Høstens sminketrender betår blandt annet av sotete øyne, røde lepper, og naturlige farger.  (Foto: Montasje)
Høstens sminketrender betår blandt annet av sotete øyne, røde lepper, og naturlige farger. (Foto: Montasje)

Dette er høstens makeuptrender

Høsten 2011 er preget av to hovedretninger. Se hvilke her.

– Denne høsten er det spesielt to makeuptrender som gjør seg gjeldene: Det dramatiske og sensuelle på den ene siden, og det minimalistiske og naturlige på den andre, forteller mote- og skjønnhetsjournalist i TV 2 Mote, Ida Elise Eide Einarsdóttir.

– Den dramatiske og sensuelle looken kjennetegnes av dramatiske katteøyne, smokey eyes og rødmalte lepper. Gjerne alt på en gang. For denne høsten kan du glemme alt du har lært om at «less is more». «More is more», hevder moteeksperten.

Denne høsten kan du glemme alt du har lært om at «less is more». «More is more»!

Dramatisk vs. minimalistisk

– I sterk kontrast til den dramatiske looken med sotede øyne og rødmalte lepper, er den minimalistiske og naturlige makeuptrenden med feilfri hud, nakne lepper og aprikosfargede kinn. Uttrykket er enkelt og naturlig, men på samme tid elegant og sofistikert, legger hun til.

Denne høsten kan du leke deg med sotete øyne i forskjellige farger. Prøv gjerne en orange nyanse som her fra Armanis visning av høstkolleksjonen 2011-2012 (Foto: Jacques Brinon)
Denne høsten kan du leke deg med sotete øyne i forskjellige farger. Prøv gjerne en orange nyanse som her fra Armanis visning av høstkolleksjonen 2011-2012 (Foto: Jacques Brinon)
Under får du tipsene til hvordan du legger sminken etter den dramatisker og den minimalistiske trenden.

Les også: Se motejournalistens egne favoritt-nettsteder

Dramatiske katteøyne og smokey eyes

Trenden med dramatiske katteøyne gjør våtlineren til en av høstens viktigste makeupverktøy. La deg inspirere av 60-tallet og moteikonet Twiggy.

Bruk eyelineren til å lage klassiske katteøyne slik som Giorgio Armani viste på catwalken for høst- og vinter 2011, ekperimenter med eyelineren ved å lage mønster rundt øyepartiet slik som Louis Vuitton, eller lag tykke vinger i ytterkant av øyet slik som hos D&G og Lanvin.

Les mer om hva TV 2s motejournalist mener om neglemoten: – Fransk manikyr er harry

– Smokey eyes holder seg i trendbilde, og er en typisk høst- og vintermakeup. Nytt av sesongen er at sotede øyne kan være i alle regnbuens farger. Lek deg med fargepaletten, og prøv deg frem med sotede øyne i for eksempel rosa- og lillatoner, jordtoner og alle nyanser av grått. Jobb gjerne med flere nyanser i en look slik som hos Lancome, sier moteeksperten til God morgen Norge.

Bruk en svart eyeliner for å følge trenden med klassiske katte-øyne. Bildet viser Armanis sminke for høsten 2011-2012.  (Foto: Jacques Brinon)
Bruk en svart eyeliner for å følge trenden med klassiske katte-øyne. Bildet viser Armanis sminke for høsten 2011-2012. (Foto: Jacques Brinon)

Ida Elise har oppskriften klar for hvordan du skal legge sminken for å få den riktige effekten:

– Legg en skygge som base på selve øyelokket. Legg så en mørkere skygge i kanten av øyet. Dus godt, og jobb den mørke skyggen innvoer på øyelokket. Avslutt med en gullfarget skygge i midten som skaper volum. Velg gjerne farger som er på andre enden av fargeskalaen for din øyenfarge som øyenskygge - dette vil få øyenfargen din til å komme til sin rett!

Les også: Fremtidens motetalenter

Blodrøde lepper

Rødmalte lepper er blant høstens og vinterens aller største trender. Velg mellom den klassiske røde som hos Miu Miu, den rødoransje som hos Jil Sander og Ralph Lauren, eller den mørke, dramatiske plommefargede som hos Yves Saint Laurent.

Anne Hathaway følger trenden med knall, plommefarget leppestift. (Foto: FD, © FJ)
Anne Hathaway følger trenden med knall, plommefarget leppestift. (Foto: FD, © FJ)

Minimalistisk og plettfri hud

– Ønsker du å følge den mer minimalistiske trenden kna du la deg inspirere av makeuplooken til Stella McCartney, Versace og Valentino, der feilfri hud står i fokus. Velg en foundation som er så tett opptil din egen hudtone som mulig for en naturlig og nude look, sier Ida Elise.

TV 2s moteekspert advarer på det sterkeste mot «maskeeffekten» som man lett kan få dersom foundationen er for mørk, eller dersom man bruker for mye foundation.

– Du trenger ikke bruke foundation i hele ansiktet, men kun der hvor du har ujevnheter, som for eksempel i kantene av ansiktet og i t-sonen, som inkluderer panne, neserygg og hake, oppfordrer motejournalisten.

NATURLIG MAKEUP: Emma Watson er en av mange stjerner som sverger til naturlig skjønnhet i form av glødende hud, markerte øyne og nakne lepper.
NATURLIG MAKEUP: Emma Watson er en av mange stjerner som sverger til naturlig skjønnhet i form av glødende hud, markerte øyne og nakne lepper.

Les også: Mote skader rygg og føtter

Naturlige lepper

Naturlige lepper er en viktig del av den mininalistiske makeuptrenden.

Ida Elise Eide Einarsdóttir er moteekspert i TV 2 Mote. Hun kan fortelle at høstens sminketrender består av både det dramatiske og sensuelle, og det  minimalistiske og naturlige.
Ida Elise Eide Einarsdóttir er moteekspert i TV 2 Mote. Hun kan fortelle at høstens sminketrender består av både det dramatiske og sensuelle, og det minimalistiske og naturlige.
Påfør gjerne litt concealer på leppene for å få de til å se hudfarget ut. Legg deretter en lipgloss uten skimmer eller for mye glans, eller en leppestift i nude. Synes du leppestift direkte på leppene gir for mye farge, kan du påføre leppestiften med fingrene for en mer naturlig og litt skjødesløs look.

– Legg litt aprikosfarget blush på toppen av kinnbeina for å fullføre den minimalistiske looken. Et godt tips til å vite hvor du skal påføre blush er å smile, for deretter å legge blush på «eplekinnene», tipser Ida Elise.

Les også:

Er stjernemønster årets høstmote?

6 trender vi har tro på

Slik gjør du shoppingkupp fra sofaen

Mer innhold fra TV 2