TAR OVER RORET: Sps ordførerkandidat i Stranda, Jan Ove Tryggestad,  er klar til å ta over ordførervervet i den gjeldstyngede kommunen. (Foto:  Tine / Scanpix)
TAR OVER RORET: Sps ordførerkandidat i Stranda, Jan Ove Tryggestad, er klar til å ta over ordførervervet i den gjeldstyngede kommunen. (Foto: Tine / Scanpix)

Sp overtar styringen av gjeldstynget pizzakommune

Frp tapte stort til fordel for Senterpartiet i pizzabygda Stranda i Møre og Romsdal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stranda kommune i Møre og Romsdal er ikke lenger Frps høyborg. Grandiosaens hjembygd ble et brakvalg for Frp for fire år siden.

Etter gårsdagens valg er imidlertid resultatet et annet.

Frp går tilbake 14,3 prosentpoeng til 33,2 prosent og ordfører Frank Sve må gi fra seg både gjeldsbrevene og kommuneklubba til Senterpartiet i spissen for et tverrpolitisk samarbeid.

LES OGSÅ: Nedtur for Frp i gjeldstynget pizzabygd

Føler seg utsatt for heksejakt

I 2003 ble Stranda utpekt som en pilotkommune for Frp. Frank Sve vant det direkte ordførervalget og partiet fikk da 36,2 prosent av stemmene.

For fire år siden var Stranda en av kommunene der Frp fikk høyest oppslutning.

Med 47,5 prosent måtte ordfører Frank Sve bare se seg slått av John Karlsen i Nordreisa (49,3) i kampen om å bli landets beste Frp-kommune.

I løpet av perioden Sve har satt ved roret har Frp-ordføreren rukket å bli norgesmester i kommunegjeld.

Millionlån til blant annet kapitalinnsprøyting i skianlegget på Strandafjellet, har ført til at Sve både har blitt sett på som en helt – og som en løs kanon blant bygdas innbyggere.

Nå som valgresultatet foreligger er det heller ingen tvil om hva bygdefolket mener om saken, selv om de lånte pengene også har bidratt til nye skolebygg og eldrehjem.

LES OGSÅ: Norske kommuner tynges av gjeld

Selv mener Sve at pressen og opposisjonen har vært urimelig krasse i kritikken mot prosjektene han har satt i gang i sin tid som ordfører. Sve mener han er utsatt for en heksejakt.

– Den heksejakten som har pågått mot meg som person og mot Stranda som kommune savner sidestykke i norsk politikk. Det er ikke bare litt urettferdig, men dypt urettferdig, sier Sve til Sunnmørsposten og legger til at han tror det er opposisjonen som står bak.

Likevel hevder den avtroppende Frp-ordføreren at han ikke er bitter over nederlaget og at han nå heller vil satse på fylkestinget.

Bonde vil i ordførerstolen

Men valg gir både tapere og vinnere. De som virkelig kan feire i pizzabygda dagen etter valget, er Senterpartiet. Ordførerkandidat og bonde Jan Ove Tryggestad føler seg sikker på at han nå kan innta ordførerstolen.

TAPTE: Ordfører i Stranda, Frank Sve (Frp) har mistet hver femte velger siden forrige valg. (Foto: Skaug, Thomas Rasmus/SCANPIX)

– Vi vil gå i forhandlinger nå. Vi er allerede sikret et flertall gjennom samarbeidet med Ap og KrF, men vi vil også gå litt bredere hos både Venstre og Høyre, sier Tryggestad til TV 2.

Men et samarbeid med Frp er utelukket for den kommende ordføreren.

– Jeg ser ikke det som særlig aktuelt, siden Frp har avvist dette såpass tidlig i perioden.

Den politiske arven Tryggestad får etter fire år med Frp-styre, er en gigantisk kommunegjeld. Det blir en ny hverdag for Senterpartiet, som i TV 2s kommunegjeldsoversikt var det partiet med nest minst gjeld.

Ifølge den kommende Sp-ordføreren blir fokuset nå å få oversikt over økonomien, selv om han føler seg sikker på at ingen skjeletter vil ramle ut av skapene i kommunehuset.

– Det kan skje, men jeg tror jeg har rimelig god kontroll på hva som har skjedd i Stranda. Vi må nå ha knallhard budsjettdisiplin framover. Det viktiste nå er å sikre de som trenger hjelp og oppgradere inneklima og pedagogisk utvikling de to barneskolene våre som trenger det. Utover dette blir det ingen prestisjeprosjekt i Stranda i denne perioden, sier Tryggestad.

Vi må nå ha knallhard budsjettdisiplin framover.

Se hele valgresultatet for Stranda her.

Satt under statlig styring

Kommuneøkonomien i Stranda har av sjeføkonom i Kommunenes Sentralforbund, Per Richard Johansen, blitt sammenlignet med krisen i Hellas.

Lånefesten i Grandiosa-bygda skapte heller ikke begeistring hos sentrale myndigheter som satte kommunen på den såkalte ROBEK-listen.

Dermed mistet Stranda retten til å styre egne låneopptak og langsiktige leieavtaler siden slikt krever statlig godkjenning.

De øvrige partiene ligger langt lavere i oppslutning i Stranda. Høyre endte på 11,7 prosent, mens Arbeiderpartiet endte opp med 11,1 prosent. Dårligst ut kom SV med 2,1 prosent.

Kristelig Folkeparti og Venstre endte henholdsvis opp med 6,6 prosent og 5,2 prosent oppslutning.

LES OGSÅ: Tre Terra-ordførere får fornyet tillit

Se TV 2-reportasjen fra Stranda tidligere i år: