på utstillingen i Frankfurt. De får se en bil de kjenner igjen, men som likevel er helt ny. For det første er den både litt lengre og litt bredere, hvilket gjør den mer egnet for passasjerer og bagasje. 5-dørsversjonen er klar i første omgang, 3-dørs kommer neste år, og coupé- og cabrio-versjonene om ytterligere et par år.

BMW avslører også at en høyeffektiv versjon av 1-serien er in the works for våren 2012, som skal bringe utslippene ned i 99 gram per kilometer. Det blir BMWs første under de magiske 100.

BMW i3
BMW i3

Mer oppsiktsvekkende er elbilen i3, som har vært på trappene en stund. I Frankfurt vises det som - fremdeles - betegnes som et konsept, men som få regner med at vil bli særlig forandret når bilen settes i produksjon i 2013 (ja, vi skal fortsatt holdes på pinebenken i et drøyt år).

Til tross for at bilen er bygget i aluminium og karbonfiber veier den 1.250 kilo, noe som nok tildels skyldes batteripakken, som skal holde til mellom 130 og 160 kilometers kjøring. En versjon med ytterligere utvidet rekkevidde skal også være på trappene.

Del med Facebook-vennene dine!

Les også: BMW 1 M Coupé valgt til safety car i Moto GP

Citroën

Citroen DS5.
Citroen DS5.

I Frankfurt finner den endelig sted, Europa-premieren for den meget omtalte - og like mye iøyenfallende DS5, som debuterte i Shanghai i april.

DS5 har tradisjonelle Citroën-særtrekk som hydraulisk fjæring, og produsenten understreker at den er svært forskjellig fra C5. Her vil garantert mange medlemmer fra "Citroën-menigheten" stille for å ta nykommeren i øyesyn - et publikum som nok mener Citroën-modellene har blitt litt vel like "vanlige biler" de siste årene.

Les også: Klarer du å se hva som er feil her?

Ferrari

2013 Ferrari 458 Spider
2013 Ferrari 458 Spider

Fansen har ligget klar lenge, og trykker nok på når dørene inn til messehallen åpner torsdag. Det er nemlig en stor begivenhet for hestefolket når nye 458 Spider avdukes, og det markerer også salgsstarten her i Europa.

Den nye bilen er cabrioletversjonen av 458 Italia, og bortsett fra den uhindrede utsikten mot himmelen er det meste likt under skallet. Utsikt koster selvsagt penger, og dermed blir Spideren ventelig en god del dyrere enn coupeen, som i hjemlandet koster fra 197.000 euro. Så skal også Ferrari være verdens mest lønnsomme bilprodusent, med 15,8 prosent overskudd i fjor.

Del med Facebook-vennene dine!

Les også: Ferrari som bruksbil - funker det, egentlig?

Fiat

2013 Fiat Panda
2013 Fiat Panda

Vi ser ikke mye til den her i landet, men Fiat Panda er faktisk Europas mest solgte småbil. Nå kommer en forsiktig oppfrisket modell - litt større, litt mer rommelig og litt mer økonomisk å kjøre enn dagens. 11 cm i lengden gir bedre bagasjeplass og benplass i baksetet, mens 5 ekstra cm i bredden nok vil føles i hele bilen.

Panda kommer kun i 5-dørsversjon, for ikke å konkurrere med Fiat 500. Ved introduksjonen tidlig neste år vil bilen kun være forhjulsdreven, men en firehjulstrekker loves også allerede neste sommer.

Les også: Nå eier Fiat 52 prosent av Chrysler

Honda

2012 Honda Civic
2012 Honda Civic

I Frankfurt får vi se nye Civic, en modell som det knytter seg stor spenning til. Bilen vil være på plass i salgshallene i begynnelsen av neste år.

Designet tar utgangspunkt i det vi kjenner fra den utgående modellen, som ikke har falt like godt i smak på alle markeder - deriblant i Norge. Den nye ser litt mindre sær ut, og det blir spennende å se om det er nok til å bringe Civic tilbake til gamle høyder.

Honda melder at renere motorer og bedre komfort har vært prioritert i den europeiske utgaven, som har vært gjennom omfattende veitesting på våre breddegrader. Dermed skal den nye være behageligere enn den gamle å kjøre, samtidig som de lekne kjøreegenskapene er beholdt.

