USIKKERT OM HAN VIL MØTE: Peder Nøstvold Jensen har flyttet utenlands og det er usikkert om han vil møte i retten. (Foto: Montasje/skjermdump)
USIKKERT OM HAN VIL MØTE: Peder Nøstvold Jensen har flyttet utenlands og det er usikkert om han vil møte i retten. (Foto: Montasje/skjermdump)

Fjordman støtter retten til å forsvare seg med våpen «mot fienden»

Den islamkritiske bloggeren har tidligere hevdet at han er mot vold.

Den islamkritiske bloggeren Peder «Fjordman» Jensen, som er massedrapsmannen Breiviks favorittblogger, hevder han er mot vold, men forsvarer likevel retten til å bevæpne seg «mot fienden».

– Mitt generelle råd til vestlige er å bevæpne seg umiddelbart, først av alt mentalt med kunnskap om fienden og stolthet over deres egen kultur og arv, men også med våpen og evner til å bruke dem, skrev Jensen på det islamfiendtlige nettstedet Gates of Vienna i september 2008.

Det er det antirasistiske nettstedet Vepsen som har trukket frem Jensens utsagn om våpenbruk.

Innlegget gjengitt av Breivik

Nettstedet peker på at Fjordman i bloggposten «Vil Nederland overleve det 21. århundret?» hevder at vestlige stater ikke lenger evner å beskytte sine innbyggere, og at hele dette innlegget senere ble gjengitt i massedrapsmannen Breiviks såkalte manifest.

Ålesunderen har tidligere uttalt dette om bruken av vold:

– Jeg har aldri tatt til orde for vold, skrev han i en e-post gjengitt i VG 4. august.

Viser til den amerikanske grunnloven

Da tv2.no spurte ham om en kommentar til hvordan han både kan være mot vold og støtte retten til å bære våpen for å forsvare seg, svarer han slik onsdag.

– Jeg er tilhenger av både det første og det andre Grunnlovstillegget i USA, det vil si ytringsfrihet samt retten til å ha våpen, og har aldri lagt skjul på dette. Det ser jeg heller ingen grunn til, skriver Peder «Fjordman» Jensen i en e-post til tv2.no.

I e-posten viser han til en bloggpost han skrev på nettstedet The Brussels Journal i 2006, der han avslutter innlegget slik:

– Kanskje tiden er kommet for europeere å ta en ny titt på det andre Grunnlovstillegget, retten til å ha våpen.

På spørsmål om han ville tydd til våpen dersom noen tok seg inn i hjemmet, og forklart handlingen med selvforsvar, svarer Jensen:

– Jeg eier ikke skytevåpen selv, men jeg mener at man har en moralsk rett til å forsvare sitt eget og sin families liv dersom dette er direkte truet. Det putter meg omtrent på linje med nordmenn flest, ville jeg tro.

GJEMMER SEG: «Fjordman» skal ha flyttet ut av sin kjellerleilighet
  i Oslo (Foto: Arne Kristiansen/Siw Borgen/TV 2)
GJEMMER SEG: «Fjordman» skal ha flyttet ut av sin kjellerleilighet i Oslo (Foto: Arne Kristiansen/Siw Borgen/TV 2)

– Vold det neste logiske steget

Frilansjournalist Øyvind Strømmen, som følger det høyreekstreme miljøet, sier at Jensens utsagn kan tolkes på forskjellige måter, men at veien frem til aktiv voldsbruk ikke er lang med slik retorikk.

– Vold er det neste logiske steget, sier Strømmen til tv2.no.

Han har studert tekstene til «Fjordman», og sier det er «ganske spesielt» å vise til den amerikanske grunnloven.

– Han har hatt mye kontakt med amerikanske bloggere som befinner seg langt ute på høyresiden. Dette med å bevæpne seg er veldig ordinært i USA i dette miljøet, men ikke så ordinært i Europa. At han som europeer viser til grunnlovstillegget er ganske spesielt, sier Strømmen.

Frykter islamsk diktatur

Utsagnene til Jensen har ifølge frilansjournalisten klare elementer av voldsromantikk, noe man også finner i miljøene rundt Norwegian Defence League og English Defence League.

Strømmen viser dessuten til Fjordmans eget manifest «Native Revolt: A European Declaration of Independence», der ålesunderen hevder at politikerne i flere tiår har prøvd å gjøre Europa til et islamsk diktatur.

– Fjordman mener at landet vårt er i ferd med å okkuperes av krefter som står i ledtog med våre politikere, sier Strømmen om bakgrunnen for Jensens utsagn om våpenbruk.

I slutten av august ble Fjordman utfordret av Venstre-politikeren Abid Raja til en politisk duell, men bloggeren avslo forespørselen.

– Disse temaene er for vanskelige til å debatteres i et sterkt emosjonelt klima, slik det er i Norge akkurat nå, lød forklaringen hans til NRK.