Det ble tidlig klart at SV ville bli en av lokalvalgets store tapere.

Det var derfor en slags lettelse å spore da de første prognosene vitnet om en oppslutning på nærmere fem prosent.

Selv om et slik resultat ville være klart dårligere enn ved forrige kommune- og fylkestingsvalg, ville det samtidig være langt bedre enn mange hadde fryktet.

Nå ser det likevel ut som om de dystreste spådommene kan bli virkelighet.

Etter hvert som valgnatten utviklet seg, sank også SVs oppslutning. I morgentimene ble det klart at SV bare ligger noen få desimaler fra å komme ned på tretallet.

– Det var et veldig skuffende og dårlig valg for SV, vedgår nestleder, Bård Vegar Solhjell til TV 2 Nyhetskanalen.

Sluttspurten feilet

Noe av grunnen til at SV ser ut til å gjøre det bedre i starten av opptellingen, enn hva resultatet viser til slutt, er at partiet har stor støtte fra forhåndsvelgerne. Det er en overvekt av den yngre befolkningen som velger å stemme før valgdagen, og her står fortsatt SV relativt sterkt.

Kristin_Halvorsen_906648a (Foto: Larsen, Håkon Mosvold)

LES OGSÅ: Stang klinte til for fire nye ordførerår

Opptellingen viser at SV fikk 4,75 prosent av forhåndsstemmene, mens de på selve valgdagen bare fikk støtte fra 3,81 prosent av velgerne.

Dette til tross for at partiet satte i gang en voldsom mobilisering den siste uka, med den mye omtalte svarte bussen som reiste land og strand rundt med hele SV-ledelsen om bord.

En svak oppgang på de siste meningsmålingene før valget kunne tyde på at taktikken hadde fungert, men tallene fra de ulike fasene av stemmegivningen gir det stikk motsatte inntrykket.

Kamp om ledervervet

Allerede etter at de mer første tallene hadde nådd SVs valgvake valgte Kristin Halvorsen å trekke seg som partilede før neste valg.

Solhjell er en av de heteste kandidatene til å ta over for Halvorsen, som har sittet med makten i 15 år. Selv ber han om tid til å tenke seg om.

– Jeg er ikke beredt til å snakke om dette nå. Det er store sko å ta på seg. Jeg har jobbet med Kristin lenge, og kjenner ingen dyktigere politikere, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

LES OGSÅ: Disse fire kan overta SV-tronen

Blant politikerne som blir nevnt som mulige arvtakere etter Kristin Halvorsen er Heikki Holmås, Inga Marte Torkelsen og Audun Lysbakken, i tillegg til Solhjell.

Uansett hvem av disse som måtte ta over tronen, mener nestlederen at det er behov for en ny og tydeligere SV-kurs.

Avviser brudd med de rødgrønne

– Vi trenger en politisk forandring og fornyelse av SV. Vi har fått til mye, men mange etterlyser det nye store prosjektet. Jeg tror et grønnere SV er helt nødvendig for å nå de mange miljøvelgerne som vi vet finnes, sier han

Solhjell avviser likevel at det kan bli aktuelt å gå ut av den rød-grønne regjeringen.

LES OGSÅ: Meldte seg ut av partiet en time etter at valglokalene stengte

– Vi går ikke ut av regjeringen etter et lokalvalg. Vi fikk et tydelig mandat av velgerne for to år siden, og skal fortsette det arbeidet. Det er for enkelt å si at det å gå ut av regjering løser alle problemer. Seks år etter at KrF og Venstre gikk ut av regjering, er begge fortsatt ganske små, sier Solhjell til TV 2 Nyhetskanalen.

– Maktkamp er det siste SV trenger

Sjefredaktør i Dagsavisen, Arne Strand mener derimot at et brudd med regjeringskameratene i Arbeiderpartiet og Senterpartiet kan være nært forestående for SV. I Politisk panel skriver han følgende:

– Ved å trekke seg som leder, åpner Kristin Halvorsen for maktkamp i partiet. Det er det siste SV trenger nå. Sannsynligheten for at partiet går ut av regjeringen øker etter dette, skriver Strand.

LES HVORDAN TV 2s POLITISKE PANEL REAGERER PÅ HALVORSENS AVGANG

Valgforskerne er optimistiske på SVs vegne.

– Innflytelsen de får i posisjon er viktigere for dem enn å tydeliggjøre den ideologiske profilen i opposisjon, sier Anders Todal Jenssen til NTB.

Partileder Kristin Halvorsen mener selv at slitasje etter seks år i koalisjon er hovedgrunnen til at partiet strever. Men samtidig som hun på valgkvelden kunngjorde sin egen avgang neste vår, gjorde hun det helt klart at hun ønsker at partiet skal fortsette i regjering. Jenssen er sikker på at hun får viljen sin.

– Vi snakker om et parti som sto utenfor regjeringsmakt i 45 år, men som de siste seks årene har hatt innflytelse. Det skal mer enn et dårlig valgresultat til før de ønsker å trekke seg, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.