Les også: Slik så den ut da den var ute på hemmelig testing

Hyundai

2013 Hyundai i30
2013 Hyundai i30

Som tidligere varslet her på Broom er det lanseringen av nye i30 som er den store Hyundai-nyheten i Frankfurt, og salgsstart er nå tidfestet til februar 2012. Koreanerne legger ikke skjul på at de sikter mot premium-skiktet med den nye bilen, og håper å oppnå salgstall helt opp mot en halv million biler i Europa årlig så tidlig som i 2013.

Les også: Her er nye Hyundai i30

Kia

Kia-konsept.
Kia-konsept.

En utpreget sportslig, firedørs sedan med bakhjulsdrift høres ikke ut som noen typisk Kia, men likevel er det nettopp det som er rammene for den oppsiktsvekkende konseptbilen som Kia har med seg til Frankfurt. Kraftfulle linjer vitner om at produsenten har satt seg hårete mål for bilene som vil komme i tiden fremover.

Designsjef Peter Schreyer er også ansvarlig for denne, som for det meste annet av designutvikling hos Kia etter at han ble ansatt i 2006. Før det hadde han vært hos Audi fra 1994 og hos VW fra 2002, og det er dermed ingen stor overraskelse at han har god peiling på hva som slår an i Europa for tiden.

Del med Facebook-vennene dine!

Les også: Kia Sportage - er dette Norges tryggeste bilkjøp?

Land Rover

Land Rover DC 100 Concept
Land Rover DC 100 Concept

Hvordan kan man oppgradere en legende, som har vært på veien - og i naturen - siden 1948? Det spørsmålet forsøker Land Rover å svare på med konseptbilene "DC 100" og den åpne versjonen "DC 100 Sport". De antyder hva vi kan vente oss når offroad-ikonet etter planen skal fornyes dramatisk i 2015, for å trekke nye kundegrupper samtidig som den har sjelen i behold.

Konseptbilen tar offroad-begrepet på alvor med teknologiske nyvinninger som 3D-scanning av terrenget foran bilen, for å oppdage hindringer, samt sonarsystem - nærmest et ekkolodd, hvis vi forstår rett - som skal gjøre kjøring i vann tryggere.

Land Rover DC 100 Sport Concept
Land Rover DC 100 Sport Concept

"Pigger i dekkene som aktiveres elektrisk for kjøring på is" høres ut som fantasi - og kan komme til å føre til diskusjoner om avgiftsfritak for piggdekkavgift i tråd med diskusjonene om hvor mye registreringsavgift en hybridbil skal belastes med...

Les også: Joda, det er mulig å bli glad i en Land Rover Freelander

Lexus

2013 Lexus GS
2013 Lexus GS

Nye Lexus GS i hybridversjon debuterer i Frankfurt, etter at den konvensjonelle bensinversjonen ble presentert for publikum på det berømte bilshowet i Pebble Beach, California, nå i august. Den nye bilen har fått i oppgave å øke Lexus´ markedsandel i det vi kan kalle "E-klassesegmentet" i Europa fra 2 til 3 prosent. Og slikt skjer ikke uten kamp.

60 prosent av GS-salget skal være hybrider, samme forholdet som for Lexus´ øvrige modeller. Her har GS hengt etter, men den nye modellens mer kraftfulle design - blant annet med en mer markert, innrammet grill, bedre innvendig plass og forbedrede kjøreegenskaper skal sikre at målet er innen rekkevidde.

Les også: Nye GS - dristigere enn forgjengeren

Maserati

Maserati SUV-konsept.
Maserati SUV-konsept.

En av bilene som virkelig får besøkerne til å heve øyenbrynene i Frankfurt er Maseratis seneste kreasjon. Det er intet mindre enn en SUV, basert på teknikken og grunnkonstruksjonen fra nye Jeep Grand Cherokee - noe som sikkert får mange av Maseratis trofaste fans til å sette kaffen ettertrykkelig i vrangstrupen.

Internt i Fiat har man imidlertid troen. Når nykommeren er klar for markedet som 2013-modell regner man med å øke Maseratis årlige salg fra drøyt 5.000 til rundt 50.000 biler. Jeepens 4,7 liter V8 og ZF åttetrinns automat ventes å bli kraftkilden også i Maserati-utgaven, som for det europeiske markedet også kan få en diesel.

Maseratien - som skal bygges på Jeep-fabrikken i USA (!) - siktes inn mot Porsche Cayenne som hovedkonkurrent.

Del med Facebook-vennene dine!

