detox express (Foto: Camilla Brække )
detox express (Foto: Camilla Brække )

Vi prøvde å rense kroppen med detox – det gikk rett i dass

Detox Express skal rense leveren, drive ut lufta, rense huden og fremme fordøyelsen i løpet av en uke.

Forrige uke drakk jeg to liter vann hver dag, jeg brakk meg hver morgen og jeg hadde akutt diare tre ganger. I tillegg skrev jeg avføringsdagbok.

Hvorfor? Fordi jeg prøvde ut MethoDraine DETOX Express for å «rense og reaktivere kroppen på kun en uke».

En pakke koster 199 kr, og lovnadene er ikke få. Ifølge produsenten skal jeg oppleve en mild, men rask detoxkur. En detoxkur kan gi en ny vitalitet og energi til kroppen generelt og huden spesielt.

Slik hjelper detoxen

Ingrediensene i Detox Express skal virke vanndrivende, leverrensende, galledrivende, luftdrivende, hudrensende og fordøyelsesfremmende, samt at de gir tilskudd av antioksidanter.

Detox Express skal aktivere kroppens naturlige elimineringskanaler, beskytte kroppen mot overflødige frie radikaler pga. den grønne teens effekt, og den skal eliminere toksiner forsiktig.

Les også: Denne etsende syren skal fjerne tatoveringer

Saken fortsetter under bildet.

detox11 (Foto: Camilla Brække)
detox11 (Foto: Camilla Brække)

Overlege: – De påstår masse

Vi har bedt Bjørn Hofstad, overlege ved gastromedisinsk avdeling på Ullevål Universitetssykehus, vurdere om Detox Express kan fungere slik produsenten lover.

– Det finnes ikke noe medisinsk belegg for at detoxen har disse effektene de påstår, sier Hofstad til TV 2 hjelper deg.

– De påstår en masse positive effekter, slik produsentene ofte gjør for naturmedisinske produkter.

Se også: Slik gikk det da Jan Ketil brukte GO123 i nesten tre uker

Mye luft i magen

Den første dagen med Detox Express har jeg mye luft i magen, på ettermiddagen har jeg diare. Den andre dagen har jeg normal avføring, men sliter fremdeles med mye luft. På kvelden har jeg vondt i magen.

Alt er normalt fram til fredag ettermiddag, altså dag fire. Midt i middagen (som jeg dessverre ikke spiste alene) må jeg så mye på do at jeg får gåsehud på armene og jeg kaldsvetter. Jeg blir nødt til å løpe for å rekke do.

Luften forfølger meg hele uka, ellers er avføringen slik den pleier å være.

Noen dager etter at jeg er ferdig med kuren må jeg igjen akutt på do, og det er unormalt. Jeg må så mye på do at det gjør fysisk vondt, men dessverre sitter jeg på bussen. Dette skjer enda en gang cirka fem dager etter at kuren er avsluttet, og da sitter jeg dessverre på toget.

Se også: Slik gikk det da Karina gikk på CampKilo i 25 dager

Smaker ille

Detoxen består av syv kapsler med brunt flytende innhold, jeg skal drikke en kapsel blandet med vann hver dag. Det smaker vondt.

Det virker som intensjonen har vært å tilføre iste-smak til detoxen, men ettersmaken er så ille at det ikke fungerer. I etterkant innser jeg at detoxen skulle smake granateple og pasjonsfrukt. Jeg lærer fort at det lønner seg å bælme blandingen.

Siv-Katrin Ramskjell, daglig leder i Bringwell Norge som selger og markedsfører MethoDraine Detox Express, forteller at noen av urtene kan gi en litt bitter ettersmak.

– Smak er selvsagt individuelt, men vi har ikke mottatt klager på dette, sier Ramskjell til TV 2 hjelper deg.

Les også: Kosttilskudd solgt i Norge kan være årsak til leverskader og dødsfall

Les også: – De som bruker kosttilskuddet Fortodol må umiddelbart slutte, advarer eksperter

Saken fortsetter under bildet.

detox-express1 (Foto: Camilla Brække)
detox-express1 (Foto: Camilla Brække)

Og slik gikk det

Kort tid etter at kuren er avsluttet er det på tide å gjøre opp regnskap.

