VALGKAMPSTART:   Valgkampen til 2013 starter nå, slo SV leder Kristin Halvorsen fast en time etter at valglokalene til kommune  og fylkestingvalget 2011 stengte. (Foto: TV 2)
VALGKAMPSTART: Valgkampen til 2013 starter nå, slo SV leder Kristin Halvorsen fast en time etter at valglokalene til kommune og fylkestingvalget 2011 stengte. (Foto: TV 2)

Kristin Halvorsen går av som SV-leder

Dramatisk tale etter dårlig valgresultat.

Kristin Halvorsen går av som SV-leder våren 2012, varslet hun i sin tale på SVs valgvake.

– Det er fordi jeg har vært leder i snart 15 år, fordi jeg har ønsket å legge til rette for at en ny ledelse kan overta. Vi er et parti som er priveligert fordi jeg har en ung generasjon etter meg med både unge og erfarne og entusiastiske folk, og de må få slippe til på et eller annet tidspunkt. Jeg har for lenge siden bestemt meg for at i 2013 skulle SV ha en ny partileder, sier Halvorsen til TV 2 Nyhetskanalen.

TV 2s prognose: Høyre og Ap frem, Frp den store taperen

Dårlig valgresultat

Ifølge TV 2s valgprognose går SV ikke like mye tilbake som de siste meningsmålingene før valget tydet på. Partiet vil ifølge prognosen ende på 4,9 prosent av stemmene. Det er 1,3 prosentpoeng mindre enn for fire år siden.

Halvorsen sier til TV 2 Nyhetskanalen at hun bestemte seg for å gå før partiets siste landsmøte.

– Samtidig så jeg at denne valgkampen kom til å bli ganske stri, og jeg synes det var feil at en nyvalgt partileder skulle starte med mye motvind. Derfor syntes jeg det var riktig at vi samlet laget og troppene og at jeg kunne levere et best mulig utgangspunkt for at en ny partiledelse kunne lykkes. Og det kan man vel si at jeg har, sier Halvorsen med en latter.

Følg TV 2s valgvake

Må samarbeide bedre i regjering

– Hva er årsaken til at SV gjør et så dårlig valg?

– Vi har helt opplagt en utfordring som et regjeringsparti og et fløyparti som samarbeider med vår største konkurrent, men også er avhengig av å begeistre våre velgere for at de skal stemme. Derfor må vi både fornye oss og klare å samarbeide i regjering på en bedre måte enn det vi har gjort til nå.

Halvorsen la heller ikke skjul på at partiet har gått gjennom en tøff valgkamp.

– Jeg ser nå at det ser ut som om det blir noen flere såkalte tapere i dette valget, men det er vi som har hatt trøkken hele veien.

Se video øverst i artikkelen.

Roste laget

Kristin Halvorsen gikk på talerstolen på SVs valgvake like over klokken 22 mandag. Hun takket publikummet for en fabelaktig innsats i valgkampen.

– Ingen kan si at vi har manglet motbør, sa hun.

– Alle har mobilisert i sluttspurten det remmer og tøy kan holde. Det er ingen partileder som har et så godt lag i ryggen som det jeg har, sa hun.

Halvorsen innrømmet likevel at valgresultatet er for dårlig.

Sjekk valgresultatet her