KRITISERES: Olje  og energiminister Ola Borten Moe møter kritikk for sine uttalelser om miljøbevegelsen i Norge. (Foto: Håkon Mosvold Larsen)
KRITISERES: Olje og energiminister Ola Borten Moe møter kritikk for sine uttalelser om miljøbevegelsen i Norge. (Foto: Håkon Mosvold Larsen)

Borten Moe nekter å be om unnskyldning

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) sier han er satt ut av den sterke kritikken fra Bellona-leder Frederic Hauge. Noen unnskyldning kan Hauge med andre ord se langt etter.

– Det kommer ikke til å skje, sier Borten Moe til NTB. Han holder fast ved kritikken mot miljøbevegelsen, men avviser at han har kommet med noen «krigserklæring» som Hauge uttrykte det.

– Jeg ønsker tvert imot en god dialog med miljøbevegelsen, men ingen kan regne med å få definere virkeligheten på egen hånd. Jeg ville utfordre virkelighetsforståelsen til visse deler av norsk miljøbevegelse, sier han.

– Kjelker i veien

Det var i et intervju med NTB tirsdag at den relativt ferske olje- og energiministeren fra Senterpartiet gikk til frontalangrep på det han kaller verdensanskuelsen til Naturvernforbundet og Bellona.

– Jeg opplever at miljøbevegelsen aktivt legger kjelker i veien for at vi skal lykkes med våre ambisiøse fornybare mål, sa Borten Moe. Da ble det bråk.

Frederic Hauge kalte ham en inkompetent løgner og forlangte en uforbeholden unnskyldning. Også fra egen regjering og deler av eget parti kom det ramsalt kritikk.

– Vinnersak for Senterpartiet

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) velger en vinnersak for Senterpartiet når han går løs på miljøbevegelsens virkelighetsoppfatning, mener valgforsker Frank Aarebrot.

– Dette er en sak som Borten Moe kan vinne. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette er en vinnersak for et distriktsparti som Senterpartiet. Hvis de fortsetter å dilte etter SV og Venstre i denne saken, har de mye mer å vinne på å være det eneste sentrumspartiet som mener det samme som Arbeiderpartiet, Frp og Høyre, sier Aarebrot til NTB.

Ifølge Aarebrot er det veldig få velgere som er opptatt av miljøpolitikk, men mange organisasjoner i Oslo som skriker opp om miljø.

– Folk er opptatt av klima, men ikke det sammensuriet som heter miljøpolitikk og som visker over motsetningene som finnes mellom klimapolitikk og naturvern. De kolliderer med hverandre. Du kan vanskelig gjøre klimagrep uten at det på en eller annen måte fører til naturinngrep. Det er dette miljøbevegelsen nekter å innse, men som Ola Borten Moe og velgerne i Distrikts-Norge ser, sier Aarebrot.

Vil ta opp kritikken

Sp-leder Liv Signe Navarsete vil ta opp kritikken mot miljøbevegelsen med olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

Borten Moe sa denne uka at han har sett seg lei på motstanden fra miljøbevegelsen mot å investere i nytt høyspentnett, vannkraftverk og vindmølleparker.

Kritikken gikk særlig ut over Naturvernforbundet og Bellona. Partileder Liv Signe Navarsete stiller seg ikke bak fagstatsråden, og mener at Frederic Hauge og Bellona er mer praktisk rettet enn andre miljøorganisasjoner.

– Det er riktig at Frederic Hauge og Bellona har stilt seg bak og vært positiv både til monstermaster og fornybar energi. Jeg stiller meg derfor ikke bak kritikken av Hauge når det gjelder den del av energipolitikken, sier Navarsete til VG Nett.

– Jeg kan forstå kritikken av Naturvernforbundet, men de andre er langt mer teknologioptimistiske, klimafokuserte og fremtidsrettet, sier Sande til Aftenposten.

(©NTB)