Kantarellen og steinsoppen til ventre er en gode matsopper. Spiss giftslørsopp bør du derimot holde deg langt unna for å unngå å bli forgiftet.  (Foto: Montasje)
Kantarellen og steinsoppen til ventre er en gode matsopper. Spiss giftslørsopp bør du derimot holde deg langt unna for å unngå å bli forgiftet. (Foto: Montasje)

Soppekspert: – Alle sopper vi ikke kjenner er skumle sopper

Her er farene, delikatessene og lekre soppoppskrifter.

Det er soppår i år og skogen bugner av matsopp du kan plukke selv og ta med hjem til stekepannen.

– For matplukkeren er det rundt fem, seks sikre sopparter. De mest vanlige matsoppene nå er kantareller og lyse piggsopper. La de mørke piggsoppene stå og velg heller de lyse. Det er egentlig flere nærstående arter av de lyse piggsoppene, men de er lette å lære seg og er trygge. De mørke er gjerne harde og seige og mer beske, forklarer soppentusiast og forsker ved Norsk Insitutt for Naturforskning, Tor Erik Brandrud.

Elsket av italienere

Kantarellen (Cantharellus cibarius) er en av de beste matsoppene og er allerde å finne i norske granskoger. Pass på den giftige spiss giftslørsoppen som ofte vokser i nærheten av kantarellen.  (Foto: Camilla Laache)
Kantarellen (Cantharellus cibarius) er en av de beste matsoppene og er allerde å finne i norske granskoger. Pass på den giftige spiss giftslørsoppen som ofte vokser i nærheten av kantarellen. (Foto: Camilla Laache)
– Steinsoppen er for den som er hakket mer viderekommen på sopplukking fordi den er noe vanskeligere å lære seg. Dette er soppen jeg personlig setter høyest, og den har også begynt å dukke opp nå. Den er veldig populær i Sør-Europa og det finnes italienere som drar helt til Norge for å plukke steinsoppen, legger soppeksperten til.

Let i granskogen

Tor Erik Brandrud er forsker og soppentusiast hos Norsk institutt for naturforskning. Han oppfordrer nordmenn til å lære mer om sopp før man begynner plukkingen.  (Foto: Kristin H. Brandrud)
Tor Erik Brandrud er forsker og soppentusiast hos Norsk institutt for naturforskning. Han oppfordrer nordmenn til å lære mer om sopp før man begynner plukkingen. (Foto: Kristin H. Brandrud)
Brandrud forteller at soppsesongen nå er best i granskogen, gjerne yngre granskog, og gjerne langs småstiene og på rikt jordsmonn blant blåveis.

– Det er viktig å lære seg godt hvilke sopper man bør plukke. Gå sammen med noen som kan matsoppene godt, eller besøke en soppkontroll. Dette er en erfaringssak, nesten som å lære seg og kjenne mennesker. Etter hvert blir det mer instinktivt å se hva man bør plukke eller la være, mener forskeren.

Les også:Hjemmelaget rømmegrøt

Lær deg artene

Reidun Braathen, daglig leder i Norsk sopp- og nyttevekstforening, er en annen soppentusiast. Hun kommer også med noen gode oppfordringer til de som ikke har altfor mye erfaring med sopphøsting.

Steinsoppen (Boletus edulis) er en annen god matsopp, men kan være litt vanskeligere å kjenne igjen for den som er nykommer i soppverdenen. Steinsoppen kan bli angrepet av soppangrep hvis den får for mye fuktighet så det gjelder å plukke den før dette skjer og den blir uspiselig.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Steinsoppen (Boletus edulis) er en annen god matsopp, men kan være litt vanskeligere å kjenne igjen for den som er nykommer i soppverdenen. Steinsoppen kan bli angrepet av soppangrep hvis den får for mye fuktighet så det gjelder å plukke den før dette skjer og den blir uspiselig. (Foto: Illustrasjonsfoto)

– Hvis man ikke har lang erfaring med sopplukking bør man skaffe seg en god soppbok og lære seg noen arter. Også kan man ta et soppkurs hvis man ønsker det. Det er også viktig å lære seg hvor man skal se. Man må lære seg terrenget og vite hvor man bør flytte blikket, sier Braathen til God morgen Norge.

Giftig sopp

Braathen advarer også mot noen av de farligste soppartene.

– Det finnes noen veldig giftige sopper som kan gi alvorlige nyre- og leverskader. Det dumme er at der kantareller vokser, kan det også vokse spiss giftslørsopp. Den har kjegle til klokkeformet hatt, er rødbrun og den har brunt sporepulver. Den ligner ikke på kantarellen, men det skal ikke mer enn en bitte liten bit oppi kurven før hele fangsten blir vraket på soppkontrollen, sier Braathen.

Soppkontroll anbefales på det sterkeste av begge soppekspertene. Disse finnes over hele landet og er en fin måte å kontrollere at du ikke tar med deg giftig sopp hjem.

Du finner mer informasjon om hvilke sopparter som er spiselige og giftige her: www.soppognyttevekster.no

Under følger to oppskrifter der soppen virkelig setter prikken over i-en.

Kantareller med fersk pasta

pasta-med-kantareller
pasta-med-kantareller

Les også: Her er de norske superbærene

Til 4 personer:

2 pk. fersk pasta, gjerne tynn spagetti (500 g til sammen)
1 liter (300 g) renset kantarell
1 finhakket sjalottløk
2.5 dl matfløte
1 ss dijon- eller annen skarp sennep
En god bunt krus- eller fransk persille
Ost, gjerne parmesan, til å rive over
salt og pepper

Begynn med den lekre kantarellen. Ha den i en panne med litt smør og la den "svette" noen minutter. Sopp avgir mye fuktighet, men fin kantarell er av de tørrere.

Ha oppi løken og la den steke med til den er blank. Salt og pepper etter smak, men husk at den gode soppsmaken er veldig viktig i denne retten.

Nå er det tid for fløte, sennep og mesteparten av persillen. Når alt i pannen har en deilig, kremet substans, gjelder det å ha pastaen ferdig.

Fersk pasta skal ikke koke mer enn 3 – 4 minutter, Hell av vannet, ha pastaen tilbake i kjelen og vend kantarellsausen inn. Legg opp på tallerken med noen sprøstekte kantareller og resten av persillen på topp. Riv parmesan over og .... nyyyyt!

Les også: Verdens beste sommerkake

Risotto med sopp og bacon

risotto-m-sopp
risotto-m-sopp

Ingredienser:

2 dl risottoris
2 sjalottløk
olje til steking
1 dl hvitvin
ca. 3 dl hønsebuljong
2 ss smør
3–4 ss revet parmesan
salt, pepper
ca. 300 g sopp
smør til steking
salt, pepper
frisk timian
6–8 skiver bacon

Finhakk sjalottløk og fres i olje sammen med risen, til alt er blankt.
Hell på hvitvin og kok inn.
Tilsett hønsebuljong litt etter litt.
Kraften skal koke helt inn mellom før du tilsetter ny kraft.

Rør jevnlig under hele kokeprosessen.
Det vil ta ca. 20 min før risen er ferdig kokt, og all kraften er tilsatt.

Rør inn smør og revet parmesan og smak til med salt og pepper.

Mens risen koker, stek sopp i smør, krydre med salt, pepper og frisk timian.
Sprøstek bacon i skiver.
Bland soppen inn i risottoen og server med sprøstekt bacon og revet parmesan.

Bon appétit!

Les også:

Nå er det høytid for skalldyr

Nå får du mer for pengene på loppemarkedet

Hyttene vokser seg store som hus