Nørrebro området i København under en demonstrasjon mot terrorisme.
Nørrebro området i København under en demonstrasjon mot terrorisme.

Islamistisk gruppe skremmer danske velgere

Den islamistiske gruppen Hizb ut-Tahrir mener danske muslimer må boikotte torsdagens valg i landet.

Oppfordringen er å finne på gruppens hjemmeside, og flere partier er nå redde for at flyktninger og innvandrere skal holde seg borte fra valglokalene.

– Mange mennesker er redde for Hizb ut-Tahrir. De står blant annet på Nørrebro, hvor jeg selv bor, og deler ut løpesedler for å få folk til å la være å stemme. Jeg har selv hatt flere ubehagelige møter med dem, sier sosialdemokraten Lars Aslan Rasmussen som er folkevalgt i København.

Sterk sosial kontrol

Ifølge ham har den sunnimuslimske organisasjonen, som har avleggere i over 40 land, et sterkt nærvær og en sterk sosial kontroll i flere innvandrerbydeler i København.

Han frykter at gruppens medlemmer vil være aktiv på valgdagen og hindre folk å ta seg til valglokalene, men setter sin lit til at dansk politi vil holde et våkent øye med dem.

SF-politikeren Özlem Cekic har fått halvparten av sine 600 valgplakater stjålet, mens andre er overmalt. Det samme har partifellen Kamal Qureshi og sosialdemokraten Yildiz Akdogan opplevd.

LES OGSÅ: – Høy terrortrussel mot Danmark

Integrasjonsrådgiver og forfatter Mohammad Rafiq anslår at Hizb ut-Tahrir ved hjelp av trusler og press kommer til å skremme 30.000 fra å stemme torsdag.

– De går etter dem som ønsker demokrati, sier Khader.

Krever granskning

Han ber integrasjonsminister Søren Pind om å granske oppholdstillatelsene til Hizb ut-Tahrirs medlemmer i Danmark.

LES OGSÅ: – Politiken-ansatte sier opp i frykt for terror

– Vi må ganske enkelt undersøke om de overhodet skal være her. Og så må det undersøkes om de arbeider med barn og unge. Det kan de ikke, for de makter ikke å la sine egne holdninger bli igjen hjemme, men påvirker i stedet barna med dem, mener han.

Fikk foreldrene med på laget

I 2007 skapte Hizb ut-Tahrir hissig debatt i Danmark etter å ha sikret flertall i foreldrestyret i en privat førskole på Nørrebro i København.

Skolens to kvinnelige ledere gikk av, og skolen ble en tid drevet av seks muslimske barnepleiere. København kommune grep til slutt inn, overtok driften og ansatte ny ledelse.

Hizb ut-Tahrir ønsker å samle alle muslimer i en islamistisk stat, et såkalt kalifat, som styres i henhold til sharialover. Det er ikke forenlig med demokrati, mener gruppen, som derfor ønsker at muslimer skal holde seg unna torsdagens valg i Danmark.

(©NTB)