Henrik Mortensen i Idol (Foto: Thomas Reisæter/TV 2)
Henrik Mortensen i Idol (Foto: Thomas Reisæter/TV 2)

Mistet venninne på Utøya - nå synger han for henne i «Idol»

– Hun ville ikke ønsket noe annet, sier Henrik Mortensen (16).

Etter terrorangrepet på Norge 22. juli sitter mange igjen uten sine kjære. Ektefeller, barn, foreldre og venner er borte. Men samtidig som utallige nordmenn sørger er det et kaldt og uungåelig faktum at livet går videre.

Det er Henrik Mortensen (16) fast bestemt på at det må. Han mistet en nær venninne som befant seg på Utøya den skjebnesvangre julidagen da 69 ungdommer ble drept i det som skulle være et politisk ferieparadis. I høst møter vi Henrik i «Idol», og 16-åringen forteller at musikken har vært en redning i alt det vonde.

Det føles veldig tungt å miste noen, men man er nødt til å kjøre på videre og vise at livet er verdt å leve!

– Jeg er ikke alltid så flink til å uttrykke følelsene mine. Den eneste måten jeg får dem ordentlig ut på er gjennom musikken, sier han til tv2.no/idol.

– Man må vise at livet er verdt å leve!

Det er venninnen hans som er drivkraften bak hans «Idol»-deltakelse. Noen kan kanskje tenke at det er rart å være med i et fargesprakende TV-program midt i en sorgprossess, men Henrik mener at det er akkurat det han trenger. Og ikke minst det hun ville ønsket.

– Jeg vet at hun hadde villet at jeg skulle gå videre, at jeg ikke skulle sitte i et mørkt hjørne alene. Jeg er glad for at livet går videre. Det føles veldig tungt å miste noen, men man er nødt til å kjøre på videre og vise at livet er verdt å leve! Hun ville ikke ønsket noe annet.

Banos søster: – Man må ta med seg minnene

En annen 16-åring som opplever savn etter Utøya-tragedien er Lara Rashid.

Søsteren Bano mistet livet på AUF-leiren, og er en av mange ungdommer vi fikk oppleve i dokumentaren «En liten øy i verden».

– Når det skjer, da har du ikke noe valg. Livet går videre og man må ta med seg de gode minnene, og leve på dem. Minnene blir aldri borte, har Lara tidligere uttalt til TV 2.

Henrik sitter også igjen med minner om sin venninne, men det er ikke det eneste. Når vi får se ham i Lillestrøm i fredagens «Idol», er han ifølge ham selv aldri alene.

– Jeg er ganske sikker på at hun var med meg i Lillestrøm. Jeg kunne føle det, det var grunnen til at jeg klarte å holde meg oppreist da jeg sang, forteller 16-åringen.

Se også: Gråtkvalt kong Harald: – Jeg føler med hver og en av dere

Gikk glipp av begravelsen grunnet «Idol»

Det var alt jeg kunne tenke på. At hun skulle bli begravet og at jeg ikke var der.

Lillestrøm-helgen var av mange grunner en spesiell opplevelse for Henrik. For mens venninnen ble begravet, stod han på scenen der.

– Da jeg våknet den dagen var det alt jeg kunne tenke på. At hun skulle bli begravet og at jeg ikke var der. Men samtidig er det veldig godt å kunne gjøre dette for henne.

Bjarne Laastad, pressekontakt for «Idol», forteller at TV 2 og produksjonsselskapet Monster hadde kontakt med samtlige deltakere i forkant av Lillestrøm-samlingen.

– Hvis noen på en eller annen måte var berørt av det som hadde skjedd 22. juli var det viktig for oss å vise omtanke og forståelse for at det er ting som er mye viktigere enn «Idol» i en slik stund, i tilfelle noen skulle ha personlige grunner til å ønske å trekke seg. Vi hadde også en felles prat med alle da de ankom Lillestrøm om det som hadde skjedd, og var tilgjengelige for deltakerne til enhver tid under samlingen, sier han.

Se også: – Slike ting går rett i hjertet på meg

– Ikke mange 16-åringer som får oppleve dette

Det føles veldig godt å være med på «Idol». Jeg føler at jeg er med på noe stort.

Henrik har ikke hatt noe ønske om å trekke seg fra «Idol». Han mener det er et stort privilegium å være med i et av verdens mest populære talentprogram i en så ung alder.

– Det føles veldig godt å være med på «Idol». Jeg føler at jeg er med på noe stort. Jeg er bare 16 år, og jeg tror ikke at det er mange 16-åringer som får være med på noe så stort som dette!

Han mener TV-deltakelsen har gitt ham uante krefter.

– Det har vært en fantastisk reise! Jeg har opplevd å hente fram ting som jeg ikke ante at jeg hadde. Også har jeg lært mye om meg selv, både som artist og som person.

Merknad: Henrik ønsker ikke å gå ut med navnet på sin omkomne venninne.

Hvordan det til slutt går med Henrik i Lillestrøm kan du se fredag klokken 20.00 på TV 2. I mellomtiden kan du se Henriks audition i Trondheim nedenfor:

547022