heksesot (Foto: Faksimile Mycoteam)
heksesot (Foto: Faksimile Mycoteam)

Heksesot kommer med kulda: Slik unngår du heksesotutbrudd

Blir du kvitt kjemien som forårsaker heksesot kan du slippe problemet. Sjekk ut ekspertens beste tips.

Under en pressekonferanse forrige onsdag kunne Mycoteam og Boligprodusentenes Forening avsløre at de hadde funnet en årsake til heksesot.

– Det er et stoff som blant annet finnes i de fleste av dagens malingstyper. Det sørger for at det danner seg en film som gjør overflaten på malingen glatt. Stoffet kan også finnes i gulvpolish, trykkfarger og andre materialer vi omgir oss med i hverdagen, sa Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam.

Les hele saken: Heksesot-mysteriet er endelig løst

Soten oppstår fort

Heksesot er et klissete sotlag som legger seg på vegger og andre flater i huset, og som er svært vanskelig å vaske bort. Det kan ta fra tre til fem år før du er kvitt soten fra den oppstår.

Soten oppstår i løpet av veldig kort tid, fra noen dager til noen måneder.

Les også: Utbygger er dømt til å betale Anne-Mette 110.000 kr for heksesot

Vi har spurt Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam, hvordan man kan unngå at heksesoten oppstår.

– God ventilasjon er avgjørende for å unngå kjemisk sverting. Hus med lav ventilasjonsrate har mer skader enn hus med høyere ventilasjonsrate. Har du lav ventilasjonsrate, sørg for å åpne ventiler og sørg for at viftene går, sier Mohn Jenssen til TV 2 hjelper deg.

Ventilasjon er ekstra viktig i desember, januar, februar og mars, altså de kalde månedene. Mohn Jenssens beste tips er ganske enkelt:

– Hvis du pusser opp på senhøsten, ved å øke temperaturen til 30 grader og deretter sjokklufte så blir du raskere kvitt en del av kjemien som forårsaker heksesot.

Les også: Hvite vegger i splitter nytt hus ble grå

Puss opp i april og mars

Utendørsluft har ingen innvirkning på heksesot, når du velger å pusse opp derimot. Det oppstår flere skader når man flytter inn på høsten enn våren fordi man får for kort tid til å lufte ut kjemien før det blir kaldt.

– Skadene kommer ofte i nyoppussede leiligheter. Varm opp etter oppussing og luft godt. Puss opp i mars eller april, da er det lenge til blir kaldt. Det ser ut til at jo mer du bruker av enkelte malinger, desto større heksesotskader får du. Dessverre mangler vi dialog med industrien for å få kompetanse om de enkelte produktene, sier Mohn Jenssen.

Les også: Flyttet inn og pusset opp – kastet ut

For høy temperatur gir mer skade

Har man for høy temperatur inne, fra 23 grader og oppover, kan man få mer heksesot enn boliger som har lavere temperatur.

– Har du høy temperatur damper det av mer, og det er typisk for småbarnsfamilier og leiligheter som har mye solstråling. Temperatursvingninger og høy temperatur gjør at heksesoten blir fortere borte, men kraftigere. Klarer du å lufte det ut blir du kvitt det, sier Mohn Jenssen.

Har du høy luftfuktighet i huset eller leiligheten blir prosessen hemmet, har du lav er det større sjanse for at heksesoten oppstår. Men det er uvesentlig om noen bor i huset der heksesoten oppstår, eller ikke.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter