EN METER SIDEN TORSDAG: Vannstanden i Mjøsa er høy. Sik så det ut da tre personer ble evakuert med en gravemaskinsgrabb  fra en hytte ved Espa i Stange. (Foto: Heggelund, Jan Erik/NTB scanpix)
EN METER SIDEN TORSDAG: Vannstanden i Mjøsa er høy. Sik så det ut da tre personer ble evakuert med en gravemaskinsgrabb fra en hytte ved Espa i Stange. (Foto: Heggelund, Jan Erik/NTB scanpix)

Rekordvått i august

Østlandet og Trøndelag fikk tre ganger så mye nedbør som normalt i august. Nord-Norge og Vestlandet hadde det fineste augustværet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vått i juni og vått i juli. Slik startet sommeren for veldig mange i år, som satset alt på en fin august.

Nedbørrekorder

Padletur i nydelig vær i Nord-Norge 17. august. (Foto: Ann-Eva Storm)
Padletur i nydelig vær i Nord-Norge 17. august. (Foto: Ann-Eva Storm)
Det slo til i vest og nord, men østlendinger og trøndere ble skuffet.

Mange steder på Østlandet og i Trøndelag kom det opp til tre ganger så mye nedbør som normalt. I Rena i Hedmark kom det 234 millimeter. Mer har det ikke blitt målt i august siden målingene startet der i 1887.

Også Nordli lengst øst i Nord-Trøndelag satte ny augustrekord. Begge disse stedene fikk nesten tre ganger så mye nedbør som normalt.

I Nord-Norge og på deler av Vestlandet kom det lite nedbør. Bergen fikk 109 millimeter, bare litt over halvparten av normalen for august.

Startet fint

Det var mange fine augustdager på Vestlandet. (Foto: Ronald Toppe)
Det var mange fine augustdager på Vestlandet. (Foto: Ronald Toppe)
August startet med varme sørøstlige vinder inn over nesten hele landet og mye pent vær.

Aller varmest var det i Nord-Trøndelag, hele 27,8 grader i Namsskogan 2. august.

Også på Vestlandet var det varmt. Stavanger målte 25,8 grader den 3., og Bergen 25,9 grader den 4. august.

Dette var første og eneste gang vestlendingene hadde over 25 grader denne sommeren.

Lavtrykk på lavtrykk

Voldsomt regn i Oslo 29. august spylte grusen fra Slottsplassen nedover Karl Johansgate. (Foto: Erlend Aas / Scanpix)
Voldsomt regn i Oslo 29. august spylte grusen fra Slottsplassen nedover Karl Johansgate. (Foto: Erlend Aas / Scanpix)
Fra den 5. august var det slutt på det fine sommerværet i Sør-Norge. Vi hadde et par fine dager 11-13. august, men det var alt.

Lavtrykk etter lavtrykk fra De britiske øyer og Biscaya kom inn over Sør-Skandinavia, og stoppet mer eller mindre opp rett over oss. Været ble ustabilt, og det kom til tider store nedbørmengder.

Vinden lå på sørøst, noe som gjorde at det var Østlandet og Sørlandet som fikk mest skyer og nedbør.

Flom

Spesielt ille var det på Østlandet og i Trøndelag i dagene 15-16. august. Da kom restene av den tropiske syklonen Emily opp fra sørvest, og inn over Sør-Norge.

Nedbørstasjonen Håsjøen øst for Røros fikk hele 111,5 millimeter nedbør i løpet av ett døgn, og flere andre steder nord på Østlandet og øst i Trøndelag 60-80 millimeter.

Nedbørmengdene tok både meteorologer og NVEs flomvarslingstjeneste på sengen.

maanedsgrafikken_august11
maanedsgrafikken_august11
Les: NVE bommet på flomvarslingen

Det meste av nedbøren falt i løpet av bare 6-12 timer, og elver og bekker flommet over. Tettstedet Ålen i Sør-Trøndelag ble spesielt hardt rammet av de enorme vannmassene.

Les: 10-årsflom i Sør-Trøndelag

Også i dagene 28-29. august var det lokalt kraftige regnskyll lengst sør i Sør-Norge. På Tryvann i Oslo falt det hele 61 millimeter i løpet av 12 timer.

Flott i Nord-Norge

Lavtrykkene over Sør-Norge gjorde at det blåste varmt luft fra sørøst over Nord-Norge, og fra midten av august var det flott vær.

Mellom 14. og 19. august ble det målt hele fem dager med over 20 grader i Tromsø. Middeltemperaturen for august endte hele to grader over normalen i Nord-Norge.

Også østlige deler av Spitsbergen hadde en varm august, med en middeltemperatur litt over to grader høyere enn normalt . Både den 17. og 18. august ble det målt 17 grader i Longyearbyen, bare en grad lavere enn augustrekorden fra 1997.

I Trøndelag var middeltemperaturen stort sett en til to grader over det normale, mens den lå nær en grad over normalen på Østlandet og Vestlandet.

August 2010: Lavtrykkene styrte augustværet
August 2009: Fineste august på tjue år
August 2008: Våt august