Det var en statsminister i storform som inntok talerstolen i Folkets hus ved 23.15-tiden, etter at det var klart at Arbeiderpartiet er valgets klare vinner, sammen med Høyre.

Men selv om meningsmålingene på forhånd viste et parti i sterk medvind, hadde ikke Stoltenberg selv tatt det for gitt at dette skulle bli utfallet da han gikk inn i valgkampen.

– Resultatet er spesielt imponerende fordi det normale i norsk politisk virkelighet er at regjeringspartier sliter i kommunevalg. Det normale er at dersom du sitter i regjering, så går du tilbake i kommunevalg. Vi har sittet i regjeringen i seks år, og går frem ved kommunevalget, sa Stoltenberg.

– Slitestyrke

Arbeiderpartiet har gjort sitt beste kommune- og fylkestingsvalg på 24 år. En landsoversikt viser klokken 23.22 en oppslutning på 32,6 prosent.

– Det sier noe om slitestyrke, det sier noe om å være en arbeidshest i norsk politikk som greier å levere den type resultater år etter år, sa han, til stor jubel og trampeklapp fra salen.

Han ramset deretter opp en rekke kommuner hvor han har hatt særlig grunn til å glise over resultatet.

For eksempel Årdal, hvor opptellingen av forhåndsstemmene har gitt 73,7 prosent oppslutning til Ap. I Kvalsund ligger partiet an til 67 prosent, 62 prosent i Hjartdal og Lebesby, 58 i Vågå i Oppland, 57 i Fyresdal og 56 i Lierne. I storkommunen Rælingen i Akershus er oppslutningen 54, 8 prosent.

Se video av talen til Jens øverst i artikkelvinduet!

Skrøt av Libe

Stoltenberg nevnte også storbyene, især Oslo hvor det lå an til en valgthriller. Tross et godt resultat, ligger det imidlertid an til at Høyre beholder ordføreren og byrådslederen.

– Vi får ikke det flertallet vi ville ha i Oslo, men har gjort et svært godt valg der. Alle undersøkelser viser at de fleste ville ha Libe Rieber-Mohn som byrådsleder. Vi har fått et sterkere Arbeiderparti som vil sette sitt preg på bystyret, sa Jens.

Han godtet seg også spesielt over resultatet i Fredrikstad:

Ap har nemlig rast frem i det som var fire år siden var en Frp-bastion, 16,4 prosent frem til 49,2 prosent. Frp har falt 17,2 prosent til en oppslutning på 17,2. Der ligger det nå an til at Jon-Ivar Nygård får overta ordførerklubba.