Les også: Novitec Grand Cabrio - 301 km/t med taket nede!

Mercedes-Benz

2012 Mercedes-Benz B-klasse
2012 Mercedes-Benz B-klasse

Den nye B-klassen er selvsagt selve stjernen blant stjernene på Mercedes-standen i Frankfurt. Lavere, mer sportslig, mer eksklusiv og fremdeles like stor innvendig markerer den nye bilen en stor forandring for flerbruksbilen, som eksteriørt har blitt forandret slik at den også lettere kan slå an blant de som ikke først og fremst er ute etter en flerbruksbil.

Les også: Nye B-klasse skal trekke yngre kjøpere

Mini

2012 Mini Coupé John Cooper Works Edition
2012 Mini Coupé John Cooper Works Edition

Ingen annen har klart det BMW har fått til med Mini: Ikke bare å holde liv i og interessen oppe for en ganske original-tro retrobil, men atpå til å utvikle den til å bli en komplett familie av modeller - hvorav noen tilsvarer modeller som en gang fantes, og andre går i helt nye retninger.

Mini Coupé ble vist i konseptform for et par år siden. Nå er bilen lanseringsklar, og publikum får se den i all sin prakt i Frankfurt. Salget starter allerede i oktober, og da har Mini også fått en liten og snerten toseter på programmet, som vil leveres i mange forskjellige varianter med vidt forskjellige motoralternativer - fra 122 hester til John Cooper Works-versjonens 211.

Les også: Mini - både morsom og kjempebillig bruktbil

Opel

2012 Opel Zafira Tourer
2012 Opel Zafira Tourer

Som tidligere omtalt her på Broom er Frankfurt arenaen der nye Astra GTC lanseres, og det er grunn til å tro at svært mange vil benytte anledningen til å se, tafse litt på og prøvesitte den lekre coupeen - som nå loves å være på plass i salgshallene rundt i Europa når året 2011 synger på siste verset.

Men det er også her vi får se Opels nye og påkostede flerbruks-alternativ Zafira Tourer, som skal gi "lounge-feeling" til de som vil betale ekstra for det. For eksisterende Zafira vil fortsatt produseres, mens den nye Toureren med nesten 20 cm større lengde og mer påkostet oppbygging vil bli et mer luksuriøst alternativ - blant annet med separate stoler i midtraden.

Ellers er det interessant å merke seg at Opel har endevendt "hockeykølle-profilen" i karosserisiden på Zafira Tourer, i forhold til Insignia og Astra. Den versjonen trodde vi allerede at Mercedes hadde gjort til sitt varemerke.

Også Zafira Tourer kommer i salg mot slutten av året, og får 1,4 og 1,8 liters bensinmotorer, eller 2-liters diesel.

Les også: Nye Astra GTC skal sette konkurrentene på plass

Peugeot

2013 Peugeot 508 RXH
2013 Peugeot 508 RXH

Det har drøyet, men under IAA feirer Peugeot at også de endelig har sin crossover-modell klar for å bryne seg mot Audi, Skoda, Volvo og andre tilbydere av litt høyreiste og småbarske stasjonsvogner. 508 RXH blir ikke bare toppmodellen i 508-serien når den er ute i butikkene til våren, men den blir også en viktig teknologisk spydspiss for hele Peugeot-brandet.

Diesel-hybriden under panseret er årsaken til det. Pakken er allerede kjent fra 3008 Hybrid4. En 2-liters diesel på 163 hestekrefter jobber sammen med en 47 hesters elektromotor som er montert rett på bakakselen, og dette skal til sammen gi et forbruk på 0,43 liter per mil og utslipp på respektable 109 gram.

Del med Facebook-vennene dine!

Les også: 508 RXH kan bli en skikkelig Norges-favoritt

Porsche

2013 Porsche 911 Carrera
2013 Porsche 911 Carrera

Bare virkelige legender er sanne legender, og dermed vil vi tro det er rått parti for nye Porsche 911 i forhold til de andre bilmerkene som må ha blitt plassert i nærheten av Porsche AG sin stand i messehallen. Utseendet er bare forsiktig endret fra forgjengeren, men når vi vet at den er blitt litt lengre, litt bredere og litt lavere er det nesten så vi føler at vi ser det.

Ifølge Porsche selv er forandringene først og fremst gjort for at det skal være mulig å bygge inn et hybrid-drivverk etterhvert. Inntil videre er det dog en klassisk flat-sekser som ligger mellom bakhjulene, nå på 3,4 liter og 350 hestekrefter.

