KNOCKOUT FRA VENSTRE: Det må et under til om ikke Alfred Bjørlo  (V) overtar som ordfører etter Sonja Edvardsen (Ap) i Eid. (Foto: TV 2/privat)
KNOCKOUT FRA VENSTRE: Det må et under til om ikke Alfred Bjørlo (V) overtar som ordfører etter Sonja Edvardsen (Ap) i Eid. (Foto: TV 2/privat)

43,9 prosent til Venstre i Eid

– Helt vanvittig, kommenterer Venstres ordførerkandidat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden forrige valg kan Venstre notere seg en fremgang på utrolige 31,8 prosentpoeng.

– Det er nesten så folk ikke vet hva de skal tro. Det er jubel, vi er målløse. Dette er bedre enn de største optimistene hadde våget å håpe på, sier Venstres ordførerkandidat Alfred Bjørlo i Eid i Sogn og Fjordane til tv2.no.

Ap-smell

Arbeiderpartiet får 8,5 prosents oppslutning. Det er en nedgang på 18,0 prosentpoeng fra forrige kommunevalg.

Se hva de andre partiene fikk på TV 2s resultatsider.

Setefødsel

Alt tyder på at velgerne har straffet Arbeiderpartiet og sittende ordfører Sonja Edvardsen etter at det ble klart at regjeringen legger ned fødeavdelingen ved sykehuset på Nordfjordeidog erstatter den med en jordmorstyrt fødestue.

På en måling i april mistet Arbeiderpartiet tre av fire velgere og var nest minste parti i kommunen. Venstre var det største partiet på målingen med 29,0 prosent.

Nå viser det seg at valgresultatet ble enda mye bedre for Venstres del.

– Har jobbet knallhardt for sykehuset

Edvardsen har vært ordfører i kommunen i seks år. I august sa hun til politisk.no at hun synes det er urimelig om hun straffes i sykehussaken.

– Kampen for sykehuset er den saken jeg har brukt mest tid på i løpet av mine seks år som ordfører. Jeg er helt uenig med regjeringen i denne saken og det har jeg gitt beskjed om, sa Edvardsen til politisk.no.

STORE FORVENTNINGER: Unge Venstres leder Sveinung Rotevatn ventet mandag kveld spent på resultatet fra hjemkommunen Eid. (Foto: TV 2)

Les også: Eid-ordfører i sykehus-skvis på Stortinget

Det lyktes ikke TV 2 å få kontakt med Edvardsen mandag kveld.

Spent Unge Venstre-leder

Ved forrige kommunevalg fikk Venstre 5,9 prosents oppslutning. Resultatet i siste Stortingsvalg ble 3,9 prosent. Venstre har fram til nå hatt 13 ordførere.

Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn kommer fra Eid og var tidligere mandag kveld spent på valgresultatet fra hjembygda.

– Der hadde vi 12 prosent ved siste valg. Ved forrige måling lå vi på over 40 prosent fordi vi har en knallgod ordførerkandidat, sa Rotevatn til TV 2 mandag kveld.

Tar en ting om gangen

Bjørlo ville mandag kveld vente med å sprette ordførerchampagnen.

– Vi har ikke over halvparten av velgerne og kan ikke ta noe for gitt. Men det er et godt utgangspunkt for forhandlinger, sier Bjørlo.

– Blir det feiring i natt?

– Vi sitter i en valgvake på hotellet i Eid og har unnet oss et glass øl i baren. Vi skal kose oss utover, sier valgvinneren.