Elizabeth Gummeson var nær ved å dø av av jaget etter å være perfekt.
Elizabeth Gummeson var nær ved å dø av av jaget etter å være perfekt.

Elizabeth var 30 år første gang hun kollapset

Det var så viktig for Elizabeth Gummesson å være perfekt at det holdt på å ta livet av henne - to ganger.

Tenk deg at du skal ha middagsselskap. Ikke bare har du invitert gjestene i god tid og tenkt på menyen i ukesvis, men hver enkelt gjest får en håndlaget invitasjon som lander i postkassen dagen før selskapet, bare for at de skal føle seg ekstra velkomne.

Les også: Øv deg på følelser, det gir trygge barn

Det perfekte selskap hver dag

På dagen geleides gjestene langs en fakkelkledd hellegang inn til det perfekt pyntede bordet. Bordet er dekket med spesialdesignede, individuelle bordkort (gjerne med bilde av gjestene funnet i et gammelt album) lys, friske blomster og en liten presang til hver gjest.

Maten, aldri mindre enn tre retter, etterfølges av en skulptur av en dessert. Og slik fortsetter bildet av det perfekte selskap.

Nok til å ta pusten fra de fleste, og nok til å nesten ta livet av Elizabeth Gummesson, for slik var en helt vanlig dag i «den gamle» Elizabeths liv.

Ingen selvinnsikt

– Jeg ble drevet av et ønske om at alle andre skulle synes jeg var flink, og forstod ikke at det jeg gikk for langt. Jeg forstod heller ikke hvor mye det tæret på meg, forteller Elizabeth Gummesson til God morgen Norge.

I tillegg kunne hun bruke energi på å irritere seg over andre mennesker som ikke gjorde sitt ytterste hele tiden, som ikke var som henne.

– Jeg hadde rett og slett ikke så mye selvinnsikt. I dag har jeg heldigvis et bedre syn på andre mennesker, sier Gummesson.

Les også: Charter-Hilde opplevde alle foreldres mareritt: – Er dette å dø?

Ingorerte faresignalene

Ikke bare var Elizabeth Gummesson den perfekte vertinne. Det samme ambisjonsnivået gjaldt for alle områder i livet.

Elizabeth var den perfekte hustru, mor, bonusmor arbeidstaker og venninne. Så dedikert var hun, at de stadig kraftigere smertene hun kjente i magen ble oversett. Det passet ikke inn i det perfekte livet hennes.

– Jeg har dessverre veldig høy smerteterskel. Jeg er virkelig ingen hypokonder og tenkte at så lenge jeg står på bena så kan det ikke være så ille. Jeg prioriterte ikke å finne ut av det, minnes Gummesson.

I dag, når hun møter mennesker som bagatelliserer helsen sin, blir hun bekymret.

– Hvis ikke man har helse så har man ikke liv. Den lærdommen har kostet meg. Nå har jeg skjønt hvor viktig det er.

Elizabeth sammen med datteren Emeli. Emeli var 5 år da Elizabeth kollapset midt på gaten, rett foran datteren.
Elizabeth sammen med datteren Emeli. Emeli var 5 år da Elizabeth kollapset midt på gaten, rett foran datteren.

Les også: Sytete venninner er energityver

Kollapset foran barna

Elizabeth var bare 30 år gammel første gang hun kollapset. Midt på gaten i Stockholm, midt under det verste julerushet og rett foran øynene til sine to små døtre på ett og fem år.

– Det var utrolig skremmende. Heldigvis skjedde det utenfor bygget der både mannen min og jeg jobbet. Han kom løpende ut og fikk fraktet meg til sykehus.

På sykehuset får Elizabeth vite at hun er heldig. At hun var på nippet til å dø. At den infiserte galleblæren var bare timer fra å sprekke og hadde den gjort det, ville det neppe blitt noen jul på henne. Mann, to barn og to bonusbarn ville måttet feire jul uten henne.

Tilbake til start

Men selv denne beskjeden var ikke nok til å stoppe perfeksjonisten i Elizabeth.

– Den gang fortrengte jeg nok det meste. Jeg tenkte at jeg har overlevd, og at jeg helst bare ville hjem og ikke snakke noe mer om det.

Hun skiftet jobb og begynte å jobbe med idealistisk arbeid - noe hun alltid hadde drømt om. Utover det, var mye ved det samme.

– Jeg visste jo ikke om noen annen måte å være på. Jeg var i ny jobb, og levde meg veldig inn i det. Igjen var jeg redd for hva andre måtte mene om meg, så da var jeg egentlig tilbake på samme sted.

500 000 nordmenn har søvnproblemer

Ny advarsel

Det skulle gå 6 år til, med et evig jag etter å være perfekt, til kroppen for andre gang sa stopp.

Elizabeth var blitt 36 år gammel, og skulle bare legge seg nedpå fordi hun følte seg dårlig etter frokosten. Hun fikk uutholdelig smerter i magen og endte igjen på sykehuset hvor hun ble hasteoperert for blødende magesår.

Igjen fikk hun vite at hun hadde vært heldig, og denne gangen tok dødsangsten tak. Heretter ville hun ta vare på hver eneste dag.

– Endelig forstod jeg at jeg helt og holdent måtte endre livet. Ikke bare forstod jeg, jeg ville endre meg. Jeg hadde ingen aning om hvor tøft det skulle være, minnes Gummesson.

Les også: Bli kvitt angst og fobier på minutter Lær metoden her

– Ta plass i livet ditt!

Hun forstod at hun måtte begynne å ta plass i sitt eget liv.

– Det avgjørende for meg var at jeg klarte å verdsette meg selv høyere. Å si at hva jeg vil også er viktig, ikke bare hva alle andre synes, forteller Gummesson.

I dag jobber Gummesson som coach og foredragsholder og nettopp det er ett av de viktigste rådene hun har å gi andre som sliter.

– Det handler ikke om å være egoistisk og blåse i alle andre. Tvertimot, det kan bli mye bedre for alle parter om du våger å sette deg selv først av og til.

Elizabeth Gummesson
Elizabeth Gummesson

Riktig pust mot angst og stress, les mer her!

Bok om jaget

Elizabeth har nå skrevet boka «Du er god nok - Fri deg fra perfeksjonismen» om sitt jag etter å være perfekt.

Det er ikke en bok om at ingenting trenger å være perfekt, eller at det er galt å prøve å oppnå et perfekt resultat. Boken skiller mellom positiv og negativ perfeksjonisme, og den lærer deg å hente frem perfeksjonismen når den trengs, i stedet for å bære den som en møllestein rundt halsen.

– Når du klarer å vende tanken fra «perfekt» til «god nok», vil du oppdage at livet faktisk blir bedre, avslutter Elizabeth

– Å være utbrent er en sunn reaksjon

Nettprat

Elizabeth svarte på nettprat. Les svarene under!