2013 Porsche 911 Carrera (til høyre) og Carrera S.
2013 Porsche 911 Carrera (til høyre) og Carrera S.

Fansen vil nikke anerkjennende til det lekre og tradisjons-tro utseendet, det forbedrede interiøret samt vektbesparelsen på 50 kilo - som for øvrig gjør at snittforbruket på sportsbil-ikonet nå kommer ned i 0,82 liter per mil. Uten at akkurat dét vil være utslagsgivende for én eneste kjøper av denne bilen...

Les også: Broom-Benny fersket nye 911 på Kiel-fergen

Renault

2012 Renault Twingo Gordini
2012 Renault Twingo Gordini

Det har vært snakket mye om Renaults nye "ansikt", og etter noen realtivt outrerte konsepter er det nå tid for lansering av en produksjonsbil.

Twingo får æren av å være den første til å vise produsentens nye familie-ansikt, og det har fått et klart særpreg. For Twingo er det for øvrig kun snakk om en - bokstavelig talt - facelift, i 2013 blir bilen erstattet av en ny modell utviklet i samarbeid med Smart.

Renault Frendzy Concept.
Renault Frendzy Concept.

Renault leker også med innovative tanker for fremtiden når det gjelder biler som kan fungere både som personbiler og lette nyttekjøretøyer - eller "pizzabil-kategorien", som vi noe uærbødig tenderer til å kalle den. Konseptbilen Frendzy er en slik svært fleksibel sak med god plass bakover, utviklet fra en personbil-bunnplate som skal sikre god kjørekomfort.

2.250 liter lastekapasitet virker lovende i den noe eksperimentelt utseende konseptbilen, som deler motor og drivverk med den full-elektriske Kangoo ZE, hvilket gir Frendzy en rekkevidde på 160 kilometer og en toppfart på 130 kilometer i timen.

Les også: Renault Fuego - når så du en slik sist?

Toyota

2012 Toyota Yaris
2012 Toyota Yaris

Publikum i Frankfurt vil også få se nye Toyota Yaris, en bil som selger ekstremt godt i Europa og som det dermed er knyttet store forventninger til.

Bilen er blitt både litt større og mer sportslig, og skal i enda større grad enn tidligere falle i smak hos et ungdommelig publikum. Et nytt infotainment-system som overpresterer i forhold til hva det koster skal være et viktig moment for å få til dette, og prisen på innstegsmodellen med en 1-liters, 69 hesters bensinmotor skal - i hvertfall nedover i Europa - være uforandret i forhold til utgående modell.

Nye Yaris kommer også med 1,3 liter og 99 hester bensin og en dieselmotor på 1,4 liter og 90 hester. Størst spenning - også dét "bokstavelig talt" - knyttes det til en bensin-elektrisk hybrid, som er ventet allerede i slutten av neste år.

Toyota Prius
Toyota Prius

Også den etterlengtede plug in-versjonen av Prius er på plass.

Plug in-versjonen har en lithium ion-batteripakke i stedet for den konvensjonelle nikkel metallhybrid-pakken, og kan kjøres 20 kilometer i hel-elektrisk modus, mot bare 2 kilometer på den "vanlige" Priusen. Etter 90 minutter i kontakt med strømnettet skal bilen være fulladet.

Bilen kommer på markedet til sommeren, og også en 7-seters "Prius Plus" er på gang.

Del med Facebook-vennene dine!

Les også: Også Camry fornyes - men den får ikke vi kjøpe

Volkswagen

2013 Volkswagen Up
2013 Volkswagen Up

What´s up? Jo, det er en ny inntegsmodell i Volkswagen-familien. "Up" tar over der hvor Lupo en gang slapp - og det er interessant at man til og med har gjenbrukt modellbetegnelsen, men kappet bort en bokstav i hver ende.

Up bygger på en ny grunnkonstruksjon som med tiden skal gi grobunn til en hel liten bilfamilie - femdørs er på vei, og det er også en liten coupé og en varebil. Den er selvsagt innrettet mot de unge og urbane, og har gimmicker som eksempelvis en iPhone-lignende styringsenhet for mange av bilens funksjoner som man plugger ut og tar med seg når man forlater bilen.

Les også: Up skal kuppe mikrobil-markedet

Del med facebook-vennene dine!