MISTER BARNA: Et britisk ektepar mister nå omsorgen for fire av sine totalt sju barn. Årsaken er at barna er overvektige og at foreldrene ikke har vært i stand til å få vekten deres under kontroll. Det har vært lignende tilfeller i Norge også. Overlege Pétur Benedikt Júlíusson, ansvarlig for behandlingen av sykelig overvektige barn ved Haukeland Universitetssykehus, mener at overvekt hos barn kan være omsorgssvikt. (Foto: Coluorbox (Illustrasjonsbilde)/ TV 2 montasje)
MISTER BARNA: Et britisk ektepar mister nå omsorgen for fire av sine totalt sju barn. Årsaken er at barna er overvektige og at foreldrene ikke har vært i stand til å få vekten deres under kontroll. Det har vært lignende tilfeller i Norge også. Overlege Pétur Benedikt Júlíusson, ansvarlig for behandlingen av sykelig overvektige barn ved Haukeland Universitetssykehus, mener at overvekt hos barn kan være omsorgssvikt. (Foto: Coluorbox (Illustrasjonsbilde)/ TV 2 montasje)

Foreldre mister omsorgen fordi barna er for tjukke

Norsk lege: – Sykelig overvekt hos barn kan være omsorgssvikt.

Et ektepar fra Dundee i Storbritannia, som totalt har syv barn, står nå i fare for å miste omsorgen for fire av dem. For tre år siden fikk de et ultimatum av barnevernet: barna måtte enten slankes eller plasseres i et omsorgshjem, skriver dailymail.co.uk.

Maten ble overvåket

De siste tre årene har familien bodd i et kommunefinanisert «Big Brother-hus». Her ble de holdt under konstant oppsyn og maten de spiste ble overvåket.

LES OGSÅ: Koffein i brus gir unødvendige kalorier

Til tross for oppfølgingen ble det ikke satt noen regler for hva slags mat familien kunne spise. Resultatet var at lite eller ingenting endret seg.

I forrige uke ble foreldrene, som har vært gift i 20 år, informert om at de vil miste fire av barna sine. De tre døtrene deres på 11, sju og ett år står nå i fare for å bli plassert i fosterhjem eller adoptert bort.

Har skjedd i Norge også

I 2007 var det en lignende sak i Skien. Barnevernet skal da ha fratatt en mor omsorgsretten for sin 12 år gamle datter som veide over 100 kilo.

REPRESENTERTE KVINNEN: Advokat Jan Erik Granmo representerte kvinnen som i 2007 mistet omsorgen for datteren sin på grunn av overvekt.  (Foto: Støen, Rolf/SCANPIX)
REPRESENTERTE KVINNEN: Advokat Jan Erik Granmo representerte kvinnen som i 2007 mistet omsorgen for datteren sin på grunn av overvekt. (Foto: Støen, Rolf/SCANPIX)

Dette skal ha vært første gang barnevernet brukte overvekt som begrunnelse for at foreldre skal miste omsorgsretten.

LES OGSÅ: Vil gjeninnføre veiing av skolebarn

Jan Erik Granmo var den gang advokat for 12-åringens mor.

– Hun mistet omsorgsretten for datteren. Det var andre ting, men fedme var hovedbegrunnelsen for at hun mistet omsorgsretten, sier Granmo til tv2.no.

Foreldrenes ansvar

Overlege Pétur Benedikt Júlíusson, ansvarlig for behandlingen av sykelig overvektige barn ved Haukeland Universitetssykehus, mener foreldre har en svært viktig rolle når det gjelder barns vekt.

BEHANDLER SYKELIG OVERVEKTIGE BARN: Overlege Pétur Benedikt Júlíusson mener foreldre har et enormt ansvar når det gjelder barn helse. Han mener at sykelig overvekt hos barn kan være et resultat av omsorgssvikt. Han har ved flere anledninger meldt fra.  (Foto: Privat)
BEHANDLER SYKELIG OVERVEKTIGE BARN: Overlege Pétur Benedikt Júlíusson mener foreldre har et enormt ansvar når det gjelder barn helse. Han mener at sykelig overvekt hos barn kan være et resultat av omsorgssvikt. Han har ved flere anledninger meldt fra. (Foto: Privat)

– Foreldrene er helt avgjørende. De har et stort ansvar. De skaper rammene for barnas liv, sier Júlíusson til tv2.no.

Omsorgssvikt?

Leger er pliktige til å melde fra hvis de mistenker omsorgssvikt. Júlíusson har ved noen anledninger meldt fra om mulig omsorgssvikt i forbindelse med overvektige barn.

– Hvis vi mistenker omsorgssvikt må vi melde fra. Ofte er overvekt et symptom på at noe er galt. Det har hendt at vi har meldt fra på dette grunnlaget. Noen ganger blir det som oppvåkning til foreldrene og de blir bevisst på sitt ansvar.

LES OGSÅ: Trim-Kari sjokkerer de feite

Júlíusson sier at hvordan familien fungerer er avgjørende for barnas helse.

Er sykelig overvekt hos barn, som følger av omsorgssvikt, god nok grunn til å frata foreldrene omsorgen?

– Dårlige levevaner, med uheldig kosthold, og stor grad av passivitet og lite aktivitet bidrar ikke til bedre barnas vekt.

Overvekt er et økende problem

Júlíusson er en av forskerne som står bak prosjektet «Vekststudien i Bergen». Studien kartlegger og beskriver vekst- og vektutviklingen til norske barn. De har samlet inn data fra over 8000 barn i alderen 0 til 19 år.

I studiene sin har de blant annet kom frem til følgende resultater:

Blant barna i alderstrinnene 2-19 år er forekomsten av overvekt og fedme 13,2 % og 2,1 % hos guttene, og 14,5 % og 2,5 % hos jentene.

LES OGSÅ: Hun vil kartlegge og trene alle tjukke

Sammenlignet med tall fra 1970-årene er 8 prosent av guttene og 7,2 prosent av jentene over 97,5-prosentilen i vekt-mot-høyde fra 1971-4 (forventet 2,5 prosent hvis ingen endring).

Forskjellene er størst i øverste prosentilene, mens de laveste er uforandret. Vekstøkningen rammer derfor stort sett en undergruppe i den norske barnebefolkningen.

Studien viser også økning i hudfolder.

– En fremtid uten dem er utålelig

Den 42 år gamle britiske moren er svært opprørt over beslutningen om å ta barna ut av deres hjem.

– Noen ganger blir det som oppvåkning til foreldrene og de blir bevisst på sitt ansvar.

–Vi er kanskje ikke perfekte foreldre, men vi elsker barna våre av hele vårt hjerte. En fremtid hvor vi aldri vil få se dem igjen er utålelig, sier moren i et intervju.

LES OGSÅ: Niåringene Malin og Marthe lekte seg spreke

I det samme intervjuet sier hun også at de opplever å ha mindre rettigheter enn fanger. Også faren er fortvilet over avgjørelsen.

– Vi har prøvd veldig hardt å gjøre alt som ble bedt av oss. Min kone har laget sunn mat som spaghetti bolognese, kjøttdeig og potetmos; men ingen ting vi har gjort har vært bra nok, sier faren i intervjuet.

LES OGSÅ: Hun vil kartlegge og trene alle tjukke

– Paret har ikke begått noen forbrytelse og er heller ikke siktet for misbruk, sier Myles.