Ramskjell i Bringwell Norge forteller at det er etter kuren de fleste opplever en positiv effekt – med mindre vann og følelsen av en lettere kropp, bedre hud og generelt mer opplagthet.

Jeg har tatt for meg et og et punkt, og bedt Ramskjell kommentere.

Detox Express skal være vanndrivende, men jeg merket ingen forskjell. Verken før eller etter.

– At du ikke har opplevd produktet som vanndrivende kan mest sannsynlig ha en sammenheng med at du i utgangspunktet allerede har en sunn livsstil. Både fysisk aktivitet, alder og kosthold er viktige faktorer i forhold til behovet for en rensekur, sier Ramskjell til TV 2 hjelper deg.

Les også: CampKilo inneholder urt som kan gi deg leverskade

I tillegg skal detoxen være leverrensende, men det er umulig for meg å vurdere om leveren er renset. Så vidt jeg vet har leveren min det ganske bra.

– Detox Express er ikke rensende i seg selv, men stimulerer kroppens eget rensesystem.

De fleste vil etter endt kur føle økt velvære. Om kroppen er renset og kuren har hatt noen effekt kan best føles av den enkelte, forklarer Ramskjell.

Se også: Slik gikk det da Ninabeth prøvde ut Caralluma-kuren

Så gravid ut

Detoxen skal være luftdrivende, det kan jeg gjerne skrive under på. I hvert fall så lenge det betyr at man får mye luft i magen. En dag så det ut som jeg var gravid. Det er jeg altså ikke.

Om ikke det er nok, detoxen skal også være fordøyelsesfremmende. Jeg pleier ikke å ha eksplosiv diare, så det betyr antagelig at detoxen har gjort noe med fordøyelsen min, men jeg er usikker på om det er positivt.

Ramskjell bekrefter at kuren for mange kan gi noe økt gassdannelse og i tillegg ha en avførende effekt.

– Dette er en viktig del av renseprosessen kroppen selv gjennomfører ved å bli stimulert og hjulpet av urtene. Detox Express inneholder flere urter som stimulerer kroppens egne renseorganer.

Les også: Mathilde (17) mistet mobilen i do - slik reddet hun den

«Du har ekstra glød»

En hudrensende effekt har jeg merket lite til. En kollega rister bestemt på hodet da jeg spør om huden min er finere nå enn for en uke siden. «Nei, det er ingen forskjell» En annen kollega er mer positiv «Du har ekstra glød, men du er jo alltid glødende». Jeg tror hun har baktanker.

– Huden er en av kroppens viktigste renseorganer og urtene er kjent for å også ha en hudrensende effekt. Under selve kuren kan huden bli noe mer uren, mens den etter kuren ofte gir den effekten du beskriver «fremstår med mer glød», sier Ramskjell.

Les mer om Detox Express her. (ekstern lenke)

Les også: Denne slankepillen kan ingen nekte deg å kjøpe - er reseptfri

Dokumentert gjennom «tradisjonell bruk»

Ramskjell i Bringwell Norge kan bekrefte at det ikke finnes noen legevitenskapelig dokumentasjon for at detoxen har effekten de lover. Men legger til at urter som finnes i detoxen har i folkemedisin vært brukt til å stimulere kroppens egne renseorganer, og er av den grunn betraktet som et nyttig suplement til vår nåværende skolemedisin.

– Effekten er dokumentert igjennom det som kalles «tradisjonell bruk», men det finnes også studier som kan dokumentere effekten på flere av de urtene som benyttes i Detox Express, sier Ramskjell.

Hun legger til at tradisjon er et akseptert dokumentasjonskriterie i EU for plantebaserte produkter.

Les også: Gørild nektet å betale Aloe Vera-piller hun aldri hadde bestilt - det viste seg å være lurt

Ramskjell forteller at påstandene de benytter i sitt salgsmateriale er innenfor det regelverket Mattilsynet og legemiddelverket har satt for salg av slike produkter i Norge.

– Informasjonen vi gir baserer seg på tradisjon. Dokumentasjon i forhold til tradisjon finner man i urtebeskrivelser utarbeidet av blant annet Verdens Helseorganisasjon, sier Ramskjell.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter